Opublikowano 1 Grudnia 201015 l Witam! Mam silnik 1.9tdi afn z mocą podniesioną podobno do 130 KM. Wlany jest podobno olej 10W40 castrol. Na jaki olej najlepiej zmienić żeby sie nie martwić o silnik? Czy może być dowolny 5w40 syntetyk ?
Opublikowano 1 Grudnia 201015 l Pełny syntetyk z normą 505.00, myślę że najlepiej mobil lub motul. Osobiście jeżdżę na mobili 5w50 po programie a przed programem na 0W40 TD
Opublikowano 1 Grudnia 201015 l ok dzięki [br]Dopisany: 01 Grudzień 2010, 13:16_________________________________________________heh, właśnie przyjechał tata i mówi, że kupił po fajnej cenie olej Lotos 5w40 505.00. Mam nadzieje że może być ten olej ?
Opublikowano 1 Grudnia 201015 l nie wlewaj liqi molly daj mu motula albo mobila liqui jest ch... na zime ja mialem lm 50700 i jakies piski w silniku po zmianie na motula cisza!!! przypomne ze na castrolu niby takim kiepskim tez mi nic nie piszczalo a na lm piszczalo wiec wnioski sie nasuwaja same!!! to jest gowno wielkie ten caly liqui molly przereklamowany niemiecki badziew
Opublikowano 1 Grudnia 201015 l heh, właśnie przyjechał tata i mówi, że kupił po fajnej cenie olej Lotos 5w40 505.00. Mam nadzieje że może być ten olej ? Napewno bedzie lepszy niz kazdy 10w40. Piski w silniku od oleju to najciekawsza teoria ostatnimi czasy.
Opublikowano 1 Grudnia 201015 l kolego jak silnik stoi na mrozie -10 stopni i odpalisz i pierwsze 4 - 10 sekund cos piszczy potem przestaje to czego to jest wina skoro tylko na lm to mialem????? nawet castrol takich objawow nie mial i to piszczal definitywnie ktorys z walkow w tylnej czesci silnika! bo nie byl smarowany przez te kilka sekund!
Opublikowano 1 Grudnia 201015 l kolego jak silnik stoi na mrozie -10 stopni i odpalisz i pierwsze 4 - 10 sekund cos piszczy potem przestaje to czego to jest wina skoro tylko na lm to mialem????? nawet castrol takich objawow nie mial i to piszczal definitywnie ktorys z walkow w tylnej czesci silnika! bo nie byl smarowany przez te kilka sekund! jest to mozliwe - jak najbardziej
Opublikowano 1 Grudnia 201015 l Pełny syntetyk z normą 505.00, myślę że najlepiej mobil lub motul. Osobiście jeżdżę na mobili 5w50 po programie a przed programem na 0W40 TD Też jeżdze na Mobil 1 5W-50 Rally Formula i myśle że spokojnie można go dopisać do sprawdzonych i godnych polecenia. Tym bardziej że są bardziej dostępne niż Motul.
Opublikowano 3 Grudnia 201015 l czy jest jakis olej polsyntetyczny, ktory ma temperature krzepniecia jak syntetyczne czyli 5W?Autko przy ponad -20 ladnie pali ale przez kilkanscie sekund silnik brzydko pracuje i mysle ze to wina zlego smarownia olejem a zalany jest 10W40.Dodam ze tak do -15 wszystko ok.pzdr
Opublikowano 3 Grudnia 201015 l A czemu nie możesz wlać porządnego full syntetyka tylko szukasz półsyntetyka który ma temp. krzepnięcia jak syntetyk? Lej syntetyka i nie kombinuj z półśrodkami.
Opublikowano 3 Grudnia 201015 l kolego jak silnik stoi na mrozie -10 stopni i odpalisz i pierwsze 4 - 10 sekund cos piszczy potem przestaje to czego to jest wina skoro tylko na lm to mialem????? nawet castrol takich objawow nie mial i to piszczal definitywnie ktorys z walkow w tylnej czesci silnika! bo nie byl smarowany przez te kilka sekund! ale bzdury
Opublikowano 3 Grudnia 201015 l A czemu nie możesz wlać porządnego full syntetyka tylko szukasz półsyntetyka który ma temp. krzepnięcia jak syntetyk? Lej syntetyka i nie kombinuj z półśrodkami. Ja sie tylko pytam czy ktos sie spotkal z olejem polsyntetycznym 5w40, bo na pelnego syntetyka brakuje odwagi a taki semi 5w40 bylby idealny.jest taki olej??
Opublikowano 3 Grudnia 201015 l Ja sie tylko pytam czy ktos sie spotkal z olejem polsyntetycznym 5w40, bo na pelnego syntetyka brakuje odwagi a taki semi 5w40 bylby idealny.jest taki olej?? widze ze XX-wieczny mit rozszczeniajacych sie po syntetyku silnikow, wciaz pokutuje...
Opublikowano 3 Grudnia 201015 l ale rozpowrzechniaja to tylko mechanicy którzy zaczynali swoją przygodę z autami jak nasz kraj był jeszcze w głębokim socjalizmie ogólnie brak słów, cyce opadaja jak sie to czyta albo słyszy
Opublikowano 3 Grudnia 201015 l czy jest jakis olej polsyntetyczny, ktory ma temperature krzepniecia jak syntetyczne czyli 5W?Autko przy ponad -20 ladnie pali ale przez kilkanscie sekund silnik brzydko pracuje i mysle ze to wina zlego smarownia olejem a zalany jest 10W40.Dodam ze tak do -15 wszystko ok.pzdr to tylko sie tobie wydaje ze wszystko ok...
Opublikowano 3 Grudnia 201015 l auto z niemiec wedlug ksiazki od nowosci bylo serwisowane na pol syntetyku 10w40, ma grubo ponad 300 tys i taki sam olej zalewam.Niemieckie serwisy chyba slyna z solidnosci i wiedza co lac.Skoro niektore silniki 1Z bez remontu potrafily przejezdzic po 600 -800 tys i napewno pelnego syntetyka nawet nie polizaly to znaczy ze olej 10w40 jest wlasciwy do tej jednostki.Ale Polak o starego grata dba bardziej niz o rodzine i dlatego grzecznie pytam czy jest olej polsyntetyczny 5W40 bo gdzies mi sie obilo o uszy ze juz takie produkuja... a ze niektorym ktorzy maja kilkuletnie auta cyce opadaj jak to czytaja to juz problem ich anatomii.
Opublikowano 3 Grudnia 201015 l Ja jeszcze nie wyczytalem zeby tutaj na forum ktos mial problem w AVF z pekajaca glowica czy jakas tandempompa.... A tak wogole ja do swojego leje Castrola 5w30 SLX i nic nie kombinuje... ale niewiem jaka jest roznic miedzy 5w30 a 5w40