Opublikowano 17 Czerwca 20188 l A nie lepiej dołożyć zyc pin i podpiąć jak trzeba? Możesz podpiąć gdziekolwiek ale czujnik powinien mieć stałe zasilanie i zabezpieczenie 5A. Możesz nawet podpiąć pod lampkę oswietlenia jak chcesz iść na skróty ale tam nie ma stalego zasilania.
Opublikowano 17 Czerwca 20188 l 11 minut temu, bobikos napisał: A nie lepiej dołożyć zyc pin i podpiąć jak trzeba? Możesz podpiąć gdziekolwiek ale czujnik powinien mieć stałe zasilanie i zabezpieczenie 5A. Możesz nawet podpiąć pod lampkę oswietlenia jak chcesz iść na skróty ale tam nie ma stalego zasilania.
Opublikowano 17 Czerwca 20188 l Dzięki za odpowiedź. Jak pisałem to bezpiecznik 17 jest pusty więc puściłem przewód z pin 1 do bezpiecznika nr 13(10A) nie wiem czy to dobrze zrobiłem.Napisałeś żeby dołożyć pin, ( czy chodzi o to żeby ze skrzynki bezpieczników pociągnąć przewód do wolnego pinu w lampce podsufitowej i w tedy podłaczyć do niego czujnik?) proszę o pomoc. A drugie pytani to chodzi o podłączenie lusterka ,dokładnie chodzi mi o pin nr 6 w lusterku, z opisu mam go podłączyć do pinu nr 1 w lampce.( tak zrobiłem) ale ten pin jest wolny ,. W opisie znalazłem że trzeba dolutować diody prostownicze w przyciskach lampki,( to wiem jak zrobic ze zdjęć twoich - dobra robota). Czy trzeba dołożyć do pinu 1 lampki dodatkowy przewód ? ( jeśli tak to jak to zrobić). Przepraszam za takie pytania,nie znalazłem na nie odpowiedzi .Dzięki
Opublikowano 17 Czerwca 20188 l Ad1. O ile dobrze pamietam bezpiecznik 17 ma osadzony pin z jednej strony. Należy kupić drugi pin i od niego puścić kabel do lusterka. Czy bezpiecznik 13 jest dobry nie wiem, trzeba sprawdzić na schematach co to z linia zasilania. Ad2. Trzeba kupić odpowiedni pin z kablem i obsadzic go w kostce lampki a nastepnie polaczyc z pinem 6 lusterka. Robotq analogiczna do tej z pkt. 1 tylko pin inny potrzebny.
Opublikowano 18 Czerwca 20188 l Dzięki za pomoc,, jeszcze jedno pytanie czy czujnik powinien być zasilony na stałe czy ma dopiero działać po przekręceniu kluczyka? , bo piny bezpiecznika od 12-16 mają stałe zasilanie ,a piny 8,9 po stacyjce
Opublikowano 18 Czerwca 20188 l Przecież napisałem że stałe zasilanie. Przy czym w audi tych linii stalego zasilania jest wiecej niż jedna. Dlatego ja wolę wpinać dokładane elementy w ori miejsca. Dzieki temu do tej pory nie mialem problemu ze źle dzialajacym dokładanym wyposazeniem ani z podkradaniem prądu przez to wyposażenie.
Opublikowano 21 Czerwca 20188 l W dniu 17.06.2018 o 09:57, bobikos napisał: A nie lepiej dołożyć zyc pin i podpiąć jak trzeba? Możesz podpiąć gdziekolwiek ale czujnik powinien mieć stałe zasilanie i zabezpieczenie 5A. Możesz nawet podpiąć pod lampkę oswietlenia jak chcesz iść na skróty ale tam nie ma stalego zasilania. Sorki ,mój błąd,zrobię jak mówisz a przełoże pin z nr 19 gdzie wcześniej były podłączone przeciw mgielne.Dzieki za pomoc ,jak podłącze to podzielę się opinią.
Opublikowano 17 Lipca 20188 l Co myślicie o takim rozwiązaniu pod mocowanie lusterka z B7 bez wymiany szyby? Wymyśliłem sobie, że czarny podkład, który jest pod fabrycznym lusterkiem z B6 spoleruję papierem ściernym i w to miejsce założę mocowanie z czujnikiem deszczu tak jak jest to w B7 oryginalnie. Więc .. kupiłem papier ścierny wodny - gradacja od 320 do 2500 i krążek filcowy do polerowania na koniec. Stare mocowanie usunąłem podgrzewając je zapalniczką i delikatnie podważając śrubokrętem po nagrzaniu. Klej usunąłem żyletką póki był ciepły. Szyba nie pękła, więc zabrałem się za ścieranie podkładu. Efekt m/w taki jak poniżej - wg. mnie wyszło za***iście, chociaż jakiś tam ślad został. Jutro będę kleił mocowanie lusterka B7. Ciekawe czy czujnik deszczu/światła będzie dobrze działał p.s. druciarstwo pierwsza klasa Edytowane 17 Lipca 20188 l przez tsluszniak
Opublikowano 30 Lipca 20188 l Mam zwykłe lampy h7 +h7 czy mogę zrobić swap mce od b7, Najbardziej mi zależy na odpowiedzi czy będą działać długie bez wielkich przeróbek czy w b7 też były h7 +h7? przeczytałem 19 stron i wszyscy piszą o xenonach i nie wiem czy mogę się zabierać za przekładkę mce Edytowane 30 Lipca 20188 l przez rafpuk
Opublikowano 9 Sierpnia 20188 l W dniu 5.08.2018 o 18:42, bobikos napisał: Były zwykle h7, mozesz przerabiać. Dziękuje Bobikos za odpowiedz operacja zakończona sukcesem i pacjent przeżył lampy zwykłe h7+h7 bez DRL przekładka na moduł z końcówką N ,ale światła drogowe są na kostce B pin 16 i 18 gdzie niby miało być sterowanie DRL natomiast na kostce C 21 i 22 nie miałem świateł drogowych może komuś się przyda ta informacja też miałem wątpliwości ale jestem z moda zadowolony. Edytowane 9 Sierpnia 20188 l przez rafpuk
Opublikowano 27 Sierpnia 20188 l W dniu 9.08.2018 o 10:01, rafpuk napisał: kostce C 21 i 22 nie miałem świateł drogowych bo tam jest zasilanie przesłon BiXenon. wtedy B16 i B18 to DRL, ale w Twoim przypadku B16 i B18 to drogowe.
Opublikowano 8 Października 20187 l Siema Zrobiłem swap, wcześniej z MCE LOW na HIGH (B6) a teraz MCE HIGH B6 na MCE HIGH B7 + czujnik deszczu (MCE N). Mam bixenony, przesłona od bixenonów nie działa (przesłona połączona z H7), bo MCE podaje za mały prąd więc muszę odciąć H7 w lampie żeby przesłona ruszyła, tak? Drugie pytanie, DRL mam w kierunkowskazach a bardzo chcę zachować H7 jako dodatkowe długie (soczewka + H7) więc muszę dołożyć przekaźnik, ale gdzie dokładnie? Jeszcze jedno, samo działanie/podświetlenie włącznika świateł/drl/clh/lusterka/awaryjne. To wszystko ma się palić cały czas? Otwieram auto, podświetlają się w/w, zamykam auto, palą się przez jakieś 30sekund czy coś koło tego i gasną, tak ma być? Edytowane 8 Października 20187 l przez Fr0styyy.
Opublikowano 9 Października 20187 l Też to robiłem i z podświetleniem mam tak samo. Przekaźnik dołożyłem nad modułem centralnej elektryki, powinieneś mieć tam wolne miejsce.
Opublikowano 9 Października 20187 l Poza tym u mnie piny od przeciwmgłowych w tylnej lampie były całkiem inne niż podaje KFX. U mnie to był pin 2 w lewej i 6 w prawej. :) Masz gdzieś schemat pod ręką? Wiem, że gdzieś go widziałem tutaj, ale nie pamiętam dokładnie na której stronie.
Opublikowano 14 Marca 20197 l Jak nie znajdziesz w kraju, to tutaj kupisz: https://s.click.aliexpress.com/e/b0XF6Gct
Opublikowano 22 Marca 20197 l W dniu 14.03.2019 o 18:15, buczek136 napisał: ma ktoś na zbyciu uchwyt lusterka z b7 pod sensor ? moze będę miał za jakiś czas, bo kupiłem lusterko kompletne z uchwytem a zamierzam wymienić szybę na wersję B7 (odprysk) więc jak się uda przepchnąć w ubezpieczalni to będę miał ten mój uchwyt... napisz na PW za kilkanaście dni. pzdr
Opublikowano 22 Marca 20197 l Pany, pytanko... Mam w S4 B6 MCE high, wyłącznik auto + CLH. czy potrzebuję wymieniać wyłącznik na "D" z B7, czy nie?? Bo zgłupiałem czytając wielokrotnie pierwszy post ? Wychodzi, że nie, ale chciałbym się upewnić, bo jak już zacznę robić to muszę skończyć, auto nie może stać...