Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wybaczcie że wam przerwę tę rozmowę ale co sądzicie o oleju Mobil 1 Turbo Diesel 0W40 do silnika 1.9 tdi afn ?

Przejeździłem ubiegłą zimę na tym oleju i nie powiem złego słowa. Szybko wyciszał na mrozie, po dłuższej jeździe autostradowej trzymał ładnie temperaturę. Karta charakterystyki także wygląda obiecująco.

Niebawem sam go będę zalewał (5w40 daję na sezon letni a 0w40 na zimowy) po raz drugi.

Może kolega cabanmat rozwinie swoją myśl ??

A jak kolego wyglądała konsumpcja w/w oleju w porównaniu np do 5W40? Ile km zrobiłeś przed zmianą?

Ten olej nie jest konstrukcyjnie przeznaczony do Twojej jednostki choć coraz więcej osób decyduję się na olej o takich parametrach w okresie zimowym i sobie chwali.

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

To ode mnie dwa slowa ;)

We wszystkie moje auta lalem produkty Motula, tdi oczywiscie na specyfic'u jezdzili, obecna B7 po trzech zmianach motula postanowilem zalac Millersem, wrazenia bardzo pozytywnie mnie zaskoczyly. Przedewszytkim silnik pracuje sporo ciszej i bardziej "miekko" zobaczymy co bedzie dzialo sie dalej.

Opublikowano

A norma 505.00 o czym mówi ?? Zużycie oleju nie zmieniło się w ogóle w porównaniu do 5w40, tym bardziej nie pojawiły się żadne wycieki.

W temperaturze roboczej ma takie same zdolności ochronne jak inne syntetyki w40 tyle że olej szybciej rozchodzi się w fazie rozruchu.

Opublikowano

A4 miało nas łączyć w wielką rodzinę. A wyjdzie ze trzecią wojnę światową my rozpętamy.

W takim razie gdzie kupie do swojego Awx działko z T34 i jakiś CKM. ;-)

Sony Xperia E dual Tapatalk 4

Opublikowano
Wybaczcie że wam przerwę tę rozmowę ale co sądzicie o oleju Mobil 1 Turbo Diesel 0W40 do silnika 1.9 tdi afn ?

jak najbardziej uzywaj tej oliwy , osobiscie mam doswiadczenie z inna oliwą 5w40 w afn ,

---------- Post dopisany at 16:46 ---------- Poprzedni post napisany at 16:43 ----------

To ode mnie dwa slowa ;)

We wszystkie moje auta lalem produkty Motula, tdi oczywiscie na specyfic'u jezdzili, obecna B7 po trzech zmianach motula postanowilem zalac Millersem, wrazenia bardzo pozytywnie mnie zaskoczyly. Przedewszytkim silnik pracuje sporo ciszej i bardziej "miekko" zobaczymy co bedzie dzialo sie dalej.

i tego forum oczekuje od forumowiczów , dzielenia sie doswiadczeniem, uwagą, doznaniem , poradą. chwała Ci za to alleluja

Opublikowano
To ode mnie dwa slowa ;)

Pracuje miekko bo oliwa swieza, stad roznica.

Opublikowano

Panowie jeżdżę teraz na castrolu 5w30 oleju trochę ubywa i myślę żeby przejść na 10w40 motula czy to dobry wybór?

Opublikowano

Przejdź ale na 5W40 Motula :wink:

Opublikowano
Panowie jeżdżę teraz na castrolu 5w30 oleju trochę ubywa i myślę żeby przejść na 10w40 motula czy to dobry wybór?

Półsyntetyk to zły pomysł ale twoja wola. Na twoim miejscu stosował bym nadal olej syntetyczny lecz o lepkości 5W40. Możesz zalać zalecanego przez kolegę cabanta motula X=cessa 5W40, który bardzo dobrze spisuje się w silnikach z pompą wtryskową 1Z, AHU, AFN i AVG.

Opublikowano

Polecam 15W40 jak ktoś chce się przesiąść na rower. Sorry ale nie mogłem się powstrzymać. ;-)

Sony Xperia E dual Tapatalk 4

Opublikowano

troche to ile, zasadnicze pytanie , masz B5 ale rocznik wpisany 2002, a do czerwca 2001 były produkowane, chyba ze masz nie b5 a b6 ??

Opublikowano

coś takiego znalazłem.

Opublikowano
coś takiego znalazłem.

Co to wnosi do tematu? Bo ktoś sobie wlał do kolb oleje, podgrzał i niby jakie wnioski mamy z tego wyciągnąć dla siebie? Równie dobrze w butelce po castrolu mógł być Kujawski a w butelce BMW oliwa z oliwek.

Opublikowano

tu jest więcej tego typu testów

BMW

wcisnąć "read more" pod żółtym słoneczkiem :wink:

Opublikowano

to ja wam zapodam ciekawy link z rosyjskiej stronki chyba tej samej z której pochodzi filmik wyzej,

kawał dobrej roboty ruscy zrobili

:shock3:BMW :shock3::shock3:

---------- Post dopisany at 22:36 ---------- Poprzedni post napisany at 22:34 ----------

[/color]pieknie pokazane jaki syf mniejszy i wiekszy zostawia olej motul castrol i inne ,polecam

---------- Post dopisany at 22:42 ---------- Poprzedni post napisany at 22:36 ----------

w przypadku kilku oliw kopara opada:shock3:

---------- Post dopisany at 22:42 ---------- Poprzedni post napisany at 22:42 ----------

w przypadku kilku oliw kopara opada:shock3:

Opublikowano

Ja raczej zdecyduje się na 0w40, olej wymieniam raz do roku. Filmy jak najbardziej ciekaw, a czy coś wnoszą chyba tak bo rozmowa o olejach tu jest ;)

Opublikowano

a link moj widziałes , filmy to pikuś

Opublikowano

kurde wkradł się mały błąd miało być 5w40

Opublikowano

jihaad czytając Twój podpis/sygnaturę to byłeś podwykonawcą na autostradzie, i zostałeś poszkodowany ? :grin:

---------- Post dopisany at 09:14 ---------- Poprzedni post napisany at 09:12 ----------

kurde wkradł się mały błąd miało być 5w40

Tak dobry...

Jak masz pompowtryskiwacze to Motul Specific lub X-Clean, jeżeli nie to X-Cess (wszystko 5W40)