Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

jak to z tymi radarami? czy to działa naprawdę???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W razie zatrzymania z radarem:

Bardzo grzecznie zachowujemy się w stosunku do policjantów (zasada główna).

1. - prosimy o legalizację radaru (udajemy, że dokładnie czytamy, bo na 100% jest OK)

2. - zgłaszamy małą uwagę - "Panie Poruczniku (grzecznie - niezależnie od stopnia policjanci to lubią) - ta legalizacja jest jak najbardziej w porządku, dziękuje, ale prosiłbym jeszcze o pokazanie legalizacji na zasilanie przyrządu pomiarowego - dostrzegamy wielkie oczy "Pana Porucznika" - mówimy dalej:

- "Widzi Pan - zgodnie z Ustawą o Miarach i Wagach art 63, legalizacji podlega cały przyrząd pomiarowy, łącznie z zasilaniem, jeżeli nie pochodzi ono z sieci 230V. Proszę, więc o pokazanie legalizacji na akumulator i instalację elektryczną pojazdu Panów Policjantów.

- oczywiście taki dokument nie istnieje. - Sprawia trafia więc do Sądu Grodzkiego

3. - w tzw. międzyczasie piszemy do Głównego Urzędu Miar i Wag - pismo "zapytanie", w którym prosimy o opinię czy zasilanie przyrządu pomiarowego (np. wagi) ma wpływ na wynik pomiaru. Dostajemy odpowiedź- "oczywiście, że tak" oraz pouczenie, że: "jeżeli będziemy używali wagi elektronicznej "a wiec urządzenia pomiarowego", które ma legalizacje, natomiast bateria lub akumulator "legalizacji nie posiada" to nie tylko wynik pomiaru jest dotknięty wadliwością a więc niezgodny z prawem, ale i użytkownik posługujący się nie legalizowanym urządzeniem pomiarowym popełnia wykroczenie i podlega karze,

4. - na naszej sprawie pokazujemy odpowiedz z GUMiW i prosimy Wysoki Sąd by nie wymierzał kary grzywny "Panu Porucznikowi" za posługiwanie się urządzeniem pomiarowym, które nie posiada legalizacji. :polew:

Opublikowano

Będzie to mniej więcej taka sama linia obrony, jak powoływanie się że znak ograniczenia prędkości jest o 30 cm wyższy niż zakładają to przepisy.

Opublikowano

I tyle zachodu o te 200 zł mandatu :naughty:

Opublikowano

Jak ktos bedzie taki.. "odwazny"..? i przetestuje ta metode to niech da znac.. ale w wiekszosci przypadkow to tylko rozjuszy gliniarza i zacznie szukac, do czego by sie tu jeszcze doczepic.. I znajdzie.. :decayed:

Opublikowano

Jak ktos bedzie taki.. "odwazny"..? i przetestuje ta metode to niech da znac.. ale w wiekszosci przypadkow to tylko rozjuszy gliniarza i zacznie szukac, do czego by sie tu jeszcze doczepic.. I znajdzie.. :decayed:

I tu popre my szare myszki lepiej cicho siedziec bo inaczej biada nam :bicz2:

Opublikowano

Ostatnio Weiss prowadził audycję w Zet-ce na ten temat i z tego co usłyszałem pkt.2 (cytowany przez dewon24) jest do bani. Po pierwsze nie istnieje Urząd Miar i Wag - tylko Urząd Miar, a akumulator nie podlega legalizacji.

Opublikowano

ciekawy temat ... spytam o to goscia od prawa dokladnie i dam znac ( obym nie zapomnial )

ja tego nie przetestuje bo pan policjant zabierze mi dowod za przyciemnione przednie szyby wiec licze na was drodzy klubowicze :decayed:

Opublikowano

Wydaj mi się że to nie przejdzie. Urządzenie jako takie jest zakupowane w całości i jeśli radar jest na zasilanie z 12V to na taki prąd dostaje legalizację na nie 230V.

Inaczej chyba sprawa sie ma do fotoradarów w budkach - tam faktycznie jest zasilanie które również wymaga jakies legalizacji czy homologacji.

jak ktoś ma chęc niech weruje: http://www.zurad.com.pl/tnukepl/index.php

Opublikowano

Moim zaniem to nic nie da jak beda chcieli to i tak mandat wystwia

Opublikowano

Z reguły odszczekiwanie sie niebieskim na plus nie wychodzi i rozjuszy do poszukiwań złotych skarbów w naszych furmankach :rolleyes:

Opublikowano

Czy wo gole ktos odwazyl sie nie przyjac mandatu,i jak to wszystko wyglada w sadzie grodzkim?

Opublikowano

Ja raz przeleciałem na 90km/h/60km/h ze 4 miesiace temu i nic nie przychodzi

Opublikowano

to sie kolego ciesz:D mi przysłali też po takim czasie, dostałem miłą niespodzianke bo jak sie okazało chwycili mnie na foto 2 razy w tym samym miejscu, na dodatek ta sama godzina i szybkośc różniła się o 3 km/h...:P

dostałem w sumie 600 zł i 14 pkt :D w grudniu naszczęście puste konto:D:D:D

jedyna rada CB RADIO :hi:

Opublikowano

Ja raz przeleciałem na 90km/h/60km/h ze 4 miesiace temu i nic nie przychodzi

to, że nie dostałeś jeszcze zdjęcia to świadczy, że miałeś ogromne szczęście i akurat "karmnik" był pusty albo co gorsze dostaniesz jeszcze pisemko, bo mają na to 3 lata

Opublikowano

Chyba Kolega dewon24 z lekka przesadził. :confused4:

Uważam, że jego metoda jest do bani.

Przede wszystkim całe urządzenie posiada w 100% certyfikaty i wszystkie atesty. Jak ktoś ma czas i ochotę może powalczyć. Więc życzę wszystkim powodzenia przy takim zachowaniu.

Kiedyś już na forum pisałem jaką najlepiej przyjąć metodę obrony w takich sytuacjach.

Opublikowano

właśnie dostałem pierwszy mandat...Pusta droga, ogr do 50km/h, ulica Pabianicka, Łódź. Byłem przekonany, że tam jest 70, a miałem 81. Patrze - stoją, smerf macha do mnie lizakiem, a ja się zastanawiam, o co mu chodzi...o przekroczenie 10km/h?? no nic...200 zł, 4 pkt. Zrobił mi podobno wielką łaskę i zapomniał o "jedynce" (przekroczenie pow. 30km/h- od 300 w górę, 6pkt). Ciężkie życie i tyle...A się skubani ustawili dosłownie 5 sekund temu i poinformowali mnie, że mam zaszczytne pierwsze miejsce dzisiaj...

Opublikowano

niestety ta metoda nei poziała na radar, ponieważ jakybście sie dokladnie wczytali to przepis dotyczy urzadzen ktore mierza podajac wyniki w/g jednostek w ukladzie wagi, czyli głównie wagi, radar mierzy w km/h i za cholere nie podchodzi pod ten przepis, nie chce sie rozpisywac, wkleje zaraz jakis tekst o tym...

"znalazłem więc ten Dz. U na stronie Głównego Urzędu Miar

http://www.gum.gov.pl

i zmusiłem się i go przeczytać ( 5 razy skrolowany ekran) -wiec troche

tego jest

Faktycznie, lagalizacje muszą mieć przyrządy pomiarowe -

przyrząd pomiarowy - urządzenie, układ pomiarowy lub jego elementy,

przeznaczone do wykonania pomiarów samodzielnie lub w połączeniu z jednym

lub wieloma urządzeniami dodatkowymi; wzorce miary i materiały odniesienia

są traktowane jako przyrządy pomiarowe

zasilanie według tej ustawy jest urządzeniem dodatkowym i nie musi mieć

legalizacji -

wyjątkiem są tylko urządzenia wagowe w których legalizacji podlega cały