Skocz do zawartości
IGNOROWANY

B8 TrOOOOp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, NelsonPL napisał(a):

Nie pytam czy kupic nowe tylko czy warto ladowa  w auto 10-15 tys w naprawę silnika gdy wartość rynkowa auta to 20tys

Ta naprawa wyjdzie o wiele więcej. Nowy rozrząd, okular, pewnie wałek z wariatorem, a gdzie obróbka głowicy? Same części wyjdą z dyche albo lepiej.

Jak chcesz tym jezdzic jeszcze z 5 lat to sprawa do przemyślenia. Osobiście bym tego raczej nie naprawiał ale to moje prywatne zdanie. 

Oceń najpierw straty i niech ktos wyceni dokładnie robotę i potem myśl co dalej.

• Odpowiedzi 34.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• wrclaguna

2274

• Hohe

1845

• Gibons

1520

• mumen

995

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ewentualnie drugi słupek z pewnego auta.

Opublikowano

Nie istnieje coś takiego jak tfsi i pewny używany słupek :D

Opublikowano

Istnieje, istnieje..... :chytry:

Opublikowano

Nie zgadzam się , że wartość 5 tys  jeśli jest uszkodzone to raczej wartość większa, połowa ceny auta... Tym bardziej , że jest trochę doposażone..

Ten rocznik jest wyceniany obecnie na 20-22 tys zł

Wrzucam oferty na neta.. Moja cena 10 000

Opublikowano

Już masz potwierdzoną diagnozę z serwisu? 

Opublikowano (edytowane)

Cylinder 4 nie ma kompresji...

Zmieliło klapę z kolektora.

Ślady opiłków plastiku na świecy.

Edytowane przez NelsonPL
Opublikowano
46 minut temu, NelsonPL napisał(a):

To @Dev Ci dobrze proponował, zastanów się dobrze.

Opublikowano

Dobre żarty :) Za 2000 to moge mu sprzedać ale choinke zapachową z ULTRY  :)

Opublikowano
2 godziny temu, przem8 napisał(a):

Nie istnieje coś takiego jak tfsi i pewny używany słupek :D

Nie wiem czemu ciągle myślałem że on ma 2.0 TDI 😅

Opublikowano (edytowane)

Ciekawi mnie tylko czy plastikowa klapa kolektora przy tak dużym ciśnieniu i prędkości auta ile wyrządziła szkody w cylinrze..

Plastik przy takich temperaturach raczej chyba rozsypał się w  pył i stopił.. Mam rację? To nie metal by coś porządnie porysował itd

Jednak skoro podobno nie ma kompresji to na bank jest coś uszkodzone? Zgadza się? Czy może tak być , że głowica będzie ok i wystarczy tylko coś przepłukać itp i bedzie kompresja? Nie znam sie na mechanice za bardzo...Jak możecie oświećcie mnie o co tam dokładnie biega. Co taki plastik mógł zrobić ?

Edytowane przez NelsonPL
Opublikowano (edytowane)

To nie jest zwykły plastik a tworzywo termo utwardzalne, i tak, potrafi narobić bardzo dużo szkód, bo wystarczy że wpadnie mały kawałek i przyczepi się do przylgni zawora, ten się zamknie i go skrzywi. Najprawdopodobniej u Ciebie jest taki przypadek.  Musi dojść do demontażu i oceny strat, bo możesz być w czepku urodzony, i może być tylko głowica do roboty (hociaż jak tyle rozbebeszone to nie wymienić pierścieni przy takiej robicie to grzech) co znacznie zmniejsza koszta.

Edytowane przez Langista
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem...

Czy takie sprawdzenie kamerka endoskopową które będę miał robione w piątek wszystko pokaże?

Czyli przy odrobinie szczęścia, mogą nie być koszta tak wysokie jak pisałem powyżej?

Zaznaczam tez ,że .moje auto jest z tą slynną wadą olejową...

.Ma przebieg 208 tys km 

Dziekuje , że mi to dokładnie opisałeś..

Na czym polega to sprawdzanie kamerką endeskopową? Bardziej mi chodzi ile muszą rozebrać by się tam dostać? Czy sam kolektor czy jeszcze coś? Proszę o dokładny opis co muszą zdemontować...

Edytowane przez NelsonPL
Opublikowano

@NelsonPL nie czekaj na gotowe, tylko otwórz Google, wpisz co szukasz i znajdziesz bez problemu filmiki. 

Opublikowano
13 godzin temu, NelsonPL napisał(a):

Nie zgadzam się , że wartość 5 tys  jeśli jest uszkodzone to raczej wartość większa, połowa ceny auta... Tym bardziej , że jest trochę doposażone..

Wrzucam oferty na neta.. Moja cena 10 000

:polew: :polew::polew:

no dobra, czekamy na rozwój sytuacji :decayed: 

13 godzin temu, NelsonPL napisał(a):

mów o realnych cenach a nie o takiej która sobie wymysliłes

Opublikowano

Bardzo dużo nagrań z wady tego silnika (i jej późniejszej naprawy oraz wyceny) ma Coobcio Garage na YouTube. W zasadzie na tym zdobył popularność. Silniki oddaje do SzczepanVAG, który zna je jak własne kieszenie, przez co też robota jest pewna i z sensowną gwarancją. Co do sprawdzania kamerą, wystarczy zdemontować cewki zapłonowe i wykręcić świece.