Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL A4] Spalanie, osiągi, ile km na baku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnia trasa Gdańsk-Kielce 490km 3 osoby (zatankowany po korek), troszkę bagaży, pierwsze 100km(autostrada płatna) tempomat-180km/h małymi chwilami 200km/h, potem spokojnie max 120km/h, wyszło 7,6L po tankowaniu również po korek.

Trasa z powrotem Kielce-Gdańsk 5 osób dużo bagaży, jazda bardzo spokojna max 90km/h czasami 120km/h, ostatnie 100km (autostrada płatna) tempomat-150km/h po dolaniu paliwka wyszło 7,2L.

Myślę że to dobry wynik dodam jeszcze że po drodze było sporo remontów dróg i objazdów.

• Odpowiedzi 4 tys.
  • Wyświetleń 622,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

ostatnie 1500km na 19" średnia 10,1 85% miasto. Jak by ktoś pytał to nie stosuję się do zasad eco-drivingu :wink4:

Opublikowano

Kraków (jak wogole jezdzic po tym miescie szybciej niz 20km/h srednia ??? :shocked: ) 11l

Trasa spokojnie 6.5-7l , nerwowo 8-8.5

Opublikowano

okolo 11l na 100 w cyklu mieszanym ale oszczednie jak jezdze to o litr jestem w stanie zejsc :quattro:

Opublikowano

Zaskoczony jestem tym do czego udało mi się zmusić moją A4 :)

Zatankowałem 69 litrów BP Ultimate. W momencie tankowania paliwa było teoretycznie na 130 km (liczę że jakieś 7).

Następne tankowanie po przejechaniu 1450 km (do przejechania 90 km). Daje to średnie spalanie na poziomie 4,9 l/ 100).

Charakterystyka jazdy była taka:

85% poza miastem (nie piszę, że trasa bo połowę tego zrobiłem na krótkich odcinkach do 10 km)

15% miasto (Toruń i Bydgoszcz)

Klimatyzacja 75% w trybie Econ

Zobaczymy jak będzie dalej :wink4:

Opublikowano

Klimatyzacja 75% w trybie Econ

ale ze w te upaly wylaczasz klime :kox: :kox: :kox: o Panie czapki z glow :hi:

Opublikowano

Zatankowałem 69 litrów BP Ultimate. W momencie tankowania paliwa było teoretycznie na 130 km (liczę że jakieś 7).

to co ty kolego masz zbiornik paliwa o pojemności 76 litrów? :shocked: coś tu się bardzo nie zgadza :gwizdanie:
Opublikowano

to co ty kolego masz zbiornik paliwa o pojemności 76 litrów? :shocked: coś tu się bardzo nie zgadza :gwizdanie:

Dokładnie coś te wyliczenia nieprawidłowe, swoją droga chyba Ciebie maluchy wyprzedzały bo mi przy normalnej jeździe do takiego poziomu spalania nie sposób zejść ani w AFN ani w AVF, tym bardziej przy takich odcinakach jak opisujesz :)

Opublikowano

Dlaczego nieprawidłowe? :)

69 litrów + 7 litrów = 76 litrów / 1540 kilometrów = 0.0493506 l/k x 100 = 4.935 litrów na 100 kilometrów

Jeździłem oczywiście spokojnie... prędkość 90-100 km/h... sporadycznie około 120 km/h

Co do upałów to nie było ich jeszcze w maju a ostatnie dni no to już jest własnie te 25% na klimie

Pojemność sbiornika jest dla mnie zagadką... albo dystrybutor na BP w Bydgoszczy kłamie :)

Opublikowano

Zbiornik ma pojemność 62 litrów ;)

Ale wtedy by wyszło że spalił 4.02 na sto :P

Jak by to była prawda to śmiało możesz startować w zawodach w eco driving i masz pierwsze miejsce w kieszeni :decayed:

Opublikowano

Nie pitolcie, bo spokojnie da sie zrobic w 1.9TDI [tymbardziej 100konnym] takie spalanie.

Opublikowano

Ja tankuje jak się zapali rezerwa i wchodzi ok 58 litrów i na tym zrobię od 800 do 1000km. Przeważnie robie krótkie odcinki, a jak robie dłuższą trasę to przeważnie kilka miast po drodze jest i do 100km.

Opublikowano

Nie pitolcie, bo spokojnie da sie zrobic w 1.9TDI [tymbardziej 100konnym] takie spalanie.

ja wierze ze sie da ale jednorazowo - np trasa spokojnie ,a nie odcinki po 10km !!, w to mi bardzo ciezko uwierzyc.

Opublikowano

Fakt... nie doczytalem.

Opublikowano

Pojemność sbiornika jest dla mnie zagadką... albo dystrybutor na BP w Bydgoszczy kłamie :)

według instrukcji twoje auto ma zbiornik paliwa o pojemności około 70 litrów.
Opublikowano

Panowie moim zamiarem nie jest ściemnianie :)

Na pewno zatankowałem 69 litrów mając w baku paliwa na około 130 km.

Głównie samochodem robię odcinki 10 km (tyle mam do pracy, do dziewczyny i do znajomych).

Tak jak pisałem ze względu na dotychczasowy brak upałów w maju głównie jeździłem bez klimy. Teraz mam już ustawione na auto i zobaczymy co wyjdzie.

W ciągu miesiąca testowego kilka razy zrobiłem trasę po 50 km w jedną stronę (maks 5 razy w dwie strony).

Jadąc te 4 razy do większego miasta automatycznie troszkę jeździłem po mieście.

Tak więc z tych 1540 km na trasie zrobiłem maks 500-550 km, trochę po mieście a reszta tak jak wspomniałem po 10 km.

Opublikowano

No cóż pozostaje nam chyba pogratulować większego zbiornika paliwa i niskiego spalania bo dalsze dociekanie nie ma sensu ;) ;p

Opublikowano

tzn . jak "około"?? kazdy pisze co innego, zaraz ktoś palnie ze około 100 a drugi mu przytaknie, jest chyba jakaś określona pojemność zbiornika a nie około :thumbdown:

Opublikowano

tzn . jak "około"?? kazdy pisze co innego, zaraz ktoś palnie ze około 100 a drugi mu przytaknie, jest chyba jakaś określona pojemność zbiornika a nie około :thumbdown:

masz oryginalną instrukcję do audi?! Tam w pojemności zbiornika pisze,że około 70 litrów,albo w innym typie około 66,najpierw sprawdz a pózniej marudz!
Opublikowano

myślę, że forum to nie miejsce na "kłótnie" :)

cieszmy się swoimi samochodami i dzielmy się tym z innymi :good:

pojemność zbiornika jest wg producenta określona na 70 litrów... z tym że ja lałem po sam korek dlatego też wg moich obliczeń zmieściło się 76 litrów