Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana siłownika klapki wlewu paliwa w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbował ktoś naprawić ten siłownik. Ja go raz rozebrałem niby wszystko ok ale mechanizmy w środku sie przycinają i siłownik nie pracuje - silniczek nie jest w stanie nim ruszyć.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Pytanie do tematu u mnie jest tez otwarty i slychac pstrykanie nawet po 4 godzinach od zamknięcia auta z tej okolicy jakby probowal sie zamknac to raz

A dwa przy kazdym pstryknieciu wzrasta pobor pradu rozladowywuje mi baterje czy jest mozliwe ze to on jest powodem??

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie znowu się zamyka ale już z otwarciem jest problem, muszę kilkukrotnie zamykać i otwierać i za którymś razem łaskawie się otworzy, czy to też wina siłownika i wymiana go rozwiąże problem ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Też mam problem z klapka , nie zamyka się. Chyba czas wymienić ten słowniczek.

Czy w momencie kiedy w kompie będzie błąd tego siłowniki to dpf się załączyć w określonych okolicznościach? Czy jest konieczne skasowanie błędów i dopiero wypalić dpf?

Opublikowano

Ten błąd nie ma wpływu na wypalanie dpf

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj wymienilem to ustrojstwo, w sumie to moze ze 30 minut roboty.

Rzeczywiscie potrzebny srubokret, torx i przydaja sie plastikowe łyzki do demontazu tapicerki.

Zaczęłem od odkrecenia torxa i demontazu samej klapki pozniej zluzowania lewego gornego rogu naciskajac srubokretem w dol i pociagajac go do siebie potem prawy gorny i reszta po lekkim pociagnieciu zluzowala sie sama. Pozniej juz tylko pozostaje wyciagniecie starego silownika przekladka kabelka i iprzeciagniecie czerwonego ciegła. Demontaz odwrotnie. Pozniej tylko usuniecie bledu i dziala na nowo.

Oczywiscie artykuł ktory znalazlem na forum z obrazkami ułatwil mi to zadanie o jakies 80%

Dzieki za to to bardzo i pozdrawiam wszystkich

• 1 rok później...
Opublikowano

Przed wymianą siłownika proponuję pociągnąć kilkukrotnie za awaryjne otwieranie klapki (czerwona linka).

U mnie pomogło i siłowniczek odżył.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A ja wymieniłem na nowy i blokuje, ale tylko raz. Gdy otworzę auto i zamknę ponownie już nie blokuje. :/ 

Nie wiem już o co chodzi. W sumie jest tak na starym i na nowym. 

Trzeba kasować błąd?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Pierw przeczyscilem styki I pobawilem czerwoną linka od otwierania awaryjnego, kilka dni działało A i tak skończyło się wymiana na nowy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie troche inna sytuacja: klapka wlewu paliwa caly czas otwarta, bledow brak.

Silownik wymontowany, podlaczony "na stole" do 12V - dziala! Brak napiecia na wtyczce przy otwieraniu/zamykaniu auta.

Okazalo sie, ze w module komfortu zakodowane bylo odblokowywanie klapki z przycisku zamiast z centralnego zamka

silownik.png

Po zmianie kodowania wszystko smiga ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mi wywala bład zwarcie styku.. I też nie otwiera się ani nie zamyka klapka wlewu paliwa. Też będzie silownik winny ? 

Już zamówiony :D. Dziś ma przyjść :d

Opublikowano
14 minut temu, Unia Leszno napisał:

Mi wywala bład zwarcie styku.. I też nie otwiera się ani nie zamyka klapka wlewu paliwa. Też będzie silownik winny ? 

Kieruj się już nogi swe do ASO po nowy siłownik ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie czy wie ktoś z was jaki numer ma część czyli gniazdo wlewu paliwa oznaczony pomarańczowa strzałka ?

IMG_20200708_074742.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam 

Trochę odgrzeje temat ponieważ walczę z klapką i zdemontowałem siłownik ale po podłączeniu na stole działa. Sprawdziłem czy dochodzi prąd i na wtyczce go nie ma podczas zamykania. Sprawdziłem kodowanie jak wyżej podał DareQ i mam zaznaczone bit 6 w byte 3 a aby zadziałało powinno być nie zaznaczone. Próbowałem to zmienić i kodowanie przyjmuje/zatwierdzam ale po ponownym wejściu w sterownik  jest stare kodowanie czyli jakby nie chciało zmienić. Może jest jeszcze inne miejsce w kodowaniu która trzeba zmienic. 

Pozdrawiam  

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Czesc, a jezeli przy otwieraniu klapy slychac buczenie(przy zamykaniu nie), i czasami zamek nie zamyka wlewu to czy zamek do wymiany czy moze da sie to jakos rozebrac i wyczyscic? Czy to moze byc co innego?

Opublikowano

U mnie klapka otwiera się i zamyka normalnie ale za każdym razem zapisują się dwa błędy : przy otwieraniu jeden i przy zamykaniu drugi. Nie przeszkadzają w działaniu klapki ale kiedy mam podpięty komp zawsze je kasuje. Przy kolejnym otwarciu i zamknięciu znowu pojawiają się te dwa błędy i tak w kółko. Czy może coś z elektryką zamka ?!

Opublikowano

Jakie błędy? Wrzuć autoscan.

Opublikowano

U mnie dzisiaj klapka się normalnie zamyka i otwiera ale dalej buczy przy otwieraniu. Dwa bledy:

Pierwszy

Edytowane przez Spiter

Opublikowano

Okablowanie do sprawdzenia.

Opublikowano
20 minut temu, Muskel1 napisał:

Okablowanie do sprawdzenia.

Drugi blad to zamiast otwieranie to zamykanie. Czyli od czego zacząć? Wyciągnąć siłownik klapki(zamek) i tam zobaczyć? Wiem że nie w temacie ale również blad anteny gps się wyświetlił i nie łapie dokładnej lokalizacji tylko gdzies po bokach jestem - Blad gps(url)

Edytowane przez Spiter