Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana modułu kierownicy (pod tempomat kierownicę multifunkcyjną)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co wiem to nie potrzebna jest wiązka bo manetka wpina sie bezpośrednio w moduł, tak?

• Odpowiedzi 3.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Żadnej wiązki nie potrzeba, tak jak piszesz manetka jest wpinana w moduł.

Opublikowano

Moduł J obsługuje tempomat :wink:

20121207_184707.jpg

Opublikowano

mam wersję tak zwaną golas

kierownica bez przycisków i na dodatek plastik, tempomatu brak ale komputer pełny mam

czyli z tego co doczytałem to do tempomatu muszę kupić moduł z B7 z literką Q lub R, manetkę i dolną obudowę tak?

Opublikowano

najpierw sprawdź co tam siedzi...

może ktoś go ogołocił. VAGcom w dłoń i sprawdzasz

Opublikowano

pewnie moduł S bo pisze, że golas

Opublikowano

jak wiadomo nie takie rzeczy się zdarzały....więc po pierwsze trzeba rozeznać co tam siedzi.

Opublikowano

Ehh. Moduł kiery mam z literką N. Zamontowałem multifunkcję (z b6 2004r) i potwierdzam, że z Concertem 2+/ III nie działa zmiana stacji radiowych.

Naprawdę nikt nie ma pomysłu jak to ugryźć :/

Podświetlenie oraz sterowanie głośnością działa więc "jakaś" komunikacja jest.

Obstawiam, że to może być wina modułu kierownicy ten z b7 nie potrzebuje trapezu w kierownicy.

Może ktoś wie jak jest różnica między w taśmie - zwijaku b6/b7.

Dodatkowo w 16-Steering Wheel -> 03 Output tests, przechodzi tylko test Radio Lauder, Radio Quieter natomiast Przy Radio Seek UP/ DOWN radio nie reaguje co wskazywało by na brak ramki CAN sterującej z modu kierownicy.

Mam pomysł aby założyć moduł kiery z B7 czyli Q albo R, dostosować taśmę airbag, zamiast rolek (pytanie tylko czy tam, nie ma elektroniki coś al'a trapez w b6 bo na wyjściu jest tylko 5 przewodów) jak to jest w b7 podłączyć standardowe przyciski z kiery multifunkcyjnej z b6.

Klaczek84 coś wspominał, że dolne przyciski można zakodować albo pod tel albo pod ? no właśnie przełączanie zaprogramowanych stacji? --> nie widzę tego kodowania :/

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak wyłączysz obsługę telefonu to wtedy masz przerzucanie stacji lub płyt w zmieniarce. Ale to tez chyba nie działa.

Ogólnie już dawno było wyjaśnione że połączenie kiery multi z B6 z concertem 3 to kiepski pomysł. Jedynie RNS-E z nowszych tworów audi działa poprawnie z kierą multi B6

Opublikowano

Może ma ktoś możliwość zrobienia testu w b6, blok 16-Steering Wheel -> 03 Output tests, przy module kierownicy Q albo R.

Mi przy module z literką N concert III nie reaguje na polecenie w teście Radio Seek UP/ DOWN.

Czy w b7 nie jest tak, że najpierw trzeba wcisnąć mode a następnie lewą rolką z listy wybieramy stację radiową.

Chyba tu jest problem, że z kiery fabrycznej b6 nie można wysłać sygnału z przycisku mode o przejściu w tryb radia.

Opublikowano

Panowie pacjent audi a4 b6 , zmienilem modul, tasme z literka C, kabelek 4f0971589a , kierownica multifunkcja 4 ramienna, radio concert II , wszystko ladnie pokodowane kanal 16 kodowanie 02042 (05042 nie wchodzi) radio zakodoowane na 01204 , przyciski na kierownicy od multifunkcji sie pala a sterowanie nie dziala, nie mam pomyslu juz co to moze byc... w radiu bledow nie ma, w steerings wheels blad

Control Module Part Number: 8E0 953 549 L

Component and/or Version: Lenksáulenmodul 0308

Software Coding: 02042

Work Shop Code: WSC 63351

VCID: 3C7C36AE4031B1FC

1 Fault Found

01426 - Controls in Steering Wheel (E221)

49-00 - No Communications

czy radio concert II jest niekompatybilne z multifunkcja w kierownicy czy o co tu chodzi?

Opublikowano

Sprawdz kabelkologie bo cos nie łaczy .

Opublikowano
Panowie pacjent audi a4 b6 , zmienilem modul, tasme z literka C, kabelek 4f0971589a , kierownica multifunkcja 4 ramienna, radio concert II , wszystko ladnie pokodowane kanal 16 kodowanie 02042 (05042 nie wchodzi) radio zakodoowane na 01204 , przyciski na kierownicy od multifunkcji sie pala a sterowanie nie dziala, nie mam pomyslu juz co to moze byc... w radiu bledow nie ma, w steerings wheels blad

Control Module Part Number: 8E0 953 549 L

Component and/or Version: Lenksáulenmodul 0308

Software Coding: 02042

Work Shop Code: WSC 63351

VCID: 3C7C36AE4031B1FC

1 Fault Found

01426 - Controls in Steering Wheel (E221)

49-00 - No Communications

czy radio concert II jest niekompatybilne z multifunkcja w kierownicy czy o co tu chodzi?

Radio Concert II jest 100% kompatybilne z MF.

Zaglądałeś ile pinów ma taśma?? Bo taśma C jest 6 pinowa a nie 12.

Opublikowano

tasme mam od kolegi siemiana 12pinowa , kabel do multifunkcji jest 4f0971589a , nie mam pomyslu co jest nie tak;/

ponizej screeny z radia i steering wheels

image.jpg

<br /><br />

radio.jpg

<br /><br />

---------- Post dopisany at 17:04 ---------- Poprzedni post napisany at 17:03 ----------

wczesniej zmienialem modul komfortu bo dokladalem tempomat , teraz tasme dokladalem , przyciski multifunkcji na kierownicy sie podswietlaja, nie idzie zakodowac w kierownicy 05042

Opublikowano

Masz zły MODUŁ do tej kiery :wink:

Kiera z B7 ?

Opublikowano

napewno z B7 bo ma wiąche poduszki B7mkową

zmień moduł na Q lub R i będzie hulać

Opublikowano

mam modul z literka L jak cos...

Opublikowano
mam modul z literka L jak cos...

Moduł L nie bedzie ci wspołpracował z kierą z B7 :wink:

Opublikowano

kuzwa:/ to sugeruje to dopisac w pierwszym poscie :/

o kierownica : standardowa 4-ramienna kierownica, sportowa kierownica trójramienna, kierownica multifunkcyjna

o dostępne funkcje: manetka komputera pokładowego (trip computer), tempomat (Cruise Control)

o numer VAG: 8E0 953 549 L (8E0953549L), 8E0 953 549 N (8E0953549N)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...