Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Dziwne miejsce w którym przedostaje się woda do kabiny (zdjęcie)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. po ulewnych deszczach zaczęły mi parować szyby, przyczyna okazała się wilgoć wykładziny od strony kierowcy w rogu przy podpórce pod stope. czytając posty, że powodem może być nieszczelnośc pod komputerem sprawdziłem to i na wszelki wypadek uszczelniłem silikonem (jak jeden z kolegów opisywał). wysuszyłem wykładzinę, a po tygodniu znów jest tam wilgoć , samochód stał nie jeżdzony więc woda nie przedostaje się w czasie jazdy. po ponownym rozkręceniu i polaniu szyby wodą widze, że przecieka koło rączki od podnoszenia przedniej maski i takiej gąbczastej uszczelki przez którą wchodzi wiązka przewodów w boczny profil karoseri. [[zaznaczone na zdjęciu]] .powodem wilgoci nie jest na pewno nagrzewnica i korki w podłodze-- czytałem wszystkie posty w tym temacie. koledzy macie jakies pomysły jak dostaje się tam ta woda prosze o pomoc. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f7d961bf9c931e42.html

Opublikowano

Zapewne leje Ci się przez linkę od maski.Koło komputera jest otwór zabezpieczony gumową uszczelką.Nalej wody i zobacz,czy przez niego woda nie leci do środka.

Opublikowano

no właśnie nie :confused4:, tam też dałem czarny silikon ,wodę lałem i wygląda jakby ciekło wewnątrz nadkola po tym profilu do którego przykręcony jest przedni błotnik tu zaraz za zawiasami drzwi. jak tamtędy może przedostawać się woda do środka?????? :mysli:

Opublikowano

Kolego mozesz miec nieszczelnosc kolo komputera w prawym rogu na laczeniu blach, to jest rocznik 96 ja mialem ten sam problem -silikon dal rade, ale musisz w tym celu zdjac maske bo laczenie blach jest pod zawiasem maski. Powodzenia daj znac czy to bylo to :a4fan:

Opublikowano

to co jest zaznaczone na zdjęciu, czy to wiązka która idzie do drzwi?

jeśli wszysko koło ECU zasilikonowałeś to sprawdź tą gumową harmonijkę która ukazuje się po otwarciu drzwi, w niej są kable do elektryki która jest w drzwiach i może ta osłona jest pęknięta.

silikon nie jest najlepszy do naszych niuniek, jest na bazie octu i psuje lakier.

Opublikowano

ta guma po otwarciu drzwi (harmonijka) jest ok. wycieraczki tylniej szyby nie mam bo to sedan :) , właśnie może to być wina nieszczelności łączenia blach jak kolega wyżej mówił. a może macie jakieś zdjęcie czy schemat???

Opublikowano

Hmmm czyżby to żeczywiście nieszczelności blach?

Jeśli tak to podjedź do sklepu z lakierami samochodowymi, oni mają takie uszczelniacze w tubkach, lub puszkach (na pędzel). Ten uszczelniacz po wyschnięciu można lakierować.

Jest naprawdę dobry

Możesz jeszcze zastosować olkit (do kupienia w sklepie budowlanym) też działa, zatrzymuje wodę i nigdy nie wysycha

Powodzenia

Opublikowano

Witam! Miałem podobny problem ale od strony pasarzera też mi sie lało delikatnie po tych przewodach, więc wziełem poprostu pouszczelniałem to sylikonem nawciskałem między przewody i ten dziwny styropian i jest :th: . A dziwi mnie troszke to co napisał adikrakow ponieważ ja też mam Avanta i mam zbiornik płynu na tylną szybę w prawym boczku bagażnika a Ty pisałeś o jakimś wężyku w zdłuż auta-chyba że to się zmieniło w twoim roczniku?

Opublikowano

Witam. Mam ten sam problem ze swoim A4 ;( , z lewej strony na wycieraczce pasazera robi mi sie po kazdym deszczu bajoro, a na dodatek teraz kiedy zostaje nieraz na dworze, to zastaje lodowisko :wallbash:. Z otworu kolo nawiewu na nogi pasazera czasem wybieram strzykawka 2 litry wody. Nie jest to wina podwozia, bo woda sie zbiera rowniez gdy sie nie jezdzi, otwor od linki do otwierania maski zakleilem (mimo ze, z niego jakby leciala woda, to stalaby pod nogami kierowcy) . Zastanawiam sie, czy to mozliwe zeby lecialo mi tym tylnim nawiewem na nogi ?? Macie moze jakies sugestie co do mojego problemu ;(

Opublikowano

Miałem jakis czas temu podobna sytuacje, ale w moim przypadku podwozie bylo porozrywane :kwasny:

troche pracy przy zlozeniu calosci, specyfik zakupiony w motoryzacyjnym (cos na zasadzie zelu, jak nalozysz na jakas powierzchnie zmienia sie w tak jakby kauczuk), srodek nie ma nazwy, kupilem go za 20 zl za 1 kg :evil:

narazie jest sucho

a z przodu mialem tak jak wiekszosc posiadaczy problem z linka maski, chlopaki od alarmow przeprowadzili obok tej linki kabel od alarmu, zalozylem uszczeleczke i narazie tak jakby nie przybywalo, jeszcze nie mialem okazji wysuszyc ale chyba juz jest po problemie

Opublikowano

U mnie woda pojawia sie przy nogach przedniego pasazera przy drzwiach, w lampach tylnych (niewielkie skraplanie), w okolicach miejsca na kolo zapasowe (krople), wczoraj odkrecalem tapicerke pokrywy bagarznika i bylo mnosywo kropel wody, czyzby jakas wada fabryczna a4? Jak jezdze bez tej tapicerki to woda sie nie pojawia, moze przez ten rodzaj tapicerki sie wszystko "poci" :wallbash:

Gość Rafaellopop
Opublikowano

Witam ja też mam :mysli: albo miałem takie problem, bo koło pasażera było mokro a to lało, co odprowadza wodę z nawiewu przez przerwę łącząca rurkę z obudowa wentylatora a powód był takie ze pod maską była zatkana rura i wygłuszenie przykrywało to odgiąłem i jest git jest sucho i samochodzik stoi pod chmurką :th:

Opublikowano

Względem wody pod dywanikiem pasażera to sprawdźcie po pierwsze czy dobrze jest ułożona uszczelka pod obudową filtra pyłkowego. Należy całość rozebrać wraz z podszybiem i dokładnie pooglądać czy uszczelka jest na swoim miejscu i czy nie jest urwana/popękana.

Jeżeli w Waszych samochodach była zmieniana przednia szyba, to należy sprawdzić czy nowa została dobrze dopasowana. W tym celu ja zdemontowałem wykładzinę spod nóg pasażera oraz uszczelkę drzwi (tę ostatnią po to by łatwiej zaobserwować nieszczelności), a następnie polałem wodą miejsce styku szyby z dachem i niżej, wzdłuż uszczelki szyby czołowej. Wtedy okazało się że szyba była ok 3mm krzywo położona i właśnie przez szczelinę pod górną uszczelką szyby przeciekała woda.

Oczywiście potem trzeba dokładnie wysuszyć wykładzinę (wcześniej wybrać wodę) - ja dokonałem suszenia za pomocą gorącego nadmuchu.

Opublikowano

Dokładnie jak kolega wyżej pisze mój znajomy miał ten sam problem tylko tyle że w Passacie,to mechanik mu powiedział że to się często zdarza że pod obudową filtra pyłkowego woda się dostaje trzeba wszystko pościągać i obkleić plastiki silikonem,jemu to pomogło.Pozdro

Opublikowano

Najpierw trzeba się upewnić czy tamtędy właśnie leci. Jeśli odsłonisz wykładzinę spod nóg pasażera i zdejmiesz plastik podszybia (od strony maski), a następnie polejesz tam wodę to będzie sytuacja jasna, bo wewnątrz samochodu zaobserwujesz czy cieknie.

Opublikowano

ja u siebie nieszczelnosc wybadalem w koncu i okazalo sie ze szlo kolo linki od otwierania maski (po prowadzeniu kabla do wzmacniacza zle zalozylem ta uszczelkie ;/), efekt byl taki ze jak podnioslem te cale podbicie spod fotela okazalo sie ze stoi tam ok 10 litrow wody :wallbash:. musialem wyjac te korki z podwozia zeby woda zleciala i suszyc 2 dni :kwasny:

Opublikowano

że ja wczesniej nie czytałem tych rad tylko sie tak sam tez z tym meczyłem bo miałem to samo.najpierw przetkałem odpływy(pod akumulatorewm i serwo)ale dalej sie lało,potem właśnie ta wspomniana linka od bagarznika i dalej to samo az w końcu okazało sie ze pod skrzynka z elektryką wspominana juz wcześniej ta gumowa uszczelka była po prostu z górnej strony juz lekko uszczerbana i przy obfitych opadach to sie lało do środka jak z kranu.dałem specjalny silikon typowy pod uszczelki i jak ręka odjął(nie mówiąc że w autku miałem ponad 7litrów wody) wysuszyłem i odpukać 4 miechy spokoju ,bez najmniejszej kropelki

Opublikowano

Ja mam ten sam problem tylko leje mi się z prawej strony w podobnym miejscu jak u ciebie i niemoge zlokalizować tego miejsca gdzie cieknie lałem nawet po samochodzie wodą i klapa w aucie mokro a dalej nic nie zlokalizowane :wallbash:

Opublikowano

Dzięki kolego postaram się to sprawdzić i podziele się z wami czy mi się udało :mysli:[br]Dopisany: 07 Czerwiec 2008, 16:09 _________________________________________________uszczelniłem pod filtrem pyłkowym i dalej cieknie :wallbash: