Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Walka z nielegalnymi fotoradarami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, yanekk napisał:

Dobrym kierunkiem działania jest za to odcinkowy pomiar prędkości. Uważam, że powinni montować wszędzie tam gdzie się da.

w miastach nie mogą bo nie mają jak, zostaną tylko drogi przelotowe... gratuluje pomysłu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A jak to jest z iskra-1 wideo ? przecież to zwykła iskra która mierzy wszystko jak leci...  kamera nie wskazuje mierzonego celu.

Opublikowano

coś czytałem ostatnio, że policjanci wiedzą o błędach i mogą mierzyć iskrą, ale na własną odpowiedzialność :huh:

Opublikowano

No no..  ciekawy artykuł. To oznacza, ze beda sie gdzies ustawiac, nagrywac i niekoniecznie od razu karac..? Tylko przyjdzie zdjecie jak z fotoradaru? 

Opublikowano

W moim rejonie iskra to codzienność... nawet przestali ściemniać że celują w cokolwiek, po prostu nią machają naraz na najazd raz odjazd.. nawet nie przestawiając "rewolweru".

46 minut temu, Kosmita napisał:

No no..  ciekawy artykuł. To oznacza, ze beda sie gdzies ustawiac, nagrywac i niekoniecznie od razu karac..? Tylko przyjdzie zdjecie jak z fotoradaru? 

to zależy jak będą mierzyć, jeśli ustrzelą Cie z mostu to możesz dostać pocztą.

Mierzą z 1200 ale pomiar dowody to 95 metrów pod warunkiem że jest statyw, ponieważ funkcjonariusze nie czytają instrukcji mandatów z dystansu 400 i więcej metrów nie brakuje.  Z wykryciem chyba też nie ma najmniejszych problemów, ten sprzęt na rynku jest ponad 10 lat.

Edytowane przez marcin4x4

Opublikowano
Teraz, marcin4x4 napisał:

to zależy jak będą mierzyć, jeśli ustrzelą Cie z mostu to możesz dostać pocztą. Pamiętajcie że pomiar dowodowy dla LTI to maksymalnie 95 metrów i to ze statywem !

No to 95 m to blisko.. zdazy sie wyhamować..

Opublikowano
3 minuty temu, Kosmita napisał:

No to 95 m to blisko.. zdazy sie wyhamować..

szczerze to wątpię :P

Opublikowano

W sensie zauwazysz, ze cos jest.. nie pstryknie Ci foty z 900m..

Opublikowano

z 900 może nie (choć kto wie), ale z 500... 400 .. a wtedy musisz im udowodnić że pomiar wykonany nieprawidłowo a to już nie jest takie proste. 

Znajomego ustrzelili z 600 metrów... (LTI bez rejestratora) czyli przez krzaki i dwa zakręty... w sądzie przegrał ale papugę miał słabego.

Opublikowano

Oby nie zatrzymali. Samochód po 1 w leasing po 2 mnostwo osob w firmie ktore akurat moglyby jechac.. :)

Opublikowano

A co w sytuacji kiedy złapie mnie policjant z szuszarką o przekroczenie prędkości na której nie ma żadnego dowodu na to że mierzona prędkość była akurat z mojego auta a nie z pasa obok? Mój znajomy ostatnio został zatrzymany przez policję i szanowny Pan policjant pokazał mu prędkość na suszarce a ten stwierdził że to nie jest żaden dowód na to że prędkość jaka się wyświetliła na ich "śmiesznym sprzęcie" dotyczy jego samochodu. Mandatu nie przyjął i ciekawe co z tego wyjdzie.

Opublikowano

zgodnie z ustawą nic.. ale ktoś te urządzenia zalegalizował, ktoś je zakupił i ktoś zezwolił na ich używanie.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Kupił je jakiś za przeproszeniem jakiś imbecyl, który nie znał wymagań dla tego sprzętu jakie stawia polskie prawo a cena wydała mu się okazyjna (ciekawe dlaczego). Zalegalizował to Urząd Miar, który miał za zadanie sprawdzić czy sprzęt mierzy prawidłowo zgodnie z wytycznymi z instrukcji a który to urząd nie ma pojęcia i nie musi mieć pojęcia o wymogach naszego prawa co do tego sprzętu ani co do tego jak policja będzie go używać. Stwierdzili tylko że przy mierzeniu jak w instrukcji to wskazuje dany egzemplarz dobrze. Natomiast policja ma w d*pie że sprzęt który dostali nie spełnia ioch potrzeb i polskich przepisów a sposób pomiaru w zgodzie z instrukcją budzi śmiech na sali. Zaopiniowali to wyżej od siebie ale jak to u nas góra ma to w d*pie więc policja używa co ma robiąc dobrą minę do złej gry. Tyle w temacie jak i dlaczego.

• 5 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

I te fotoradary nie utemperują autkowych ubermenschów, którym się wydaje że jak jest znak 60 to można jeździć 80 :D

Opublikowano

IMG-20180606-_WA0000.jpg

Opublikowano

Genialne 57zl czytam 114zl to już mogli zaokrąglić. Inna sprawa ze już tyle razy widziałem propozycje zmian mandatów ze uwiężę jak przegłosują do końca. Nie wspominam o tym ze jakiekolwiek ruszenie cen mandatów to dla obecnych u koryta polityczny strzał w stopę i tego nie rusza. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pany sprawa w sądzie nie jest łatwa do wygrania , wiem to z autopsji. Próbowałem wywinąć się z dwóch pomiarów wykonanych Ultralytem LTI 20-20 100LR  :P

W czerwcu 2015 ustrzelili mnie niby od tyłu z odległości 820 m , dojechali jak stałem na parkingu stacji benzynowej. Mandatu oczywiście nie przyjąłem .

Zanim z rodzinką się z pozbieraliśmy to oni już sobie pojechali i zaczaili się w krzakach kilka kilometrów dalej, gdzie sytuacja się powtórzyła , tylko pomiar z przodu, odległość 320 m :naughty:

Sytuacja ciężka, dwa pomiary, ciężko się bronić ...

Informacji na temat działania w realu miernika LTI nie było prawie wcale , poza paroma angielskojęzycznymi filmikami na YT.

Ale udało mi się poznać jego tajniki od podszewki, na ebay-u wykukałem identyczny co do typu  egzemplarz i po kilkunastu dniach przyleciał z Austrralii :)

Tu na zdjęciach już z przystawką do nagrywania:

20151106_234707_1024x768.jpg

20151106_234717_1024x768.jpg

20151106_234740_1024x768.jpg

Nie chce mi się rozpisywać ale wszystkie jego słabości przedstawione przed sądem, pomimo że były konkretnie udokumentowane ( filmy, zdjęcia ) nie zostały przez dwie instancję w ogóle wzięte pod uwagę .

Dla czego ? A no sprzęt nie miał legalizacji i Wysokiego Sądu nie było przy tym jak materiał był przygotowywany ....

Jako że sprzęt nie był własnością Policji, to nie było możliwości by go w Polsce zalegalizować .Tak są skonstruowane przepisy i umowy obowiązujące jedyną firmę która legalizację przeprowadza ...:facepalm::P

Niestety sędziowie wydając wyroki, mając wszystko czarno na białym jak dalece niedoskonałe jest to urządzenie , nie powzięli najmniejszej wątpliwości że te pomiary mogły być wykonane nieprawidłowo.

Dla nich tylko zeznania policjantów i biegłego powołanego do sprawy ( który dopiero w prywatnej rozmowie po wyroku w pierwszej instancji w wielu aspektach przyznał mi rację ) miały wartość dowodową , moja linia obrony kwestionująca przydatność tego urządzenia w ogólności , nie została wzięta pod uwagę przy wydawaniu wyroku.

Tak samo było z innymi jego ograniczeniami w użytkowaniu ( jak choćby wymóg dokonywania pomiaru dowodowego z odległości poniżej 90 m ) jak i wykazaniu przeze mnie na sali rozpraw że policjanci go obsługujący nie mają pojęcia o zapisach jego instrukcji użytkowania ...

Rozpatrzenie sprawy w drugiej instancji polegało tyko na zapoznaniu się z sentencją wyroku pierwszej instancji , i utrzymaniu jej w mocy ze  zmniejszeniem  zasądzonej grzywny i kosztów o połowę ....

Wszystko trwało pięć minut, sędzia w ogóle nie dopuścił mnie do głosu :whistling:

Reasumując to wszystko w rękach sędziego. To jego interpretacja tego co na sprawie się pojawi jest w wyroku , jak się na temacie nie zna i nie chce wydawać wyroków które kwestionowały by działanie szeroko pojętych " organów państwa " , to szanse na sukces są żadne :decayed:

P.S.

Gdybym był złym i leniwym policjantem wyposażonym w to ustrojstwo i znającym jego słabe strony , to wybierając sobie odpowiednie miejsce w mieście jestem w stanie pozbawić prawa jazdy KAŻDEGO przejeżdżającego obok mnie kierującego !!!!

Gdyby sprawa oparła się o sąd to większe szanse mieli by tylko Ci, którzy mieli w autach porządne wideorejestratory , rejestrujące na bieżąco prędkość z GPS :whistling:

I dla zainteresowanych link do filmiku z rekordową prędkością , którą udało mi się wygenerować przy użyciu tegoż sprzętu :

:decayed:

Edytowane przez piotrsob1