JawoR36 Opublikowano 11 Lutego 2012 Opublikowano 11 Lutego 2012 A powiedz mi takie coś, jakbym chciał zrobić tylko takie cudo, żeby mi pokazało TYLKO spalanie, takie coś, mało skomplikowane, to jakby to trzeba było zrobić i mniej więcej koszt? Dużo jest z tym roboty, tak z grubsza?
armando Opublikowano 15 Lutego 2012 Opublikowano 15 Lutego 2012 august rzuc prace i zajmij sie montowaniem FISa HomeEdition
august Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Opublikowano 16 Lutego 2012 Na razie mam w planach wyrezanie lamp poliftowych, więc nie wiem w co ręce wkładać.
Spartan_Wroc. Opublikowano 16 Lutego 2012 Opublikowano 16 Lutego 2012 Na razie mam w planach wyrezanie lamp poliftowych, więc nie wiem w co ręce wkładać. w FIS'a
pox Opublikowano 16 Lutego 2012 Opublikowano 16 Lutego 2012 Niezły pomysł Też kiedyś zastanawiałem się nad czymś takim i doszedłem do wniosku że najlepszym rozwiazaniem było by podłączenie się pod złacze diagnostyczne. Tam znajdują się w zasadzie wszystkie niezbędne informacje które wystarczyło by wyświetlić. W sieci jest gdzieś opis protokołu. Niestety z braku czasu cały czas to odkładam na kiedyś.... Teraz chcę u siebie zamontować moduł ftdi vmusic2 aby móc odtwarzać muzę z pendrive. August, czy możesz przesłać protokół jaki jest do sterowania wyświetlaczem w gamma? Podejrzewam że FIS jest sterowany tym samym protokołem.
august Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Opublikowano 16 Lutego 2012 Wyświetlacz ma swój kontroler, który jest sterowany po SPI. Jak zdejmiesz panel to spokojnie odczytasz nazwę scalaka i bez problemu znajdziesz dokumentację do niego. Jest dość obszerna, ale łatwo dojść do wyprowadzeń i formatu ramki.
chriss Opublikowano 16 Lutego 2012 Opublikowano 16 Lutego 2012 Czekam na efekt końcowy mam 1/2 i z chęcią dołożył bym coś podobnego w niewykorzystaną połówkę
xxxSzYbAxxx Opublikowano 20 Lutego 2012 Opublikowano 20 Lutego 2012 i jak tam prace? :gwizdanie: jakiś postęp?
Marek1980 Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 http://www.zzottel.de/images/stories/files/2010-12-30%20-%20IMG_1286.JPG taki bajer też będziesz miał? hehe Świetny pomysł, trzymam kciuki
august Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Opublikowano 21 Lutego 2012 Dooobre Chyba ktoś rozkminił sobie ori fisa Nie miałem teraz czasu na custom fisa. Remont łazienki, rezanie lampek poliftowych , sami rozumiecie. Ale układ mam już zmontowany i podłączony do kompa, tylko jeszcze nic mi nie odpowiedział
MATIUS Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 czekamy jak koszty będą lepsze nić za rezanie ori to będzie Kox
armando Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 czekamy jak koszty będą lepsze nić za rezanie ori to będzie Kox wtf?
zombek7 Opublikowano 23 Lutego 2012 Opublikowano 23 Lutego 2012 No nie wierze że tacy magicy istanieją zostaw wszystko i rezaj tego FISA bo się doczekać nie mogę. Następnego klienta masz jak w banku
Vexatus Opublikowano 23 Lutego 2012 Opublikowano 23 Lutego 2012 Witajcie, z tym wężem na FIS, to kiedys widziałem - jest taki moduł do kupienia, któwy rozszerza możliwości FIS o robienie diagnostyki jak w VAG-COM, wyświetla wykresy, przyspieszenia itp. no i wąż w nim właśnie jest A co do projektu, to na All... można kupić coś, co się nazywa "Uniwersalny komputer pokładowy" i działa na podobnej zasadzie, ale jest raczej do zabudowy gdzie indziej, więc nie taki bajer jak w miejscu ori... Sam od jakiegoś czasu przymierzam się do takiego projektu, ale moja B5 jest rozbita i szukam innej ;( Odpowiadając na kilka pytań z tego wątku: - kiedys widziałem opis, jak zmienić podświetlanie całych zegarów i okazuje się, że FIS za wyświetlaczem ma czerwoną folię i żarówki, więc jakby wywalić folię i dać diody, to powinno świecić na biało. - z tego, co mi wiadomo, to sygnał spalania z ECU do zegarów, to właśnie czasy otwarcia wtrysków (przynajmniej w dieslu). - Panowie, nie pytajcie, jaki jest koszt materiałów, bo zaręczam Wam, że naprawdę niewielki. Całkiem mocny procek kosztuje ze 30 zeta, wyświetlacz tych rozmiarów może 40... reszta to drobiazgi, w 100 PLN się powinno zmieścić - w takich projektach kosztuje know-how i czas poświęcony na jego zdobycie plus na budowę i testowanie kolejnych prototypów A na koniec do autora wątku: sam dłubie w mikroprockach i gdybys potrzebował kogoś do współtworzenia wynalazku, to możesz walić śmiało Pozdr. G.
Pandzior Opublikowano 23 Lutego 2012 Opublikowano 23 Lutego 2012 Napisz coś więcej o tym module rozszerzającym możliwości FISa, gdzie można go dostać?
Michał Opublikowano 23 Lutego 2012 Opublikowano 23 Lutego 2012 Napisz coś więcej o tym module rozszerzającym możliwości FISa, gdzie można go dostać? http://www.zzottel.de/index.php/en/car/fis-control
Vexatus Opublikowano 23 Lutego 2012 Opublikowano 23 Lutego 2012 Właśnie to samo miałem wkleić Wpisz w youtube "MFA FIS gauge", to zobaczysz, jak to działa
august Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Opublikowano 28 Lutego 2012 Jest kilka takich projektów. Na przykład turbogauge 3 - podłączany do OBD. Albo UKP - uniwersalny komputer pokładowy polskiej produkcji (tylko tutaj musimy wszystkie sygnały pociągnąć).
chriss Opublikowano 28 Lutego 2012 Opublikowano 28 Lutego 2012 http://www.zzottel.de/index.php/en/car/fis-control tylko z tego co widze nie do każdego licznika podejdzie
Rekomendowane odpowiedzi