Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana tylniej wycieraczki z A4 B8 Q5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I u mnie nowy zestaw :naughty: :> Wycieranie 250 % lepsze w porównaniu z zestawem ORI [b6] :decayed: - polecam ten "mod" :good: :good: :good:

Ciężko zdjąć to stare ramię , ja jednak zastosowałem ( wykombinowałem) domowy ściągacz i poszło "jak lala" :decayed:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja mam pytanie lekko odmienne..

Chce wywalić wycieraczkę całkowicie, po jej odkręceniu i zdjęciu ramienia został metalowy króciec. Teraz mam pytanie jak go wymontować? Podejrzewam że muszę się do niego dostać od środa, czyli tapicerka do zdjęcia? Ale może jednak się mylę ? :gwizdanie:

Może ktoś coś poradzi :decayed:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

ramie od octavi 2 polo z 2010 pasuje a cena w aso 70 zł

Jestes pewny zakladales? :mysli:spryskiwacz tez i oslonka?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jeśli chodzi o tego moda warto podzielić pracę na dwa etapy:

Spryskanie nakrętki blokującej ramię wycieraczki WD-40 lub podobnie działającym środkiem.

Odczekać kilka dni i zabrać się za zdjęcie ramienia. Bez problemu ramię można zdjąć.

Opublikowano

Panowie

Krótkie pytanie do tych co już zrobili wymiankę - rozważam opisanego modzika tylko jak wygląda kwestia skuteczności zbierania nowej z Q5 w odniesieniu do standardu :mysli:

Opublikowano

Bardzo skuteczna :) Co prawda po 5 miesiącach zaczęła mi trochę skrobać po szybie, ale umyłem pióro, obróciłem drugą stroną i działa jak nowe :) Także zarówno do B7 jak i B6 śmiało zakładać, tym bardziej, że cena w ASO za Q5 jest niższa niż do A4.

Do ściągania wycieraczki z trzpienia warto użyć trochę siły i po odkręceniu śruby mocno poruszać prawo / lewo i góra / dół. W końcu puści i zejdzie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A ja lekko przyciolem sprezynke, zarobilem ladnie koniec i jest lepszy docisk no i zostalo na cukierki :decayed:

Opublikowano

Też poszedłem tym tropem.

Tyle, że ja zostawiłem sprężynę w spokoju a przewierciłem ramię wycieraczki (od strony mocowania, jakieś 3-4mm dalej niż mocowanie fabryczne sprężyny), otwór 3mm, w niego bolec stalowy i o bolec zachaczyłem sprężynę.

Efekt bardzo dobry, roboty 30-40 minut.

Pozdrawiam.

Opublikowano

W naszym B6/B7 wycieraczka ma około 340 mm, w Passacie B6 280, w Caddy około 400, z Polo najbardziej by odpowiadało bo ma około 335 mm. Ma ktoś może Polo IV po lifcie i może mi odpowiedzieć jak to ściera? Wydaje mi się że ramię podejdzie P&P.

Bez_tytu_u.jpg

Opublikowano

Panowie najpierw upewnijcie sie ze pasiek posiada sprysk tylnej szyby w wycieraczce a nie w stopie :przebiegly:

Opublikowano

Panowie najpierw upewnijcie sie ze pasiek posiada sprysk tylnej szyby w wycieraczce a nie w stopie :przebiegly:

Posiada, ale z Polo będzie moim zdaniem najlepsze.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

zbiera spoko, tylko wyregulować dyszę spryskiwacza z tyłu to też sztuka :no:

Opublikowano

zbiera spoko, tylko wyregulować dyszę spryskiwacza z tyłu to też sztuka :no:

Ja kupiłem nowe i są ustawione fabrycznie ;)

Opublikowano

też mam nową dyszę i nie była ustawiona na pewno tak jak trzeba i kilka prób należy dokonać żeby jakoś to psikało :rolleyes:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja również dzisiaj jestem po wymianie na zestawik z Q5, raczej przymusowo bo przez zalegający lód pod sprężyną ramienia, pękł plastikowy bolczyk, o który zaczepiona jest sprężyna. Z tego co zauważyłem w nowym ramieniu owy bolec jest już stalowy a nie tak jak w przypadku A4 plastikowy. Wymiana przebiegła sprawnie jednak nie obeszło się bez ściągacza.

Polecam moda bo jakość wycierania jest ogromna na korzyść Q5 mimo, że 2 miesiące temu miałem wymienione pióro na ori.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

a ja mordowałem sie ze ściągnięciem starej i za cholere po odkręceniu śruby 13 stki ramie nie chciało zejść wd-40 od tygodnia tam lałem codziennie i huśtałem i nic.... aż w końcu ,

ramie zeszło ale samo a metalowa tulejka została na trzpieniu :facepalm: , potem juz tylko bosch i uciąłem tulejke i teraz moge zakupić zestaw z Q5 bo stare ramie nadaje sie do piaskownicy dla Córki hehe

czyli polecacie, aha jeszcze jedno czy trzpień który wystaje z klapy pościągnięciu wycieraczki ma delikatny luz bo moim można obrócić o 0,5 cm jak to wygląda u Was, moze ktoś odchylic wycieraczke i ruszyć ja na boki jak jest wyłączona.....ciekawi mnie to bo tak naprawde powodem wymiany było to ze wycieraczka schodziła mi na klape tylną i tak naprawde chciałem ja o zęba podnieść ale wyszło jak wyszło i teraz trzeba niejako przymusowo moda wykonać:decayed:

---------- Post dopisany 05-05-2012 at 21:21 ---------- Poprzedni post napisany 25-04-2012 at 19:54 ----------

potwierdzam cały zestaw 177 zł w ASO

---------- Post dopisany at 21:21 ---------- Poprzedni post napisany at 21:21 ----------

potwierdzam cały zestaw 177 zł w ASO

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja pir...le 3 podejścia do wycieraczki co 2-3 dni, popsikane odrdzewiaczem, WD40 i płynem hamulcowym ... efekt żaden, tylko poszarpane ramie od próby demontażu ściągaczem - chyba podłoże po nią coś metalowego i spróbuję jak nie pójdzie trzeba będzie zastosować metodę destrukcji ... a chciałem sobie mechanizm nasmarować bo zaczął sprzypiec jak 100 letnia szafa.

Zestaw z Q5 zamówiony

Sprawdzał ktoś zestaw ze skody Octavi ten nowszej - widziałem heckback'a i miął wycieraszkę areo ze spryskiem typu jak w naszych A4.

---------- Post dopisany at 07:57 ---------- Poprzedni post napisany at 07:57 ----------

Słuchajcie ta nowa nakładka z Q5 ma dysze w sobie już bo w ETKA nie ma śladu po osobnej dyszy jak w A4.

W octavi którą oblukałem dysze właśnie miała na tej nakładce.

Opublikowano

nie ma, dysze kupujesz osobno, kosztuje ok 20 zł w ASO, ale możesz przełożyć starą, pasuje bez problemu, choć ja założyłem nową, jest idealnie ustawiona od razu i troszkę inaczej wyprofilowana, pryska bardzo ładnie na szybę.

ja z tego moda jestem bardzo zadowolony, szybka wycierana jest idealnie, czego nie można powiedzieć o standardowej wycieraczce w B6. pokuszę się może jeszcze o zestaw AERO na przód :)

pzdr.

---------- Post dopisany at 11:22 ---------- Poprzedni post napisany at 11:22 ----------

nie ma, dysze kupujesz osobno, kosztuje ok 20 zł w ASO, ale możesz przełożyć starą, pasuje bez problemu, choć ja założyłem nową, jest idealnie ustawiona od razu i troszkę inaczej wyprofilowana, pryska bardzo ładnie na szybę.

ja z tego moda jestem bardzo zadowolony, szybka wycierana jest idealnie, czego nie można powiedzieć o standardowej wycieraczce w B6. pokuszę się może jeszcze o zestaw AERO na przód :)

pzdr.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Sam jestem po wymianie wycieraczki i dodam dla potomnych.Ze względu na wieloklin na ośce przekładni (patrz zdjęcie)060720121165.jpg

Nie należy "szarpać" się z ramieniem wycieraczki prawo-lewo, bo możemy sobie narobić kosztów. Polecam skorzystanie ze ściągacza do łożysk - idzie od razu :banan:Żadne WD, i tego podobne specyfiki nie są potrzebne.