Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tig lub mig :) Wybor dla very poczatkujacego spawacza :P

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czyli kupię sobie Miga :)

jeżeli elektrodówką spawałem i jakoś to szło, a butlami było mi łatwiej, to migiem też dam radę, teraz tylko kwestia wyboru dobrej maszyny :)

Opublikowano

bakus zapewne to ze mozna fajnie pospawac alu migiem ;)

Opublikowano

Nie chcę być uszczypliwy, ale co to właściwie ma do rzeczy?

Chciałem pokazać że jeżeli masz pojęcie o spawaniu to migiem też ładnie pospawasz aluminium. Nic uszczypliwego w twojej odpowiedzi nie było :)

Opublikowano

Aaa, no spoko, bo nie wiedziałem o co chodzi. :) Sam wcześniej mówiłem, że nawet MMA idzie piękne spawy kłaść więc nic w tym dziwnego. :)

Opublikowano

grzesiek i masz jakas oferte ? :wink4:

Opublikowano

Telwin jest włoska firmą Bardzo dobrą zresztą :naughty:

Znajomy, który siedzi w It i naprawia takie gadżety mówił, że to syf nie z tej ziemi :embarrassed:

Załatwił super używany w idealnym stanie za mniejsze pieniądze niż nowego Telwina :wink4:

Na kursie spawaliśmy różnym szitem..nawet BASS Polska :D i jeśli umiejętności są odpowiednie to wszystkim wychodziło :wink4:

Opublikowano

.Podobnie jest w Tigu zmiana gazu ,inny drut do ręki i jedziemy.Więc tym i tym sposobem możemy spawać różne metale.Dla laika polecam Mig-a.

no tak nie do knca, nalezy jeszcze zmienic prad ze stałego na zmienny a to juz musisz miec TIG ac/dc , przy zwyklym (dc) nie pospawasz sobie alu... :cool1:

Opublikowano

Racja :good:

Opublikowano

tak migomatem idzie spawać alu tylko pamietaj o dokupieniu dodatkowej butli z argonem no i drut :hi:

spawarka mma taka 200 amp ( spawanie elektrodą otuloną) pospawarz np. żeliwo stal , kwasówe dokup uchwyt tig - do spawania np. kwasówki .

Z życia wiem że w autach aluminium np. klamki itp pierdoły są wykonane z duraluminium i tego nie pospawarz

Opublikowano

Panowie aby spawac kwasowke to drut nierdzewny + argon i jade jak normalna stal ? :) Oczywiscie mig.

Opublikowano

od biedy moze byc CO2

musisz tylko dobrze ustawic posuw drutu, krótkie spawy,

nierdzewka k**ewsko szybko i mocno sie nagrzewa

pocwicz najpierw, pozniej spawaj

Opublikowano

Mowisz ze styknie CO2 ? Czyli kupic sam drut a gaz osrac ? :)

Opublikowano

Argon i nie wydziwiaj. Pierdoły gada.

Opublikowano

:polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

oczywiscie że argon jest lepszy

ale jak nie miałem to spawałem C02 i tez było ok

Opublikowano

Jutro podchodze z CO2 bo chcac nie chcac nie bardzo mam dostep do pieprzonego argonu :confused4: Zobacze co z tego wyjdzie ;)

Opublikowano

wrzuc foty z efektami swojej pracy

zobaczymy jak Ci idzie

licz sie z tym że wyjdzie gruby spaw i będziesz musiał użyc szlifierki

pod warunkiem że bedzie Ci to przeszkadzac

Opublikowano

Nosb musisz zrobic destylację frakcyjną płynnego powietrza i bedziesz mial zapas na rok :rolleyes:

Opublikowano

będzie nieestetyczny

Nieestetyczny spaw to będzie jak amator dorwie tiga. Migiem, a nawet zwykłą elektrodą idzie kłaść piękne i bardzo estetyczne lagi. Żaden argument, kwestia wprawy.

No.. mi za bardzo ręca lata :rolleyes::decayed: