Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tu poczytaj o specyfikacjach i raczej rozwieje to wszystkie wątpliwości.

Tylko 3 firmy produkuja prawdziwy full syntetyk

Liqui Moly

Motul

Mobil1

http://www.p12.neostrada.pl/oleje.pdf

Sony Xperia E dual Tapatalk 4

Szkoda ,że to artykuł z 2005 r. i nijak się ma do rzeczywistości.......

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Tu poczytaj o specyfikacjach i raczej rozwieje to wszystkie wątpliwości.

Tylko 3 firmy produkuja prawdziwy full syntetyk

Liqui Moly

Motul

Mobil1

http://www.p12.neostrada.pl/oleje.pdf

Sony Xperia E dual Tapatalk 4

Szkoda ,że to artykuł z 2005 r. i nijak się ma do rzeczywistości.......

Dokładnie. Od 2005 bardzo wiele się zmieniło. Poza tym czytając wstęp do artykułu można odnieść wrażenie że sama treść jest mało obiektywna.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

Opublikowano

Parametry olejow sie polepszyly, ale poza tym opracowanie bardzo aktualne i nie starsze od wiekszosci aut na tym forum.

Wysyłane z mojego GT-I9070P za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

NO TO WYCHODZI ZE NORMY OLEJÓW

Audi A4 B5 1.9TDi VP (wszystkie poza AJM/ATJ 115KM) - norma 505.00"LIQUI MOLY Synthoil High Tech 5 W-40" "Motul X-cess 8100 5W-40"

Audi A4 1.9TDI PD B5 - AJM/ATJ 115KM, B6 - wszystkie - norma 505.01"Motul specyfic 505.01 5W40"

Audi A4 B5, B6 2.5TDi VP wszystkie - norma 505.00"LIQUI MOLY Synthoil High Tech 5 W-40" "Motul X-cess 8100 5W-40"

Audi A4 B7 2.0 TDI BLB, BNA (bez DPF) - norma 506.01 Motul specyfic 506.01

Audi A4 B7 2.0 TDI 3.0TDI (z DPF) - norma 507.00 Motul Specyfic 507.00

Long life

Wszelkie inne to oleje typu HC czyli cos pomiedzy full, a semi majace tylko podobna baze.

przy wysokich temperaturach (a takie panuja w TDI) oleje wszystkie poza full robia sie jak woda

W polskich warunkach nie zaleca sie stosowania przedluzonych przegladow. Przedewszystkim ze wzgledu na kiepskie powietrze i irytujacej jakosci paliwo. Niestety cierpi na tym silnik. Tutaj mozna stosowac oleje z norma 505.01 504.00 507.00

Sony Xperia Tapatalk 4

Opublikowano

do AHF kupiłem 505.00, dobrze nie? jest na pompie.

Opublikowano

No i koniec urlopu i znęcanie się nad tematem oleju. Może i dobrze bo mi już czacha dymi. Swoje wykopałem co chciałem wiem zalewam LM.

Sony Xperia Tapatalk 4

Opublikowano

z 505.00 uzupełnił bym o valvoline synpower 5w40,z własnego doswiadczenia i moge sie pokusuc o stwierdzenie ze nie odbiega od LM , tak jak i mst 5w30 z 50501,mysle ze mozna zaliczys to do czołówki, ale to moje zdanie . a kazdy ma swoje.napewno ktos sie nie zgodzi z tym,:oczko:

Opublikowano

Starałem się trzymać pełnych syntetyków a Valvoline podobno dopiero od 0w jest syntetyczne wiec odpada.

Z prawdziwych full syntetyków pozostaje tylko Motul Specific 505.01 , bo ani LM ani Mobil nie produkują full synt. z takim dopuszczeniem

Sony Xperia Tapatalk 4

Opublikowano

Masz jeszcze Millersa i Amsoil :wink:

Opublikowano

Aczkolwiek już cena parę zeta wyższa. Dla niektórych cena nie gra roli ale dla niektórych znowu będzie decydującym czynnikiem.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

Opublikowano

Hej,

To mój debiut na forum :wink:

Mężuś zakupił sobie A4 B6 1,9 TDI AVF 190tys przebiegu i teraz zastanawia się nad wymianą oleju. Co było wlane nie wiadomo.

Wybrać polecone na początku:

MOTUL SPECIFIC VW 505.01

MOTUL SPECIFIC VW 506.01

czy coś innego??

P.S. Ja jestem zielona w tego typu tematach ;-)

Opublikowano

Jeden i drugi to bardzo dobre oleje , śmiało zalewaj :wink:

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź :-)

Opublikowano

Jak nie macie filtra cząstek stałych (DPF'a) to wybierzcie 5W40 zamiast 5W30

Opublikowano
No i koniec urlopu i znęcanie się nad tematem oleju. Może i dobrze bo mi już czacha dymi. Swoje wykopałem co chciałem wiem zalewam LM.

Sony Xperia Tapatalk 4

KRIS jaki olej zalewasz? sam mam dylemat(505.01):

1.Liqui Moly Top Tec 4600 5W-30

2.Amsoil 5W-40 AFL European 100% Synthetic

3.Millers Oils XF LONGLIFE 5w40

obecnie zalany Motul, ale czas spróbować czegoś z innej beczki.

Opublikowano

To ten sam art. co wczesniej w linku podales,ale juz wiekszosc to czytala ,dosyc popularne na necie,w sumie zapomniany artykul,chodz czytajac ma sie wrazenie czegos w rodzaju 'celuj w LM',ale juz malo ma sie to do dzisieszszych czasow, tym bardziej do wielu testów,i tego co mamy napisanego i zamieszczonego na forum przez jego uzytkownikow jaki rowniez przeze mnie i innych doswiadczen ludzi,

Zapewne doczytałes ze valvoline synpower 5w40 jest pełnosyntetykiem,o czym klikalismy wczesniej,ale to tak na marginesie.

---------- Post dopisany at 22:45 ---------- Poprzedni post napisany at 19:36 ----------

Sony Xperia Tapatalk 4

nie wiem co kris zalał

ale moze cos z tego jak nie motul

tak jak sam napisałes 1.Liqui Moly Top Tec 4600 5W-30 ,, lub moze synpower mst 5w30, lub moze, LM toptec 4100 5w40,

a jaki motul masz 5w30 ,5w40?

Opublikowano

MOTUL 8100 x-Clean C3 5W40

Opublikowano

Te co wymieniłem sa dostępne bardziej w zwykłych sklepach ,amsoil,millers,bardziej w internetowych,choc to nie reguła.moze dalej iść tropem 5w40,kaźdy z tych smarów jest bdb,jeśli chodzi o 3 które sam wymieniłes duźo głosów na plus jest za LM 4600 5w30, i multum za synpower mst chdzby na wielu forach,o ktorym sam wspomnialem .pamietaj o wrzuceniu wraźeń z eksploatacji oleju na forum,cokolwiek byś zalał.moze ktos jeszcze cos kliknie zeby nie byla to jakas ciut stronicza podpowiedz.

---------- Post dopisany at 20:19 ---------- Poprzedni post napisany at 20:16 ----------

Fakt nie wiem jak sprawuje sie twoj motorek,ile ubywa itd.

Opublikowano

Sony Xperia Tapatalk 4

Mam kiepskie doswiadczenia z 4600 od LM w 1,9 TDI AXR. Bardzo wycisza silnik na poczatku - jak na typowego HC przystalo - a po 8 tys km z kolei silnik staje sie nad wyraz glosny. Generalnie po probach labo przepracowanego 4600 robionych na BITOGu wychodzi ze olej bardzo szybko traci wlasciwosci.

Z tej trojcy bralbym Amsa.

Wysłane z prodiża