Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL A4] Spalanie, osiągi, ile km na baku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rzeszów-Kraków-Rzeszów... Toczenie sie a nie jazda w strasznym ruchu, spalanie 5.9 l/100km

• Odpowiedzi 4 tys.
  • Wyświetleń 622,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

2 dorosłe osoby + dwójka małych dzieci + pełny bagażnik

1470 km - 114,8 litra (ok. 7,8 l)

Legionowo -> Solina (Bieszczady) przez: Lublin, Kraśnik, Janów Lubelski, Rzeszów, Brzozów, Sanok

Kręcenie się po okolicy (Zalew Soliński, Myczkowice, Ustrzyki Górne i Dolne, Polańczyk itp)

Droga powrotna tą samą trasą

W drodze powrotnej myślałem, że mi d**** odpadnie :decayed: Ale warto było, piękne widoki, fajne, kręte drogi .... :wink4: :gwizdanie:

Opublikowano

to ja postanowiłem popisać bo czytam (ostatnie stronki bo wszystkich mi się nie chce) i przecieram oczy ze zdumienia...

Bardzo muszę się starać aby w trasie przekroczyć 6,5l /100

Wracając autkiem z Hamburga przez 3 godziny tempomat (a to wiadomo więcej pali) ustawiony na 190km/h i na FISie (który u mnie zawyża w trasie ok. 0,3-0,4) miałem 6,9L średnią...

Jadąc drogą lokalną do miejscowości oddalonej o 90km prędkością emeryta (80-120 na 6tym biegu + sporo hamowania silnikiem) FIS pokazał 3,8 przy oponach naładowanych do 2,7bara (bo później zauważyłem że trochę jest za dużo)

przy normalnej jeździe w trasie mam od 4,9 do 5,8... a czasem lubię przycisnąć...

w mieście to inna bajka ale to tylko dlatego że w A4 jest totalnie skopany FIS - dodaje postój na jałowym do średniej (300m dojazdu)... kompletna bzdura... i pokazuje czasem nawet 13l /100 co się oczywiście mija z rzeczywistością która wynosi od 6,5 do 7,5...

i to tyle... wyniki szczere więc jeśli komuś nie pasują to trudno :>

Opublikowano

przez 3 godziny tempomat (a to wiadomo więcej pali) ustawiony na 190km/h i na FISie (który u mnie zawyża w trasie ok. 0,3-0,4) miałem 6,9L średnią...

na tempomacie to chyba mniej pali :mysli:

Jadąc drogą lokalną do miejscowości oddalonej o 90km prędkością emeryta (80-120 na 6tym biegu + sporo hamowania silnikiem) FIS pokazał 3,8 przy oponach naładowanych do 2,7bara (bo później zauważyłem że trochę jest za dużo)

3,8 :shocked:

chyba 80km z tego to z gorki :gwizdanie:

Opublikowano

FIS pokazał 3,8 przy oponach naładowanych do 2,7bara

no to mamy nowy rekord spalania na forum A4-KLUB.PL ... :palacz:

Opublikowano
(80-120 na 6tym biegu + sporo hamowania silnikiem) FIS pokazał 3,8

spracyzuj - sporo hamowania silnikiem

50% trasy,moze 80%

PS.a jak jedziesz tak 60-70km/h,to przypadkiem niezauwazyles ze paliwa przybywa :mysli:

Opublikowano

hehehe dobre moze mu jakies krasnoludki paliwa dolewaja takie kity sie puszcze przy sprzedaży auta:D

Opublikowano

Zazdrośni posiadacze silników 2,5 się odezwali. Co zazdrościcie,że 1,9 tak mało spala - jeśli tak to też trzeba było sobie kupić A4 z takim silnikiem. Ofert A4 1,9 TDI na naszym i zachodnim rynku nie brakuje.

Ja wierzę w to małe spalanie kolegi GRaznego gdyż sam jak jeżdziłem kiedyś oszczędnie ( 90-100km/h) na trasie to spalanie oscylowało w granicach 4,00-4,10 /100km :tongue4: Przy prędkości 130-135km/h w cztery dorosłe osoby z pełnym bagażnikiem na trasie 1000km spalił 52 litry ON.

Opublikowano

Zazdrośni posiadacze silników 2,5 się odezwali. Co zazdrościcie,że 1,9 tak mało spala - jeśli tak to też trzeba było sobie kupić A4 z takim silnikiem. Ofert A4 1,9 TDI na naszym i zachodnim rynku nie brakuje.

Ja wierzę w to małe spalanie kolegi GRaznego gdyż sam jak jeżdziłem kiedyś oszczędnie ( 90-100km/h) na trasie to spalanie oscylowało w granicach 4,00-4,10 /100km :tongue4: Przy prędkości 130-135km/h w cztery dorosłe osoby z pełnym bagażnikiem na trasie 1000km spalił 52 litry ON.

oprucz A4 2,5 mam tez passata 1,9 z podobnym silnikiem co ty,mam ATJ (no moze troche lepszy-310Nm,a nie jak AJM-280Nm) i wiem co pisze,

poza tym B6 wazy wiecej niz twoj B5 :cool1:

pozatym non stop 190km/h i spalanie 6,9l :fool:

Opublikowano

Moja przyszła żonka w B5 AFN ma w granicach 6.5 (~900 km na baku, 100 % miasto). Może coś się jej zepsuło? :mysli: Mi żadnym 1.9 nie udało się nawet zbliżyć do tego wyniku :)

Przerobiłem parę 1.9 i w 4l /100 nie uwierzę, no może jakby jechać po autobanie razem z TIRami na tempomacie

Opublikowano
(80-120 na 6tym biegu + sporo hamowania silnikiem) FIS pokazał 3,8

spracyzuj - sporo hamowania silnikiem

50% trasy,moze 80%

PS.a jak jedziesz tak 60-70km/h,to przypadkiem niezauwazyles ze paliwa przybywa :mysli:

Panowie dajcie spokój... spodziewałem się takiej reakcji

cała trasa jest po płaskim a jazda wyglądała w ten sposób że po bardzo delikatnym przyśpieszaniu do 110-120 było hamowanie silnikiem na 6tym przełożeniu (a więc też kilkadziesiąt sekund) do 80km/h...

trochę trzeba mieć samozaparcia żeby tak jeździć jak debil ale byłem po prostu ciekaw minimalnego spalania... jadąc w ten sposób mogę powiedzieć że 70% trasy przejechałem na delikatnym przyśpieszaniu które według FIS rzadko przekraczało 6,5L a często nawet 5,5L a resztę - czyli 30% trasy przejechałem hamując na najwyższym przełożeniu...

wierzcie mi że to nie są bzdury... a ciśnienie ma ogromne znaczenie bo jak próbowałem ostatnio to samo na 2,1bara to nie chciało zejść poniżej 4,1L...

możecie sobie sprawdzić... z tym że taka jazda do przyjemności nie należy... no ale jak ma się czas w pracy to można się pobawić...

PS: nie sprzedaję autka - więc to nie reklama :>[br]Dopisany: 03 Sierpień 2008, 09:10 _________________________________________________

pozatym non stop 190km/h i spalanie 6,9l :fool:

znaczy co? za dużo czy za mało?

bo przyznam szczerze że pierwszy raz tak jechałem więc nie mam doświadczenia...[br]Dopisany: 03 Sierpień 2008, 09:14 _________________________________________________

na tempomacie to chyba mniej pali :mysli:

mylisz się kolego... to akurat sprawdziłem... maszyna zawsze będzie głupsza od człowieka.

pod każdą górę ciągnie jak głupi - podczas gdy ja bym pod te górki delikatnie zwalniał i wyrównywał na zjeździe... no ale tu niestety sztywne 190

jechałem na nim tylko dlatego że drugi samochód też miał tak ustawione i obaj dość mocno się śpieszyliśmy do kraju...[br]Dopisany: 03 Sierpień 2008, 09:18 _________________________________________________

coż...zakończę w ten sposób... dieslem trzeba umieć jeździć... nie jestem taki ekstremalny jak dziadki ale mam sąsiada który w swojej Toyocie Corolli jadąc 300km do stolicy, ze średnią z trasy 106km/h (jechał nocą) 2 RAZY UŻYŁ HAMULCA (oprócz świateł oczywiście)... większość to hamowanie silnikiem... i spalanie 4,2L

jeśli ceny tak dalej będą windowane to pewnie będzie więcej zwolenników takiej jazdy...

ja na razie jednak wole swoje 4,9 - 5,8... bo i zaszaleć można... i człek nie płacze na stacji...

pozdrawiam

Opublikowano

Zazdrośni posiadacze silników 2,5 się odezwali. Co zazdrościcie,że 1,9 tak mało spala - jeśli tak to też trzeba było sobie kupić A4 z takim silnikiem.

Śmiać się czy płakać nad Tobą..., juz sam nie wiem..., ręce opadają jak sie czyta co Ty wypisujesz.

Opublikowano

GRazny, ile spala samochód (ale nie średnio, tylko w danym momencie) jak jedziesz 190km/h ??

Na tempomacie spali więcej, no chyba że ktoś nie potrafi jeździć....

Opublikowano

Zazdrośni posiadacze silników 2,5 się odezwali. Co zazdrościcie,że 1,9 tak mało spala

co Ty w ogóle człowieku wypisujesz? puknij się w głowę... jaka zazdrość? nie mierz wszystkich swoją miarą...

pisałem już kilka razy że mój samochód w (szybkiej) trasie pali 9 a po mieście ok 11 i wcale nie płaczę z tego powodu a szczerze mówiąc nawet mi to lotto ile pali. Nikt nie kupuje 2.5 do ekonomicznej jazdy , zrozum wreszcie to człowieku :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

GRazny, ile spala samochód (ale nie średnio, tylko w danym momencie) jak jedziesz 190km/h ??

kolego nie pamiętam może gdzieś sprawdzę... choć w mojej okolicy to ciężko... było chyba poniżej 10ciu chwilowe - na płaskim oczywiście...[br]Dopisany: 03 Sierpień 2008, 10:24 _________________________________________________a czekaj ... bo chyba filmiki telefonem robiłem...zaraz zerknę[br]Dopisany: 03 Sierpień 2008, 10:31 _________________________________________________niestety navi miałem włączone (między zegarami mam)

mam jeden filmik w którym jest wyłączone... jadę na nim od 190 do 210 i pokazuje chwilowe od 12,7 do 13,8 przy przyśpieszaniu...

Opublikowano

sprawdzałem niedawno moją po chipie, jechałem na wakacje 2 osoby + dziecko + kupa bagaży prędkość do 120 -130 km/h - spalanie 6,1 L/100 km :good:

PS w mieście przy delikatnym deptaniu 7,0 L/100 km

Opublikowano

w sobote mialem okazje sprawdzic spalanie swojego auta,bo akurat odwozilem matke na lotnisko,z rana,maly ruch i tak:

przy spokojnej jezdzie ok 100/110 km/h-auto pali od 6,6-7,1 L

przy jezdzie na granicy lamania przepisow ok 130/150 gdzie bylo mozna,czasem trzeba bylo zwolnic,a zaraz potem ostro depnac,by wyprzedzic od 7 do 8 L

w miescie to tak powyzej dyszki,przy normalnej,czasem mocniejszych depnieciach

przy na prawde spokojnej jezdzie miejskiej ok 8L

na calym baczku,trzy osoby wiekszosc trasa,predkosc na granicy rozsadku-700 km

nie wiem,czy to dobrze ,jak na 1,8T-ja jestem zadowolony :wink4:[br]Dopisany: 03 Sierpień 2008, 11:52 _________________________________________________jak podpompowalem kola-spalanie spadlo,kola 18'

Opublikowano

jak podpompowalem kola-spalanie spadlo,kola 18'

Do ilu napompowałeś koła ?

Opublikowano

2,2 bara czyli w granicy normy[br]Dopisany: 03 Sierpień 2008, 12:34 _________________________________________________napisalem''podpompowalem'',ale dlatego,ze jak kupilem ok miesiac temu auto,to bylo w kazdym kole inaczej,przy hamowaniu ciagnelo auto w lewo,dziwny dzwiek opon i takie tam,juz myslalem ,ze cos nie tak z autem,ale przygotowujac auto do dluzszejtrasy,sprawdzilem wszystko,no i okazalo sie ,ze kola sa niedopompowane-ot i to wszystko :wink4: