Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Walka z nielegalnymi fotoradarami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to jest dość kuszące, nie powiem ......

tylko drogówka to by chyba piany dostała na widok takiego czegoś, co ?

Opublikowano

Co tam piana,mogą zabrać na drodze i jeździmy dalej bez stresu.Ktoś testował ten patent?

Opublikowano

Jutro ide do notariusza, zrobie 6 kopii i wsadze do kazdego dowodu rejestracyjnego. Czasami wsiadam do auta do ktorego mam najblizej :decayed: i nie zastanawiam sie czy.mam przy sobie dokumenty.

Opublikowano

Jutro ide do notariusza, zrobie 6 kopii

no przyznam że i mnie to kusi

robić jednej nie ma sensu, jak się bawić to się bawić .....

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Taka ciekawostka dla posiadaczy AUDI A4 B6 z ta szybą :wink:

:decayed:

Nie dopuszcza SIĘ pomiaru przez szybę typu SŁONECZNY- szybę metalizowaną o wyraźnie fioletowo - niebieskim odcieniu .

http://bezprawie-man...nr_150_2006.pdf

:grin:

ciekawy artykuł :hi:

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/krakow-walka-o-mandat-trwa-juz-dwa-lata,3898514,artgal,t,id,tm.html

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

dla mnie to jest chore, sąd starczy karą 5 tyś bo mu się robić nie chce. Kto normalny zaryzykuje ?

Edytowane przez marcin4x4

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja zaryzykowałem. Wygrałem w II instancji w sądzie okręgowym.

Jak do tej pory wynik moich starć ze strażą miejską 2:0 :whistling::cool1:

Opublikowano

Opisz sprawę, jestem ciekaw.

Opublikowano

Bardzo skrótowo - przysłali mi standardowe wezwanie alternatywne (które zgodnie z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego jest nielegalne), żebym albo się przyznał i przyjął mandat, wskazał komu powierzyłem pojazd lub przyjął mandat za niewskazanie. Odpisałem im mniej więcej żeby się walili, oczywiście w grzeczny i odpowiednio prawnie uzasadniony sposób, tzn. żeby umorzyli postępowanie, bo jest obarczone wadą prawną, gdyż nie wiadomo jaki jest mój status tzn. czy wezwanie jest do mnie jako obwinionego, czy świadka - bo jednym i drugim na raz być nie mogę. I że jeśli jestem obwinionym to korzystam z prawa odmowy składania wyjaśnień, a jeśli jako świadek to primo - nie zostałem pouczony o prawie do odmowy zeznań, jeśli miałyby one narazić osobę bliską lub mnie na odpowiedzialność karną, a secundo z takowego prawa korzystam.

No to te tumany przysłały mi wezwanie na przesłuchanie w charakterze obwinionego. Olałem ich, bo na wezwanie straży wiejskiej nie musimy się stawiać - co innego policja. A oni skierowali do sądu wniosek o ukaranie nie za wykroczenie o parkowanie czy prędkość, ale za nie wskazanie osoby, której powierzyłem pojazd. Więc zasadniczo na rozprawie argumentowałem, że zarzucanego czynu nie popełniłem, gdyż nie odmawiałem wskazania użytkownika jako świadek, tylko skorzystałem z prawa do odmowy wyjaśnień jako obwiniony. A zgodnie z prawem nie można nikogo zmusić do samooskarżenia.

W jednym przypadku sąd I instancji twierdził, że wcale z owego prawa nie skorzystałem i wogóle nie byłem obwinionym, ale sąd II instancji sprawę wyprostował.

Opublikowano

takie mam pytanie - jestes z zawodu prawnikiem? pytam bo jestem ciekaw czy osoba bez wyksztalcenia w tym kierunku poradzi sobie z ogarnieciem tematu na sali sadowej? czy moze jednak przy takim sposobie rozwiazywania tej sprawy albo trzeba isc z adwokatem albo trzeba miec doswiadczenie prawnicze?

Opublikowano

Nie jestem z zawodu prawnikiem, nie ukończyłem prawa. Natomiast interesowałem się trochę prawem, głownie konstytucyjnym i ustrojowym, na swoich studiach miałem niektóre przedmioty prawnicze i w życiu nabyłem jakieś tam ogólne pojęcie o stosowaniu prawa - choć głównie administracyjnego. Z prawem karnym czy wykroczeniowym praktycznie nie miałem nic wspólnego.

Powiem Ci tak - jeśli poświęcisz trochę czasu i się przygotujesz, to nawet jeśli nie jesteś prawnikiem powinieneś dać sobie radę. W sumie to nie jest skomplikowana sprawa o zabójstwo, tylko wykroczenie o nieprawidłowe parkowanie albo przekroczenie prędkości. Na pewno trzeba sobie przygotować argumentację, wyszukać na ten temat informacje w internecie, trzeba dokładnie przestudiować wszystkie pisma procesowe, które się złożyło, poczytać o przepisach (konkretnych paragrafach), do których się w nich odwołuje. Zresztą wzory pism możesz znaleźć w internecie. Warto poczytać wyroki i uzasadnienia w sprawach podobnych do naszej. Tutaj strona anuluj-mandat.pl pokazuje się pomocna tzn., kopie wyroków, FAQ, i blog zawierający wpisy z bezpłatnymi poradami.

Zazwyczaj w tego typu sprawach nikt ze straży miejskiej się nie pojawia, więc jesteś Ty i sędzia. No i jesteś obwinionym i masz prawo się bronić. Odpowiadać tylko na pasujące Tobie pytania. To Tobie trzeba udowodnić winę.

Opublikowano

ok, dzieki. moze kiedys bede probowal. ogolnie to mam mieszane odczucia jesli chodzi o takie sprawy - raz czy dwa mialem ochote nie przyjac mandatu od policjanta ale oczywiscie zaczelo sie straszonko ze strony "pana wladzy" jak to w sadzie wyglada, ze gdy w sadzie slowo funkcjonariusza jest konfrontowane z moim dla sedziego wybor jest prosty, ze kara moze byc 5K + koszty... i wymieklem. ale na spokojnie jak sie nad tym zastanowilem to doszedlem do wniosku ze to chyba ich standardowa taktyka.

Opublikowano

ogolnie to mam mieszane odczucia jesli chodzi o takie sprawy

mam tak samo

słynna sprawa z dmuchaniem podczas kontroli w alkomat

z jednej strony, czy jechałem dając komukolwiek podstawę do tego by sądzić, że jestem w stanie wskazującym? no nie jechał pan

no to czego chcecie

dmuchnij pan i po sprawie

no i koło się zamyka ....

można o tym gadać w nieskończoność

Opublikowano

Lokalizacja skrzyżowanie na zakręcie, z jednej strony same winkle z drugiej strony dość stromy podjazd. Styl.. na rewolwerowca, czyli iskierka przy pasie i raz prawo raz lewo, potem znowu prawo.. Jeden funkcjonariusz...

WTF ?

BTW: od kiedy jeden funkcjonariusz może zatrzymać pojazd i ukarać kierowcę mandatem ?

Opublikowano

a nie moze? - bo ostatni mandat jaki dostalem to byl z nieoznakowanego na Tarnobrzeskiej wislostradzie w ktorym jechal tylko jeden policjant

Edytowane przez Yoghurt

Opublikowano

Kiedyś jeden nie mógł zatrzymać pojazdu, tak samo para nie mogła ściągnąć więcej niż jednego delikwenta.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

utopijne ale według mnie warto spróbować.

Edytowane przez marcin4x4

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dobrym kierunkiem działania jest za to odcinkowy pomiar prędkości. Uważam, że powinni montować wszędzie tam gdzie się da.

Opublikowano
4 minuty temu, yanekk napisał:

Dobrym kierunkiem działania jest za to odcinkowy pomiar prędkości. Uważam, że powinni montować wszędzie tam gdzie się da.

Szczególnie na odcinku leśnym na drodze nr 50 między Kołbielą a Górą Kalwarią :facepalm: