misiek_gda Opublikowano 30 Listopada 2017 Opublikowano 30 Listopada 2017 2.5 tdi miały chłodnicę oleju. Ja wymieniłem chłodnicę na wersję od 1.9 tdi automat - ona ma chłodnicę oleju w chłodnicy wody, wszystko pasuje do siebie. Możesz jeździć bez lub dodać osobną chłodniczkę. Jak bardzo jest ona potrzebna nikt Ci raczej nie odpowie, najwyżej ugotujesz skrzynię. Pompę abs musisz kupić od Q, czyli z końcówką A. Wersja silnikowa nie ma znaczenia bo i tak trzeba zakodować. Drugi czujnik poziomu paliwa trzeba podciągnąć do licznika i sam licznik przekodować. Na jednym pływaku od poziomu 1/4 w dół wskaźnik zaczyna szaleć.Siemka nie mam 2 czujnika mam zbiornik od 2.5 z tad moje pytanie.Pompa absu juz zamowiona z tego samego auta co reszta gratowZ ta chlodnica zastanawianmnie czym sienroznia skrzynie od 150bhp z ta z 180bhp bo ponoc 150 nie mialy chlodnicSent from my SM-G955F using Tapatalk
bobikos Opublikowano 30 Listopada 2017 Opublikowano 30 Listopada 2017 Jeśli założyłeś kompletny zbiornik pod Q to na pewno masz drugi czujnik po lewej stronie (pokrywka pod siedziskiem tylnej kanapy). 150 km prawdopodobnie miały inne skrzynie, w których nie było pompki oleju i chłodniczki.
misiek_gda Opublikowano 30 Listopada 2017 Opublikowano 30 Listopada 2017 Wlasnie nurkowalem pod kanape i najlepsze jest to ze wtyczka to zaslepka pod spodem sa 2 piny wiec jak to dzialalo w tym 2.5 Sent from my SM-G955F using Tapatalk
bobikos Opublikowano 30 Listopada 2017 Opublikowano 30 Listopada 2017 (edytowane) Pomiar poziomu w przypadku zbiornika Quattro (ze względu na kształt zbiornika nad wałem) zawsze odbywał się za pomocą dwóch czujników. Pompa od 2.5 tdi ma dodatkowy czujnik braku paliwa podłączony do ECU (wychodzący z dekla pompy - wtyczka widoczna na zdjęciu które ostatnio wstawiałeś). W przypadku 1.9 tdi tego czujnika się nie podłącza. Jak już podłączysz drugi czujnik to przekoduj licznik by czytał poziom z dwóch czujników. Edytowane 30 Listopada 2017 przez bobikos
Misieqq7 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Witam. Posiadam Audi A4 B7 1.8t. Mam do wzięcia kompletny zestaw z 2tfsi. Czytam temat, że niby wszystko pasuje. Jak to jest z tym bakiem paliwa od 2tfsi? pasuje czy nie, bo widzę różne opinie? pozdrawiam
kw8919 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Witam, Panowie dużo tutaj informacji ,fajnie gdyby ktoś to poukładał Mam a4b7 Avant 2.0 BRE Skrzynka JŻT 7b Multitronic sypie sie powoli muli na D a na R nie chce cofać plus dwumas który stęka podczas włączania silnika i jego gaszenia . Podliczając koszta i mnożąc przez fun który płynie z śmigania bokiem stwierdziłem że lepiej wstawić tam Quattro i Pytanie jaką skrzynkę wybrać ?+ reszta drivetrain ? Oczywiście dodam że Tip bo jednak łopatkowanie jest fajne i musi zostać ! Wiemy ze są 5hp i 6hp (8hp pomijamy) osobiście myślę nad tą dłuższą, widzę na Tablicy że znajdzie się jakaś z zakładu zajmującego sie ich naprawą,za 2tyś dostajesz po remoncie oczywiście zdając swoją skrzynkę. Czy to jest dobry deal ? Co do małego motania mojego BRE myślę -> mapa+ ICcentralny+ zimny dolot+ filtrSimota Poradźcie koledzy czy w dobrą stronę idę ?
JawoR36 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Opublikowano 10 Grudnia 2017 22 godziny temu, kw8919 napisał: Witam, Panowie dużo tutaj informacji ,fajnie gdyby ktoś to poukładał Mam a4b7 Avant 2.0 BRE Skrzynka JŻT 7b Multitronic sypie sie powoli muli na D a na R nie chce cofać plus dwumas który stęka podczas włączania silnika i jego gaszenia . Podliczając koszta i mnożąc przez fun który płynie z śmigania bokiem stwierdziłem że lepiej wstawić tam Quattro i Pytanie jaką skrzynkę wybrać ?+ reszta drivetrain ? Oczywiście dodam że Tip bo jednak łopatkowanie jest fajne i musi zostać ! Wiemy ze są 5hp i 6hp (8hp pomijamy) osobiście myślę nad tą dłuższą, widzę na Tablicy że znajdzie się jakaś z zakładu zajmującego sie ich naprawą,za 2tyś dostajesz po remoncie oczywiście zdając swoją skrzynkę. Czy to jest dobry deal ? Co do małego motania mojego BRE myślę -> mapa+ ICcentralny+ zimny dolot+ filtrSimota Poradźcie koledzy czy w dobrą stronę idę ? powodzenia w szukaniu tipa do 1.9/2.0TDI ;*
JawoR36 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Opublikowano 10 Grudnia 2017 W dniu 4.12.2017 o 12:07, Misieqq7 napisał: Witam. Posiadam Audi A4 B7 1.8t. Mam do wzięcia kompletny zestaw z 2tfsi. Czytam temat, że niby wszystko pasuje. Jak to jest z tym bakiem paliwa od 2tfsi? pasuje czy nie, bo widzę różne opinie? pozdrawiam pasuje.
MiKr Opublikowano 14 Grudnia 2017 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Witam Panowie, chwilę mi zeszło przeczytać ten wątek, dużo rzeczy się dowiedziałem przez co będzie dużo łatwiej przy przekładce, zabieramy się do montażu quattro w b7 1.8T BFB znajomego, dawcą są części z b6 1.8T BEX. Mam pytanie odnośnie pompy ABS, chcemy założyć pompę z b6 quattro, B7 jest z 2005r a B6 z 2003r, jak to podłączyć by działało jak fabryka nakazała. Wg schematów od 2004r połączenia są inaczej zrobione. Będzie ta pompa współpracowała z wiązką z B7 z 2005r czy trzeba szukać jakiejś innej pompy?
Bknz Opublikowano 15 Grudnia 2017 Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Możecie polecić jakiś ogarnięty zakład w łódzkim co ogarnął by przekładkę z ośki na Q ? Czy stosując komplet q z bexa mogę wrzucić zamiast skrzyni z bexa skrzynię GJW czy potrzebuję jeszcze most odpowiedni go skrzyni GJW ? Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Bknz
Filipson Opublikowano 16 Grudnia 2017 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Witam, czy ktoś z forum zna kogoś lub sam ogarnia przekładkę all inclusive? Pacjent to 1,8t . Gdyby ktoś coś to proszę o kontakt pw.
JawoR36 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Opublikowano 17 Grudnia 2017 7 godzin temu, Filipson napisał: Witam, czy ktoś z forum zna kogoś lub sam ogarnia przekładkę all inclusive? Pacjent to 1,8t . Gdyby ktoś coś to proszę o kontakt pw. 4000zl. Na gotowo, dawca to B7 6bieg.
bobikos Opublikowano 18 Grudnia 2017 Opublikowano 18 Grudnia 2017 W dniu 14.12.2017 o 19:17, MiKr napisał: Witam Panowie, chwilę mi zeszło przeczytać ten wątek, dużo rzeczy się dowiedziałem przez co będzie dużo łatwiej przy przekładce, zabieramy się do montażu quattro w b7 1.8T BFB znajomego, dawcą są części z b6 1.8T BEX. Mam pytanie odnośnie pompy ABS, chcemy założyć pompę z b6 quattro, B7 jest z 2005r a B6 z 2003r, jak to podłączyć by działało jak fabryka nakazała. Wg schematów od 2004r połączenia są inaczej zrobione. Będzie ta pompa współpracowała z wiązką z B7 z 2005r czy trzeba szukać jakiejś innej pompy? Pompa z B7 jest inna - i fizycznie i elektronicznie. Poszukaj pompy z B7
MiKr Opublikowano 19 Grudnia 2017 Opublikowano 19 Grudnia 2017 W dniu 18.12.2017 o 09:21, bobikos napisał: Pompa z B7 jest inna - i fizycznie i elektronicznie. Poszukaj pompy z B7 Ok, dzięki za info, pompa musi być z quattro czy da się przekodować jakoś pompę z b7 z ośki?
bobikos Opublikowano 20 Grudnia 2017 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Musi być quattro. Z końcówką M o ile pamiętam jest od quattro
bartekzks Opublikowano 29 Grudnia 2017 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Witam pilna sprawa bo musze kupić wał do quattro Do A4 B6 1.8 T AVJ skrzynia 6 biegów wał musi mieć nr 8E0521101C czy moze być o nr 8E0521101F Czy może być inny jak tak to jaki nr ?? Błagam o szybką odp !!
Misieqq7 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Witam a czy zestaw quattro od a4 b6 1.8t Cabrio podejdzie do B7 1.8t? Z tego co czytam to tylko pompa ABS ma byc z b7 a reszta powinna pasować? Proszę pilnie o odpowiedz..
krzysiekml Opublikowano 29 Grudnia 2017 Opublikowano 29 Grudnia 2017 4 godziny temu, bartekzks napisał: Witam pilna sprawa bo musze kupić wał do quattro Do A4 B6 1.8 T AVJ skrzynia 6 biegów wał musi mieć nr 8E0521101C czy moze być o nr 8E0521101F Czy może być inny jak tak to jaki nr ?? Błagam o szybką odp !! to w avj były 6b?
MemberA4 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Opublikowano 29 Grudnia 2017 6 godzin temu, Misieqq7 napisał: a czy zestaw quattro od a4 b6 1.8t Cabrio podejdzie do B7 1.8t? nikt chyba jeszcze nie przekładał gratów od cabrio a było juz kilka pytań odnośnie swapu do cabrio więc tu jest wielka niewiadoma choć np niektóre zbiorniki paliwa maja te same numery co sedan/avant więc wypadało by po studiować cierpliwie ETKĘ i porównać czy wszystko by pasowało
Rekomendowane odpowiedzi