august Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Niedawno przyszedł mi do głowy plan zagospodarowania miejsca między zegarami w przedlifcie. Mam tam cztery kontrolki. Rezerwa, olej, brak ładowania i coś jeszcze. Oprócz rezerwy to pozostałe się marnują Do tego każdy chyba chce mieć u siebie FIS.. tutaj z kolei wymiana licznika, zmiana wtyczek.. i tak dużo rezania. Postanowiłem więc wpasować u siebie własny wyświetlacz. Oczywiście to dopiero początek i wyświetlacz nawet nie jest jeszcze w aucie (na razie w pierwszej lepszej obudowie, ale bardzo chciałem się pochwalić Zdjęcia oczywiście nie oddają uroku tego krwistoczerwonego wyświetlacza, ale jest git. Pomysłów jest dużo. Na razie będzie temperatura i wskazania dotyczące lpg. (Niedawno założyłem sekwencję i kazałem schować wskaźnik w skrytce na dokumenty - teraz nic nie widzę ) Nad chwilowym spalaniem jest napis LPG (zamiennie z PETROL i AU, które oznacza tryb pracy instalacji gazowej (zamiennie z OFF). To sobie jeszcze ustalę później. Tryby ekranu będą przełączane krótkim wciśnięciem przycisku kasowania licznika dziennego, więc nie będę potrzebował zmieniać manetek. Dłuższe przytrzymanie wyzeruje dane (razem z licznikiem dziennym). Będzie jeszcze komunikat o włączeniu świateł i zapięciu pasów, no i oczywiście po włączeniu musi się pojawić piktogram auta, jak w oryginalnym FIS Koniecznie z widokiem otwartych drzwi Pracy sporo, ale ja mam czas i będę sobie dłubał. Na tą chwilę zastanawiam się co dzieje się z symbolem przepływu (fi) gdy spalanie jest powyżej 10l? Dziękuję za uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letallec Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Skad wziales taki wyswietlacz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
august Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Skad wziales taki wyswietlacz? To jest zwykły wyświetlacz graficzny (do kupienia np. w TME.pl, na który jest nałożona czerwona szybka). Wyświetlacz ma rozdzielczość trochę większą niż FIS, ale mniejsze wymiary. Myślę, że czerwona szybka powinna zamaskować różnicę i będzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel_majki Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Pomysł bardzo ciekawy, jak się postarać to może być toto bardziej funkcjonalne niż fabryczny komputer do sterowania użyłeś jakiegoś mikrokontrolera, który masz zaprogramowany po swojemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
august Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Pomysł bardzo ciekawy, jak się postarać to może być toto bardziej funkcjonalne niż fabryczny komputer do sterowania użyłeś jakiegoś mikrokontrolera, który masz zaprogramowany po swojemu? Tak, własny mikrokontroler. Sygnały sobie będę musiał po aucie pozbierać i doprowadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwaśniewski Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Też myślałem nad własnym FISem, ale kolorowym, mam z uszkodzonej cyfrówki sprawny ekran LCD, planuję coś podobnego zrobić w wolnej chwili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fr0styyy. Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Rezaj, rezaj, bo świetnie się zapowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TobiaszAudiA4B5 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 No szał pał normalnie czekam na dalsze rezultaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letallec Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Pomysł bardzo ciekawy, jak się postarać to może być toto bardziej funkcjonalne niż fabryczny komputer do sterowania użyłeś jakiegoś mikrokontrolera, który masz zaprogramowany po swojemu? Tak, własny mikrokontroler. Sygnały sobie będę musiał po aucie pozbierać i doprowadzić. Zrob cos takiego zeby z CAN zczytac i prezentowac, to klientów troche znajdziesz.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
august Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 CAN znam, dostarczcie dane dotyczące ramek to będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan_Wroc. Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 ...to chyba pierwszy taki projekt ...customowego fis'a nie widzialem u nikogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowi87 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 boost spróbuj tam dodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan_Wroc. Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 będzie bardziej praktyczny niż ori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f16mysliwiec Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 hmmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek4505 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 no no no interesujacy wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrclaguna Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 A jakis spis części by sie przydało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxxSzYbAxxx Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 kolego jak ogarniesz "fisa" pomyśl nad masową produkcją :good: job Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianus Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 dokladnie, jak to ogarniesz to klienta w mojej osobie masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
august Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Chłopaki, spokojnie Na razie robię dla siebie, ale kto wie... zobaczymy jak to będzie wyglądać po wrzuceniu do auta. Dlatego muszę dorwać przedliftowy licznik, żeby nie musieć co chwila targać zegarów ze swojego auta. Ale nie mogę trafić w normalnej cenie na taki z 4 kontrolkami. Może wala się u kogoś? Może być uszkodzony.[br]Dopisany: 13 Styczeń 2012, 19:15_________________________________________________Czy ktoś może wyjawić tajemnicę dlaczego na niektórych FISach jest symbol przepływu (fi), a na innych nie? Tutaj rozumiem, że 360km oznacza możliwy do przejechania dystans na posiadanym paliwie? Od jakiej do jakiej temperatury pojawia się śnieżynka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan_Wroc. Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 ze znaczkiem FI masz spalanie srednie...a bez FI to spalanie chwilowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi