Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuje

Jakiej marki olej lać do 1Z i AJM?

mozesz wlac motula zgodnie z pierwszym postem tego wątku.

do 1Z 505.00 xcess 8100

do AJM specific 505.01

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Po drugie ten specific 505.01 piszą, że jest do wymiany po 30 000km czy lepiej 8100 x-clean i wymienic po 15000

Opublikowano

Specific 505.01 wymienia się co maks 15 tys. To nie jest Longlife. 8100 X-Clean C3 5W40 też nie jest LL i zmienia się co maks 15 tys.

Twój silnik nie jest przystosowany do olejów LL i nie zależnie jaki olej zalejesz zmieniaj co maks 15 tys.

Wystarczy że weźmiesz olej z normą 505.00. Jeśli chodzi o Motula to np.: 8100 X-Cess 5W40 ale Specific 505.01 czy 8100 X-Clean C3 5W40/ 5W30 też będzie dobry.

Pozdrawiam

Opublikowano

Zdecydowalem sie ze jutro jade kupic olej Repsol Evolution 5w40, u nas bardzo malo znany olej, natomiast na zachodzie polecany, porownuwalny do Motula byc moze lepszy, zdam relacje za jakis czas;)

Opublikowano

Panowie a co powiecie o oleju Mobil 1 0W40 Turbo Diesel? Bo właśnie taki zalałem do mojego AHU [178k km przebiegu].

Opublikowano

nie odpowiedni olej jest dla tego silnika - za rzadki . jesli juz to 5W40 - taki jest zalecany przez producenta .ja do swojego AFN z przebiegiem 240kkm własnie taki leje 5W40

Opublikowano

Hmmm, no zobaczymy co się będzie z tym działo. Czy będzie dużo ubywać, najwyżej przy kolejnej wymianie kupi się 5W40.

Opublikowano
Panowie a co powiecie o oleju Mobil 1 0W40 Turbo Diesel? Bo właśnie taki zalałem do mojego AHU [178k km przebiegu].

bardzo dobry olej. :thumbup1: spełnia wymaganą przez VW dla tego silnika normę 505.00

silnik sie odwdzieczy w zimowych mroznych warunkach.

Opublikowano

Ja do swojego AHu leje od 3 lat Mobila 5W50 i jestem narazie zadowolony :wink: więc dalej przy nim pozostane chociaż ostatnio kusiło mnie by zmienić na Motula 8100 Xcess

Opublikowano
Zdecydowalem sie ze jutro jade kupic olej Repsol Evolution 5w40, u nas bardzo malo znany olej, natomiast na zachodzie polecany, porownuwalny do Motula byc moze lepszy, zdam relacje za jakis czas;)

No i fajnie, testuj zobaczymy jak sie sprawdzi.

Znalazlam tylko informacje ze koncern olejowy REPSOL, w ubieglym roku nawiazal wspolprace z Rosyjskim koncernem olejowym Alliance Oil Company. I w tej spółce (joint venture) Repsol ma 49% udzialu a Rosjanie 51%.

No i zobaczymy co z tego wyjdzie...

http://www.repsol.com/es_en/corporacion/prensa/notas-de-prensa/ultimas-notas/18062011-repsol-alliance-oil-federacion-rusa.aspx

Opublikowano

Repsol w Hiszpanii często używany

Opublikowano
Ma ktoś namiar na motula z pewnego źródła. Ja osobiście i brat biorę u Marcina ze Szczecina, brał ktoś może u nich? Wrażenia moje pozytywne.

Tomku kilka osób by się znalazło. Pozdrowionka!

Opublikowano

Marcin czy do oleju można u Ciebie kupić filtr i w jakiej cenie?

Opublikowano
nie odpowiedni olej jest dla tego silnika - za rzadki . jesli juz to 5W40 - taki jest zalecany przez producenta .ja do swojego AFN z przebiegiem 240kkm własnie taki leje 5W40

Kolego poczytaj o olejach i nie pisz że 0W40 jest za rzadki,to bardzo dobry olej i właśnie na mrozach ułatwi rozruch i będzie lepszy niż 5W40.

Opublikowano
Ja do swojego AHu leje od 3 lat Mobila 5W50 i jestem narazie zadowolony :wink: więc dalej przy nim pozostane chociaż ostatnio kusiło mnie by zmienić na Motula 8100 Xcess

jezeli zmieniac to na 0W40. norma 505.00 daje wiekszy wybor olejow. zerknik w pierwszego posta tego wątku..

Opublikowano

Czym sie roznia Motul X-cess a X-clean ?

Opublikowano

m.in. normami. parametrami technicznymi.

w pierwszym poscie jest link do wlasciwosci niektorych olejow.

Opublikowano

a ktory jest lepszy?

Opublikowano

zalezy do czego