Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Likwidacja wałków wyrównoważających z silnika 2.0 TDI czyli SWAP pompy oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zmienić Tan felerny imbus i oddać wałek do regeneracji z gniazdem
i tak zrób
Opublikowano

zmienić Tan felerny imbus i oddać wałek do regeneracji z gniazdem

i tak zrób

Nie mogę się powstrzymać-napiszę..

Jeden z użytkowników(skoda forum), który przeszedł na 1.9 w superbie bss podjechał do nas i powiedział tak:"Zróbcie coś, ponieważ nie mogę sprzedać samochodu".

Żal się chłopa zrobiło-odpowiedź była prosta- "JEDŹ DO TEGO, KTÓRY NARUSZYŁ KONSTRUKCJĘ SILNIKA JEŚLI NIE WYMIENIŁ WAŁU OD NP:BKD"...dyskusja była długa.....

Opublikowano

Ale Wihajster przeciez napisal zeby poprawic gniazdo a nie wywalac walki ;)

Opublikowano

Zaczne od zartu ...

Moze jak nie wiadomo co lepsze - walki, nie walki to moze niech wszyscy sobie wstawia do 1.9 walki i wtedy dopiero bedzie silnik idealny :)

Na powaznie mam blb od stycznia 2008.

Przekopalem wszystkie fora na swiecie od azji po stany patrzac w lewa strone :)

Mamy dzieki bogu 2015 moje auto przezylo na fabrycznym lancuszku i walkach i zabieraku. Odpukac... Mam juz modul gotowy do wymiany. Chce zrobic kompletny material video. Dokladnie krok po kroku. Nie opisy czesci i skakanie po lebkach co trzeba z pominieciem ze 100 istotnych faktow. Po ktorych mechanicy nawet instaluja przeciwwage z walkami do gory.

Nigdy tego nie robilem nawet nie wymienialem rozrzadu. Wiec ze zdobytej wiedzy lat 7 minelo, ktore ciagle mobilizowaly mnie do tego jestem gotow.

Nie mowie, ze bedzie latwo.

Moze nawet sie nie uda. Pewnie 50% tego forum teraz sie smieje 30 % puka w czolo

10 % zyczy mi spierniczenia i reszta a moze mu sie uda.

CDN ...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez zarowka79

Opublikowano

jesteśmy w temacie" likwidacja wałków......" dlatego zostało to napisane aby przestrzec innych przed kastracją

Edytowane przez FUTURUM

Opublikowano

W uzupelnieniu mojej powyzszej wypowiedzi.

Wywalenie walkow jest jakas opcja - nie mowie, ze zla opcja - napewno jest to sposob na usuniecie "usterki".

Wypowiem sie jasno - jestem jak najbardziej w temacie.

Sam chcialem zrobic delete walkow, juz prawie kupowalem czesci az tu nagle wrocily wspomnienia...

Mialem 1.9 poczciwego AWX'a, kiedy przesiadlem sie po trzech latach z AWX na BLB bylem zachwycony. Ta plynnosc, prawie nie wyczuwalem klekotania silnika. Przy dodawaniu gazu wchodzil plynnie na obroty, wrecz bylo slychac swist zasysanego powietrza. Niesamowita ronica - wrecz przepasc.

Zal mnie naszedl.

Ciezko bylo ale zakres prac, ktore trzeba przeprowadzic - z wymiana walu ... sam nie wiem czy koszta nie sa porownywalne z dobrym modulem z zachowaniem tych wszystkich wspomnien :)

Opublikowano

jesteśmy w temacie" likwidacja wałków......" dlatego zostało to napisane aby przestrzec innych przed kastracją

:hi:

futurum musisz manuala stworzyc co do regeneracji gniazda :wink:

Opublikowano

No i prosze :) zaslepiles tez kanal olejowy po drugiej stronie ( ten na ktorym uciekalo cisnienie) ?

Czekajmy na relacje z jazdy !

Jeśli pytasz o ten kanał zaznaczony przez jaro4444 na foto - to oczywiście zaślepiłem ;) i wszystkie śruby dałem na kleju tak jak to robi fabryka :>

Witam pytanko jaki kanal trzeba zaslepic nie moge odszukac tego foto,zamienilem pompe w moim blb na taka z 1.9 furka pali chodzi na wolnych obrotach idealnie ale po przejechaniu kilkuset metrow pojawil sie komunikat niskiego cisnienia oleju i piz*eczka

Opublikowano

kanał olejowy ktory juz nie bedzie potrzebny po kastracji wałków

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Bez wymiany wału swap jest półśrodkiem.

Za duże wibracje przy 2300-2600 obr/min.

Jednemu to pasuje, większości nie.

Opublikowano

Czyli najlepiej jest włożyć wał korb też od np avf niż na ori wał 2.0 zmieniać koło zębate...?

Opublikowano

Dłuższy czas nie zaglądałem tu i zdziwiły mnie teksty o wibracjach czy wymianie wału. Jeżdżę już kilka lat po kastracji bez obaw nagłego zaniku ciśnienia oleju. Nie wymieniałem wału i nie ma wibracji przy 2300 - 2600 obr.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przebieg 195k zdecydowałem się rozebrać pompę i sprawdzić imbuls i gniazdo imbuls juz był sporo objechany gniazdo całkiem przyzwoite cb3058a8c0678ac563ca9236941930ce.jpg

Opublikowano

Czyli jak to mawiają tuż przed.

Ze zdjęcia wynika że lada moment mogło by imbusa obrócić.

Trafiłeś z przewidywaniami.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam czy ktoś już robił swap pompy w A4 B7 2.0 TFSI ??

Jest tak samo jak przy 2.0 TDI ??

Pozdro

Opublikowano

silnik bpw 2006r czy napęd z wału jest na kołach zębatych czy na łańcuchu bo zgłupiałem jedni piszą tak drudzy tak dzięki za odpowiedż

Opublikowano

silnik bpw 2006r czy napęd z wału jest na kołach zębatych czy na łańcuchu bo zgłupiałem jedni piszą tak drudzy tak dzięki za odpowiedż

obie wersje obowiązują :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mamy dzieki bogu 2015 moje auto przezylo na fabrycznym lancuszku i walkach i zabieraku. Odpukac... Mam juz modul gotowy do wymiany. Chce zrobic kompletny material video. Dokladnie krok po kroku.
Jak obiecalem tak zrobilem - mam nadzieje, ze ten material z 55-oma filmami cos pomoze, kto nie chce niech nie oglada.

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/323190-wymiana-walkow-wyrownowazajacych-zmiana-typu-napedu-pompy-oleju-z-lacnuszka-na-kola-zebate-20tdi-blb/

Opublikowano

Pozdro

Znajomek robił, dlatego też wcześniej pisałem że jest możliwość... ale o szczegóły nie pytaj bo nie znam, czy są jakieś różnice, czy wszystko tak samo.

Opublikowano

Pozdro

Znajomek robił, dlatego też wcześniej pisałem że jest możliwość... ale o szczegóły nie pytaj bo nie znam, czy są jakieś różnice, czy wszystko tak samo.

A jest ktoś kto jest w stanie pomóc lub zna kogoś kto pomoże w tej kwestii ??