Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade hamulców w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może warto byłoby dorzucić info na temat zacisku od B7 cabrio? @H4mm3R

Edytowane przez george

• Odpowiedzi 12,9 tys.
  • Wyświetleń 1,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W dniu 24.08.2020 o 17:57, pila24 napisał:

Aha to spoko,juz myślałem że do zwolenników należysz tej metody Januszowej ??

Apropo januszowania. Kolega kupił cały komplet do swapa na 320mm do passata b5, zwrotnice, zaciski, tarcze i klocki. Klocki tarcze złom ale co nas zdziwiło przy rozbieraniu? Dziwnym trafem tarcze miały rant tylko na dolnej średnicy pracy klocka ?? jakiś majster założył tarcze 312mm ale klocki już poprawne i oto efekt??

IMG_20200825_183652.jpg

IMG_20200825_191744.jpg

IMG_20200825_183723.jpg

Opublikowano

Grubo,? ale tarcza tańsza-Janusz wie jak zaoszczędzić i w pełni wykorzystać tarcze.

Edytowane przez pila24

Opublikowano
2 minuty temu, pila24 napisał:

Grubo,pewnie tą parą klocków rant po poprzednich szlifował ? no i tarcza tańsza-Janusz wie jak zaoszczędzić i w pełni wykorzystać tarcze.

Grubo grubo nie mówiąc już o tym ze 5mm luzu do skasowania ale  tarcza cały czas swiezynka bo bardziej gorny rant się w oczy rzuca ? a tu go nie było ?  i łatwiej założyć taka mniejsza i wezsza, wyszła bez odkrecania jarzma. 

Opublikowano
2 minuty temu, Mr.Joker napisał:

Grubo grubo nie mówiąc już o tym ze 5mm luzu do skasowania ale  tarcza cały czas swiezynka bo bardziej gorny rant się w oczy rzuca ? a tu go nie było ?  i łatwiej założyć taka mniejsza i wezsza, wyszła bez odkrecania jarzma. 

Baaarrrdzo  dobra robota to była,nie dość że taniej,szybciej to jeszcze estetyczniej ?

A ciekawi mnie przy jakiej prędkości pozostałej do wyhamowania z 200km/h te zaciski ugotowały by te tarcze 25mm...

Opublikowano
26 minut temu, pila24 napisał:

Baaarrrdzo  dobra robota to była,nie dość że taniej,szybciej to jeszcze estetyczniej ?

A ciekawi mnie przy jakiej prędkości pozostałej do wyhamowania z 200km/h te zaciski ugotowały by te tarcze 25mm...

Miejmy nadzieję że Janusz tak szybko nie jeździł ?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 13.08.2020 o 11:48, El Patriko napisał:

Mam bex, ale na fakturce poprzedniego właściciela są następujące tacze i klocki: 

DF4186 (tarcze trw 245 mm) 

GD8823 (klocki trw) 

Z przodu natomiast: 

DF2652 (tarcze trw 288 mm)

GDB1307 (klocki trw) 

Osłona z tyłu wygląda, jak by mogła zmieścić większą tarczę.

Możliwe, że nie sprawdził dobrze co kupuje i potem założył co miał. Co z tym teraz mogę zrobić? :co:

Wy się śmiejcie, a u kolegi może być podobna sytuacja.  

Opublikowano
5 minut temu, H4mm3R napisał:

Wy się śmiejcie, a u kolegi może być podobna sytuacja.  

Może chociaż jarzma są zmienione, w końcu tyle wystarczy do konwersji 288/245 <-> 312/255. Czyżby ktoś rzucił się na zysk ze sprzedaży jarzma i kupna mniejszych tarcz? :eusathink:

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, george napisał:

Może chociaż jarzma są zmienione, w końcu tyle wystarczy do konwersji 288/245 <-> 312/255. Czyżby ktoś rzucił się na zysk ze sprzedaży jarzma i kupna mniejszych tarcz? :eusathink:

Kupił złe tarcze, to wiedziałby że jarzma musi zmienić? wątpię...

Opublikowano
37 minut temu, H4mm3R napisał:

Kupił złe tarcze, to wiedziałby że jarzma musi zmienić? wątpię...

Skłaniam się ku tezie, że np. handlarz mógł pogonić zestaw 312/255 i wrzucił na sztukę 288/245, stąd poprzedni właściciel przed @El Patriko kupił nowe heble 288/245. Inna opcja to nieogarnięty sprzedający. :decayed:

Opublikowano

Panowie przy swapie na tył pod 330 na zacisku z t5 tarcze lądują od a5 a klocki np ferodo premiera z a5 jakie powinny mieć oznaczenie? 

Opublikowano
2 godziny temu, dydek1 napisał:

Panowie przy swapie na tył pod 330 na zacisku z t5 tarcze lądują od a5 a klocki np ferodo premiera z a5 jakie powinny mieć oznaczenie? 

FDB1655

Opublikowano

kF0jjnh.jpgDzięki @Dev .Zacisk od Cabrioleta B7 siedzi luźno na feldze 16x7J ET 42, dokładniej to OEM od B6/B7 Cabrioleta lub A6 C6

mBC8xNj.jpg

a5DVrpp.jpg

2QP5PGC.jpg2QP5PGC.jpg

Edytowane przez george

Opublikowano

Witam

Szykuje mi się wymiana tarczy z przodu bo ma bicie (trzęsie kierownicą) i z tyłu mam brak ręcznego (klocki nowe, linki też) czy pewnie zaciski do regeneracji... P.S 2 razy zaciski mi się zapiekły i tarcze mocno się zagrzały do czerwoności także pewnie na śmietnik...

No i pomyślałem nad swapem, tylko obawiam się że z przodu mogą zacsiki większe się nie zmieścić

moja fura to b6 1.8 bfb sedan, felga r17 

'proszę o poradę

zamieszczam zdjęcia

IMG_20200903_094254.jpg

IMG_20200903_094258.jpg

IMG_20200903_094303.jpg

IMG_20200903_094307_1.jpg

IMG_20200903_094314.jpg

Opublikowano
48 minut temu, marcintp napisał:

Witam

Szykuje mi się wymiana tarczy z przodu bo ma bicie (trzęsie kierownicą) i z tyłu mam brak ręcznego (klocki nowe, linki też) czy pewnie zaciski do regeneracji... P.S 2 razy zaciski mi się zapiekły i tarcze mocno się zagrzały do czerwoności także pewnie na śmietnik...

No i pomyślałem nad swapem, tylko obawiam się że z przodu mogą zacsiki większe się nie zmieścić

moja fura to b6 1.8 bfb sedan, felga r17 

'proszę o poradę

zamieszczam zdjęcia

IMG_20200903_094254.jpg

IMG_20200903_094258.jpg

IMG_20200903_094303.jpg

IMG_20200903_094307_1.jpg

IMG_20200903_094314.jpg

To nie ori felga. Ciężko powiedzieć

Opublikowano

Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi łopatologicznie różnicę między zaciskiem C5 FL a B7 320? Ten C5 FL jest płaski jak od Cabrio B7 i ma  niedzielony otwór. Czy zewnątrz widać różnię pomiędzy mocowaniem klocka na blaszką i drut?

Opublikowano
18 godzin temu, george napisał:

Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi łopatologicznie różnicę między zaciskiem C5 FL a B7 320? Ten C5 FL jest płaski jak od Cabrio B7 i ma  niedzielony otwór. Czy zewnątrz widać różnię pomiędzy mocowaniem klocka na blaszką i drut?

Tak. C5 ma klocek na drucik, i jest taki bolec wystający z zewnątrz ;)

Edytowane przez DivaynEays

Opublikowano
20 godzin temu, george napisał:

C5 - FDB1407 plus drut

B7C - FDB1629 plus klamra

Edytowane przez Dev

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć.

Panowie, mam pytanie. Mam heble 320/288 które czekają na montaż, ale trafiły mi się teraz 345 z S5 z 2010. Czy mogę je założyć z tyłem 288, czy powinienem założyć minimum 300 lub 330 z tyłu?

Opublikowano

Możesz zakładać 288. 300 od S4 to rzadki temat, z kolei 345/330 na pewno sensownie hamowałoby. Zacisk pasuje bez przeróbek?

Edytowane przez george