Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Tulejowanie gniazd pompowtryskiwaczy opinie !

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, wlasnie stoje przed tym samym problemem. Bardziej jestem nastawiony na tulejowanie glowicy niz na zakup zamiennika. Cena nowej glowicy to 16 tys. pln :polew: a uzywanej nazwijmy "dobrej" okolo 1,5 tys. I moze zakup innej bylby latwijejszy jednak fakt ze ich ustrkowosc jest strasznie wysoka przemawia za naprawa starej. Jezeli ktos dokonal naprawy w firmie przedstawionej powyzej lub gdziekolwiek inndziej moglby sie podzielic informacja jak sprawa wyglada po zabiegu.

Opublikowano

W BPW macie identycznie te same głowice co we wszystkich nowszych 1,9 TDI PD. Różni się jedynie wałek rozrządu. Więc przekładać głowice z 1.9, przełożyć wałek, dać nowe panewki wałka, popychacze hydrauliczne i uszczelnienia pompek i nie kombinować :polew:

Opublikowano

Witam!!!

tulejowanie gniazd pompowtryskiwaczy - jak w temacie.

No w końcu znalazłem zakład, który się tym zajmuje. Mieści się w Gliwicach firma POLOK www.polok.pl

W miejsce uszkodzonego wybitego gniazda pompowtryskiwacza po wytoczeniu gniazda wciska się nową tuleje, która w efekcie daje wymiar nominalny gniazda. Gniazdo wykonane jest ze stopu miedzi i mosiądzu - więc jest twardszy materiał, czyli się nie wytrze od pompowtrysku tak szybko jak to ma miejsce przy aluminium. Firma wykonuje ten "patent" od roku czasu, bez reklamacji jak dotąd.

I teraz pytanie. Słyszeliście o takich zabiegach? Jeśli tak, to czy przy wymianie gniazda powinno wymienić się również same pompowtryskiwacze? Jak wiadomo one również wycierają się z jednej strony przy oringach. Oczywiście nie w takim stopniu jak gniazda.

Z mojego przykrego doświadczenia w przypadku głowicy z roku 2005 i takiej samej głowicy z roku 2007 (kupiłem "nowy" silnik z 2007 i głowica również była trefna) - zużycie gniazd i pompowtrysków jest takie same. Objaw to przeciekanie ropy do oleju.

Z mojego małego śledztwa przeprowadzonego na Allegro wynika że większość głowic używanych posiada te wady w większym lub mniejszym stopniu - masakra. Oczywiście niektóre będą szczelne - na jak długo - nie wiadomo.

Uważam iż tulejowanie gniazd może być dobrym wyjściem z sytuacji którą zafundowało nam AUDI.

Co o tym sądzicie Koledzy, wiecie coś o tym?

PZDR

A dawałes głowice pod rengen?Nie wydaje mi się żeby było wytarcie tylko mikropęknięcie które objawia się po rozgrzaniu. JA wiem że choćbyście najlepiej to zrobili to po pewnym czasie i tak będzie kibel. Najlepiej kup głowice od ASZ, ATD, ARL, BLT w nowszych ibizach ze starszych 1,9tdi i będzie po sprawie. Wszadzulismy dzisiatki głowic do 1,9 tdi po różnych obróbkach i na lepiej jest wsadzić używaną z małym przebiegiem niż remontować.

Opublikowano

A czy glowice od 1.9 wymienione powyzej pozbawione sa podobnych wad jak te nieszczesne BPW i BLB ? I czy caly osprzet starej glowicy od 2.0 bedzie pasowal do 1.9 P&P ?

Opublikowano

A czy glowice od 1.9 wymienione powyzej pozbawione sa podobnych wad jak te nieszczesne BPW i BLB ? I czy caly osprzet starej glowicy od 2.0 bedzie pasowal do 1.9 P&P ?

A co ma do tego 16 zaworowy BLB? :polew:

Doczytać radzę i przekładać głowę od świeżego 1,9 TDI. Wszystko pasuje P&P.

Opublikowano

A co ma do tego 16 zaworowy BLB?

To ze taki sam dziad jak reszta 2.0 TDI na PD :tongue4: Nastepne audi to na 90% benzyna chyba ze kiedys wreszcie skoncza sie problemy z " kochanym " TDI

A teraz rozejrze sie za jakas glowica od 1.9 :wink4:

Opublikowano

Ciekawe czy ta firma wykonuje również regenerację gniazda na zabierak (imbusik) w wałku wyrównoważającym...?

Opublikowano

Może mnie ktos uświadomić czy wsztstkie 2.0TDi mają 16V?

Bo z tego co sie orjentuje to 1.9TDi były wszystkie 8V?

Czytając ten wątek coś mi sie zdaje, że chyba błłednie rozumuje :confused4:

Opublikowano

kolego są 2.0 8v 140km [ czyli bpw] i są 2.0 16v 140km [bna brd blb] to dwa różne silniki ale każdy ma zasrane wałki wyrównoważające.

Opublikowano

kolego są 2.0 8v 140km [ czyli bpw] i są 2.0 16v 140km [bna brd blb] to dwa różne silniki ale każdy ma zasrane wałki wyrównoważające.

O wałkach już kiedyś czytałem, a tego wyjątku nie znałem z BPW. Dzięki za oświecenie :naughty:

Oby moja babcia służyła mi jak najdłużej bo na diesla strach sie przesiąść ;(

Opublikowano

Takie małe OT straszycie mnie panowie bo ja właśnie z benzyny na diesla siadłem

Opublikowano

Takie małe OT straszycie mnie panowie bo ja właśnie z benzyny na diesla siadłem

niech sie wali i pali i nie zmieniaj tego diesla

wg mnie era 1.9tdi skonczyła sie na b6

Opublikowano

Z tego co sie orientuje to w B7 tłuki te 2,0 TDi i zorjentowali sie, że to szmelc i zaczeli znów wracać to 1,9 bo tracili klientów.

Wieli OT

Mój wują wziął najnowszego paska z tym silnikiem B7 tylko jak wchodziły na rynek i dał za mniego coś ponad 140kk zł w beżowej skórce i takie tam (tylko napęd ośka). Po 20kkm zżarło mu opony od środka pojechał na gwarancję i powiedziano mu, że gwar na polskie drogi to tylko 500km. On ich wyśmiał bo w ciągu miesiaca zrobił nim prawie 7kkm, no ale za naprawę zbieżności musiał zapłacić. Narzekał strasznie na pobór oleju bo nie był przyzwyczajony do kontroli bo wcześniej avensiski miał 2 i nawet nie zaglądał mino, że miały ponad 300kkm w chwili srzedaży (kupiła rodzina i śmigają do dziś). W ciągu pól roku 3 razy wracał pasiak na lawecie. Kiedyś miśki myślały, że gość w gajerku na poboczu z podniesioną maską czeka na jakiś deal narkotykowy albo pranko pieniędzy z jakimś laweciarzem albo pomocną duszą i dawaj mu rewizję wszystkiego co posiadał. Wspomina, że obciach na całego czekac na awarjach na żółtego sepa z podnośnikiem.

No i po 9 miesiącach rozstał sie z VW na rzecz Mercedesa E z 3l dieslem i moca 255Km (jak dobrze pamiętam). Ale jak tydzie temu spotkaliśmy sie w zakopcu i zobaczył jak moja babcia wspięla sie pod górkę a jego zabawka zamieliła kólkami i klękła to powiedział, że nastepny będzie pędzony na wszystkie koła.[br]Dopisany: 15 Luty 2010, 22:11_________________________________________________ps. sorrki dla dałożyciela tematu, że śmiecę aż tak.

Opublikowano

To ze taki sam dziad jak reszta 2.0 TDI na PD

Jest za***isty mechanicznie motor 2.0 TDI, bez wałków, mocny konstrukcyjnie i można nim zastąpić BPW, po małych zmianach. Motor ten nazywa się BGW i był montowany w ostatnich Passatach B5 FL 2.0 TDI 136 KM.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam. U mnie w audi 2.5 tdi pękło gniazdo wtryskiwacza... przyjechali na miejsce bez zdejmowania głowicy wtłoczyli tulejkę i skasowali 350zł;) nie wiem jaka jest cena jeśli by się przywiozło do nich głowice albo np. jeśli robić 4 otwory... ale myślę, że jeśli ktoś chce jeszcze pojeździć taki zabieg jest opłacalny niż szukać "nowej" głowicy w której nie wiadomo co jeszcze może wyskoczyć;/

Opublikowano

Czy te glowice o ktorych tu mowa to sa ze starszych modeli takich jak np. kod silnika AWX 130km ASZ 150km czy chodzi rowniez o nowe glowice tylko od 1,9 TDI 116km? Bo zastanawiam sie co lepiej wsadzic taka z AWX a czy kupic nowa z takiego 1,9 TDI 116km. Moze ktos dac jakas opinie czy te nowe tez pekaja? Czy lepiej nie inwestowac w nie i kupic uzywke jakas od AWX, ASZ?

Opublikowano

Ja bym się nie bawił w użwki i regenerację, jak dobrze poszukasz to poniżej dwujaka kupisz funkiel nówkę nie śmiganą,

tutaj masz przykład NOWA GŁOWICA VW T5 1.9 TDI SILNIK 1.9TDI VW2.0 TDI (2494718787) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Opublikowano

a nie jest to glowica po gruntownym czyszczeniu i regeneracji?... jak sporo innych "nowych" czesci na allegro.

Opublikowano

temat gniazd w TDI PD znam dobrze, akurat nie ma reguły czy to 1.9 awx asz afv czy 2.0 8V przy dużych przelotach robią się takie cyrki z dostawaniem ropy do oleju (w następstwie lecą wałki i szklanki) albo z kopceniem przy odpalaniu (ropa ścieka do cylindra) wymiana oringów nic nie daje. Jak szukać głowicy to jakieś świeże BLT albo inne oznaczenie nowszych 1.9, jeszcze z SDI można wyrwać świeżą rocznikowo głowicę z małym przelotem. Albo zakup nowego zamiennika z intercarsu, podobno dają rade. Dowiadywałem się kiedyś o tym tulejowaniu to coś drogo mi krzyknęli. Przerobiłem już kilka "wytartych wałków" albo wywalonych gniazd. I zawsze się ludzie dziwili jako przecież to nieśmiertelny 1.9 :) Ale prawda jest taka że robisz dobrze "czapkę" i latasz kolejne 10lat bo dół to raczej jest nie do zmęczenia (chodź są i tacy co im korby bokiem wychodzą) Fakt jest taki że silniki PD nie są wolne od wad, ale bardzo przyjemnie się nimi porusza i mają spore możliwości tuningowe;)