Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade hamulców w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, DarkMind napisał:

Dev, mam u siebie według wlepki hamulce:

1LB to tarcza przód 288

1KD to tarcza tył 245

jak rozumiem byłby sens swapa na 320/288?

Pytanie czy do moich zimowych 16 wejdą takie?   7Jx16 offset 42  -  ori audi.

Gdzieś czytałem, że masz gotowe zestawy na swapa z regenerowanymi i malowanymi (na czerwono?) zaciskami, czy to aktualne? Czy jakiś rachunek jesteś w stanie wystawić, jak rozumiem, ewentualny kontakt telefoniczny w kwestii szczegółów, jakieś konkretne godziny na dzwonienie?

Pozdrawiam.

Dzwoń do Deva albo rsdziadek. Zrobią Ci profi zaciski. Pokaż foto felg ale jeśli ori to powinno wejść.

• Odpowiedzi 12,9 tys.
  • Wyświetleń 1,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Godzinę temu, DarkMind napisał:

Dev, mam u siebie według wlepki hamulce:

1LB to tarcza przód 288

1KD to tarcza tył 245

jak rozumiem byłby sens swapa na 320/288?

Pytanie czy do moich zimowych 16 wejdą takie?   7Jx16 offset 42  -  ori audi.

Gdzieś czytałem, że masz gotowe zestawy na swapa z regenerowanymi i malowanymi (na czerwono?) zaciskami, czy to aktualne? Czy jakiś rachunek jesteś w stanie wystawić, jak rozumiem, ewentualny kontakt telefoniczny w kwestii szczegółów, jakieś konkretne godziny na dzwonienie?

Pozdrawiam.

693456699

Masz w podpisie

Opublikowano
W dniu 6.05.2019 o 20:56, Wandej napisał:

Dzwoń do Deva albo rsdziadek. Zrobią Ci profi zaciski. Pokaż foto felg ale jeśli ori to powinno wejść.

felgi 16" mam takie: ori Ronal:

7Jx16 offset 42

s-l225.jpg

rozmawiałem juz z Dev, czytam jeszcze forum i troche głupieje.

w tej chwili polecono mi tarcze i klocki textara przód i tył. (mam to na tyle teraz i jest ok, z przodu nie pamiętam co mam i piszczy czasami chamsko)

na forum pisze się głównie o: 

przód: zimmerman tarcze + ferodo ds 

tył: zimmerman tarcze + ferodo zwykłe

dlaczego zimmerman nie sport? czy to kwestia przerostu formy nad treścią dla 320/288 czy faktycznie z jakiegoś powodu gładkie lepsze?

za to nigdzie nie widziałem, czy jest polecany jakiś konkretny płyn hamulcowy? widziałem nawet motula;)

Edytowane przez DarkMind

Opublikowano

Koledzy zmieniam tył na 330 i będę kupować helicoil żeby  zrobic w jarzmie 10mm. Czy to ma być z m12x1,5mm na m10x 1,25

Czy m12x1,25?

Tych pierwszych nie mogę znaleźć a nie mam grzebienia do gwintów.

Pytanie do osób które są pewne ?

Opublikowano

heli coil ma być opisany tak samo jak śruba którą w niego wkręcisz, czyli jeśli wkręcasz M10x1,5 to helicoil ma też być m10x1,5

a widze że chcesz przejsc z większego gwintu na mniejszy to skok musisz mieć taki sam jak już masz w jarzmie i wtedy dopasować do tego śrubę.

Może zastanów się nad montażem takiej tulejki zamiast helicoil: https://allegro.pl/oferta/tulejka-gwintowa-m10-x1-5-zerwany-gwint-wkladka-6940358495 rozmiar wtedy możesz dopasować do ori gwintu 1,25 a jarzmo rozwiercasz i gwintujesz na nowo

Edytowane przez MaTeo85

Opublikowano
57 minut temu, poloaudi napisał:

Koledzy zmieniam tył na 330 i będę kupować helicoil żeby  zrobic w jarzmie 10mm. Czy to ma być z m12x1,5mm na m10x 1,25

Czy m12x1,25?

Tych pierwszych nie mogę znaleźć a nie mam grzebienia do gwintów.

Pytanie do osób które są pewne ?

W jarzmie 330/22mm masz gwint M12x1.5 do tego musisz dopasowac helicoil na gwint M10x....

Opublikowano
W dniu 8.05.2019 o 19:17, DarkMind napisał:

felgi 16" mam takie: ori Ronal:

7Jx16 offset 42

s-l225.jpg

rozmawiałem juz z Dev, czytam jeszcze forum i troche głupieje.

w tej chwili polecono mi tarcze i klocki textara przód i tył. (mam to na tyle teraz i jest ok, z przodu nie pamiętam co mam i piszczy czasami chamsko)

na forum pisze się głównie o: 

przód: zimmerman tarcze + ferodo ds 

tył: zimmerman tarcze + ferodo zwykłe

dlaczego zimmerman nie sport? czy to kwestia przerostu formy nad treścią dla 320/288 czy faktycznie z jakiegoś powodu gładkie lepsze?

za to nigdzie nie widziałem, czy jest polecany jakiś konkretny płyn hamulcowy? widziałem nawet motula;)

Witam 

Na poprzednich stronach znajdziesz kilka fotek z mojego swapa, mam z tyłu tarcze ROTINGER GT Sport i jestem z nich bardzo zadowolony, klocki ATE ceramiczne. Z przodu obecnie tarcze ATE ale też będę zmieniał na rotinger. Ja szcze polecam za***iście hamują i nic nie piszczy. Tył składał mi rs dziadek, bardzo polecam, człowiek wie co robi, polecam 

Opublikowano

Czy przejście z 255 na 288 z tyłu bez ruszania przodu spowoduje jakąś odczuwalną różnicę w hamowaniu? Robił ktoś taki patent?

Opublikowano
10 godzin temu, MaTeo85 napisał:

heli coil ma być opisany tak samo jak śruba którą w niego wkręcisz, czyli jeśli wkręcasz M10x1,5 to helicoil ma też być m10x1,5

a widze że chcesz przejsc z większego gwintu na mniejszy to skok musisz mieć taki sam jak już masz w jarzmie i wtedy dopasować do tego śrubę.

Może zastanów się nad montażem takiej tulejki zamiast helicoil: https://allegro.pl/oferta/tulejka-gwintowa-m10-x1-5-zerwany-gwint-wkladka-6940358495 rozmiar wtedy możesz dopasować do ori gwintu 1,25 a jarzmo rozwiercasz i gwintujesz na nowo

No właśnie kombinuję coś żeby nie rozwiercać jarzma, ale szukam i szukam i nie mogę znaleźć tulejki na m12x1,5.

Bo jak bym wkręcił helicoil sprężynkę do zerwanych gwintów 12x1,5 to jaki gwint miał bym w środku?

Opublikowano
Godzinę temu, Emejcz napisał:

Czy przejście z 255 na 288 z tyłu bez ruszania przodu spowoduje jakąś odczuwalną różnicę w hamowaniu? Robił ktoś taki patent?

robił, jest roznica ale lepiej pakowac 320 na przód

Edytowane przez Dev

Opublikowano
34 minuty temu, poloaudi napisał:

No właśnie kombinuję coś żeby nie rozwiercać jarzma, 

Bo jak bym wkręcił helicoil sprężynkę do zerwanych gwintów 12x1,5 to jaki gwint miał bym w środku?

nie jarzma tylko zwrotnicy

Gwint na pewno bedzie M10 ale nie wiem jaki skok, zreszta to bez znaczenia

dajesz i tak nowe sruby, najlepiej na 6-kątny łeb

Opublikowano

Żeby wkręcić tulejkę w jarzmo z gwintem m10 jak sugerował kolega wyżej trzeba rozwiercić jarzmo bo tulejka ma gwint m14. Właśnie nie chciałem tego robić i szukam tulejek m12x1,5 na m10 ale nie mogę takich znaleźć.

Opublikowano
12 minut temu, poloaudi napisał:

Żeby wkręcić tulejkę w jarzmo z gwintem m10 jak sugerował kolega wyżej trzeba rozwiercić jarzmo bo tulejka ma gwint m14. Właśnie nie chciałem tego robić i szukam tulejek m12x1,5 na m10 ale nie mogę takich znaleźć.

jutro zobacze co mam i dam Ci znac

z tego co pamietam to mam M12x1.5 na M10x1.5

Opublikowano

W helicoil nie bardzo jest możliwość zmiany skoku gwintu. Jeśli wkrecisz sprezynke w gwint m12x1,5 to wtedy musisz mieć m10x1.5. Z Tym że sprezynka helicoila z gwintem wewnetrznym m10x1,5 nie koniecznie idealnie wejdzie w gwint m12x1.5 bo do sprezynek są specjalne gwintowniki o delikatnie zmienionej geometrii i srednicy ale mozesz spróbować wkręcić sprezynke helicoila i sprawdzic czy sruba bedzie się wkrecala bez oporów i czy nie bedzie za luźno.

Opublikowano

Panowie tarcze 320 z A6 c5 fl będą pasowały do a4? 

Opublikowano
12 godzin temu, poloaudi napisał:

Robie podobnego moda, ale co prawda jarzma tylko pod 300. Ja zastosowałem tulejki https://allegro.pl/oferta/tulejka-cienkoscie-do-naprawy-gwintu-m10-x1-5-l-18-7901182727?snapshot=MjAxOS0wNS0xMlQxMjo0Mzo1MC43OTFaO2J1eWVyOzEyMjUwOGY2YWQzODliNTc2NGQ4ZTNkNWM5ZWNjMjI2Njk2NWYwNDhjODY3NTVjZTMyNTgxYWM0YmNkZTgxYWE%3D

Trzeba kupić nowe śruby M10x1.5. (bo stare są m10x1.25 i do tego na imbus)

Opublikowano

Ta tulejka cienkościenna jest "samo gwintująca" w przypadku wkręcania jej w gotowy gwint dobrze było by ją zapunktować z obu stron tak aby nie wykręcała się lub wkręcić ją na klej do gwintów.

Opublikowano
15 godzin temu, poloaudi napisał:

Ale mieszacie. Kolego aby dostosować jarzmo pod zestaw 330 tył bez powiększania otworu w zwrotnicy, kupujesz sprężynki helikoila M10x1,5 o długości 1 cm. Do tego dokupujesz w dobrym sklepie z art. metalowymi dwie śruby M10x1,5 o długości 6 cm i dwie śruby M10x1,5 o długości 7 cm. Śruby minimum twardość 10,9. Idealne były by śruby o pół centa krótsze,  ale ja takich nie znalazłem. Dłuższe w niczym nie przeszkadzają.  Sprężynki M10x1,5  mają średnicę zewnętrzną około 12,40. Przy ich zakładaniu dajesz trochę kleju do gwintów. Ja stosuję loctite.

Możesz sobie kupić taki zestaw i tam masz wszystko oprócz kleju do gwintów.

https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-naprawy-gwintow-m10x1-5-helicoil-10-spre-6932951251

Możesz też kupić same sprężynki. Wkręcisz je wąskimi szczypcami. 

Ewentualnie odezwij się do mnie na pw z adresem, to Ci wyślę wszystko co będzie ci potrzebne, do przeróbki tyłu na 330.

Opublikowano

Koledzy, kupiłem zestaw 320....ale z C5, zaciski wiem,że pasują, a jarzmo, tarcze??

Opublikowano
36 minut temu, Amigo33 napisał:

Koledzy, kupiłem zestaw 320....ale z C5, zaciski wiem,że pasują, a jarzmo, tarcze??

Zrób foto