Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wielkie dzięki :good:

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam!

Mam silnik 1.9tdi afn z mocą podniesioną podobno do 130 KM.

Wlany jest podobno olej 10W40 castrol.

Na jaki olej najlepiej zmienić żeby sie nie martwić o silnik?

Czy może być dowolny 5w40 syntetyk ?

Opublikowano

lej Motula Specyfic 5W-40

Opublikowano

Pełny syntetyk z normą 505.00, myślę że najlepiej mobil lub motul.

Osobiście jeżdżę na mobili 5w50 po programie a przed programem na 0W40 TD

Opublikowano

ok dzięki [br]Dopisany: 01 Grudzień 2010, 13:16_________________________________________________heh, właśnie przyjechał tata i mówi, że kupił po fajnej cenie olej Lotos 5w40 505.00.

Mam nadzieje że może być ten olej ?

Opublikowano

lotosa nie wlewamy, wlej mu liqui moly

Opublikowano

nie wlewaj liqi molly daj mu motula albo mobila

liqui jest ch... na zime ja mialem lm 50700 i jakies piski w silniku po zmianie na motula cisza!!! przypomne ze na castrolu niby takim kiepskim tez mi nic nie piszczalo a na lm piszczalo wiec wnioski sie nasuwaja same!!!

to jest gowno wielkie ten caly liqui molly przereklamowany niemiecki badziew

Opublikowano

heh, właśnie przyjechał tata i mówi, że kupił po fajnej cenie olej Lotos 5w40 505.00.

Mam nadzieje że może być ten olej ?

Napewno bedzie lepszy niz kazdy 10w40.

Piski w silniku od oleju to najciekawsza teoria ostatnimi czasy.

Opublikowano

kolego jak silnik stoi na mrozie -10 stopni i odpalisz i pierwsze 4 - 10 sekund cos piszczy potem przestaje to czego to jest wina skoro tylko na lm to mialem????? nawet castrol takich objawow nie mial

i to piszczal definitywnie ktorys z walkow w tylnej czesci silnika! bo nie byl smarowany przez te kilka sekund!

Opublikowano

kolego jak silnik stoi na mrozie -10 stopni i odpalisz i pierwsze 4 - 10 sekund cos piszczy potem przestaje to czego to jest wina skoro tylko na lm to mialem????? nawet castrol takich objawow nie mial

i to piszczal definitywnie ktorys z walkow w tylnej czesci silnika! bo nie byl smarowany przez te kilka sekund!

jest to mozliwe - jak najbardziej

Opublikowano

Pełny syntetyk z normą 505.00, myślę że najlepiej mobil lub motul.

Osobiście jeżdżę na mobili 5w50 po programie a przed programem na 0W40 TD

Też jeżdze na Mobil 1 5W-50 Rally Formula i myśle że spokojnie można go dopisać do sprawdzonych i godnych polecenia.

Tym bardziej że są bardziej dostępne niż Motul.

Opublikowano

czy jest jakis olej polsyntetyczny, ktory ma temperature krzepniecia jak syntetyczne czyli 5W?Autko przy ponad -20 ladnie pali ale przez kilkanscie sekund silnik brzydko pracuje i mysle ze to wina zlego smarownia olejem a zalany jest 10W40.Dodam ze tak do -15 wszystko ok.pzdr

Opublikowano

A czemu nie możesz wlać porządnego full syntetyka tylko szukasz półsyntetyka który ma temp. krzepnięcia jak syntetyk? :mysli:

Lej syntetyka i nie kombinuj z półśrodkami.

Opublikowano

ale bzdury

Opublikowano

A czemu nie możesz wlać porządnego full syntetyka tylko szukasz półsyntetyka który ma temp. krzepnięcia jak syntetyk? :mysli:

Lej syntetyka i nie kombinuj z półśrodkami.

Ja sie tylko pytam czy ktos sie spotkal z olejem polsyntetycznym 5w40, bo na pelnego syntetyka brakuje odwagi a taki semi 5w40 bylby idealny.jest taki olej??

Opublikowano

Ja sie tylko pytam czy ktos sie spotkal z olejem polsyntetycznym 5w40, bo na pelnego syntetyka brakuje odwagi a taki semi 5w40 bylby idealny.jest taki olej??

widze ze XX-wieczny mit rozszczeniajacych sie po syntetyku silnikow, wciaz pokutuje... :decayed:

Opublikowano

ale rozpowrzechniaja to tylko mechanicy którzy zaczynali swoją

przygodę z autami jak nasz kraj był jeszcze w głębokim socjalizmie

ogólnie brak słów, cyce opadaja jak sie to czyta albo słyszy

Opublikowano

czy jest jakis olej polsyntetyczny, ktory ma temperature krzepniecia jak syntetyczne czyli 5W?Autko przy ponad -20 ladnie pali ale przez kilkanscie sekund silnik brzydko pracuje i mysle ze to wina zlego smarownia olejem a zalany jest 10W40.Dodam ze tak do -15 wszystko ok.pzdr

to tylko sie tobie wydaje ze wszystko ok... :)

Opublikowano

auto z niemiec wedlug ksiazki od nowosci bylo serwisowane na pol syntetyku 10w40, ma grubo ponad 300 tys i taki sam olej zalewam.Niemieckie serwisy chyba slyna z solidnosci i wiedza co lac.Skoro niektore silniki 1Z bez remontu potrafily przejezdzic po 600 -800 tys i napewno pelnego syntetyka nawet nie polizaly to znaczy ze olej 10w40 jest wlasciwy do tej jednostki.Ale Polak o starego grata dba bardziej niz o rodzine i dlatego grzecznie pytam czy jest olej polsyntetyczny 5W40 bo gdzies mi sie obilo o uszy ze juz takie produkuja... a ze niektorym ktorzy maja kilkuletnie auta cyce opadaj jak to czytaja to juz problem ich anatomii.

Opublikowano

Ja jeszcze nie wyczytalem zeby tutaj na forum ktos mial problem w AVF z pekajaca glowica czy jakas tandempompa.... :D A tak wogole ja do swojego leje Castrola 5w30 SLX i nic nie kombinuje... ale niewiem jaka jest roznic miedzy 5w30 a 5w40 :D