mateo_81 Opublikowano 4 Września 2009 Opublikowano 4 Września 2009 Kilka dni temu kupiłem sobie radio Alpine. Kupiłem też przejściówkę adaptacyjną do systemu aktywnego na allegro za około 80 zł. Podłączyłem wszystko i mały zonk. Grają wszystkie głośniki ale tylne grają bardzo cicho w porównaniu do przednich. Powiedzcie gdzie może leżec przyczyna?? Byc może zasilanie wzmacniacza jest w złym miejscu?? Proszę o radę. ........................... Dałem radę. Przejściówka nie miała podłączonej masy do wzmacniacza, wystarczyło zmostkować z masą radia. Przy okazji zmodyfikowałem zasilanie tzw. podtrzymania, bo było w złym miejscu.
Detter Opublikowano 2 Marca 2010 Opublikowano 2 Marca 2010 Kilka dni temu kupiłem sobie radio Alpine. Kupiłem też przejściówkę adaptacyjną do systemu aktywnego na allegro za około 80 zł. Podłączyłem wszystko i mały zonk. Grają wszystkie głośniki ale tylne grają bardzo cicho w porównaniu do przednich. Powiedzcie gdzie może leżec przyczyna?? Byc może zasilanie wzmacniacza jest w złym miejscu?? Proszę o radę. ........................... Dałem radę. Przejściówka nie miała podłączonej masy do wzmacniacza, wystarczyło zmostkować z masą radia. Przy okazji zmodyfikowałem zasilanie tzw. podtrzymania, bo było w złym miejscu. Witam. Na wstępie przepraszam za odgrzebanie tak starego tematu - ale chyba w tej wypowiedzi kryje się rozwiązanie mojego problemu... Więc tak: mam nie ori radio i "ręcznie" przerobione wyjście na tył - tj. bez kostki z allegro, ale kabelki powpinane w podobny sposób jak w kostce. Tył gra, ale cichutttkooo... Mógł by ktoś ogarnięty w temacie bardziej wyjaśnić w jaki sposób szukać masy na wzmacniacz? tj. który pin z kostki idącej na wzmacniacz powinien być wpięty do masy?
szczuraz Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 w zależności od radia tu masz schematy http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/isooem.htm jutro z rana bedę testował przerabianie mini iso na chinch ze wzbudzeniem ori wzmaka ...
mjto Opublikowano 1 Czerwca 2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Witam,przeszukalem forum i nigdzie nie znalazlem interesujacej mnie informacji.Czy moglby ktos rozpisac mi piny w aktywnym tylnym glosniku??W zalaczniku przesylam zdjeca wtyczki.
Michał Opublikowano 1 Czerwca 2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 było już na forum :gwizdanie: (prawym na foto->pokaż obrazek, będzie wyraźniej )
gerwazy2512 Opublikowano 29 Lipca 2010 Opublikowano 29 Lipca 2010 Witam. Mam problem z tylnymi głośnikami w moim aucie - nie działają. Nie znam przyczyny, dlatego też postanowiłem zwrócić się do Was o pomoc. Postanowiłem zajrzeć do poszczególnych podzespołów, ale ich nie diagnozowałem miernikiem ponieważ nie wiem jakie powinny być wskazania - poprostu się na tym nie znam. Zrobiłem kilka zdjęć w nadzieji, że pozwoli to na rozwiązanie mojego problemu. Mam radio Audi Symphony by Matsushita fot Oto schemat który znajduje się na odwrocie radia. Podłączenia (przepraszam za jakość zdjęć). 1. 2. 3. Tak przedstawia się kostka tylnego głośnika. Głośnik (wskazania miernikiem 4 om) A to chyba wzmacniacz (ale nie jestem pewny). Może profilaktycznie powinienem wymienić kondensatory? Może ktoś miał podobny problem. Proszę o pomoc. [br]Dopisany: 21 Lipiec 2010, 20:18_________________________________________________Dowiedziałem się, że radio Audi Symphony by Matsushita ma oryginalnie wyjścia tylko na dwa przednie głośniki a resztę (system aktywny) obsługuje wzmacniacz. Więc może wzmacniacz jest uszkodzony?[br]Dopisany: 21 Lipiec 2010, 21:04_________________________________________________Wszystko zrobione. Działa właściwie. Powodem niesprawności wzmacniacza była uszkodzona dioda. Jej wymiana na nową przywróciła prawidłowe brzmienie muzyki w aucie.
Yachooo Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 W którym miejscu znajduje się wzmacniacz w avancie?? mam nagłośnienie nokia w moim AUDI i nie działają mi głośniki w tylnych drzwiach oraz subwoofer, być może jest uszkodzony wzmacniacz. Zdjąłem dziś tapicerkę drzwi tylnych lewych, ale jest tam sam głośnik bez wzmacniacza. Przy radiu kostki mini iso są podłączone prawidłowo.
aju Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 a wystarczyło poszukać ale po co w avancie jest przy subwooferze w bagażniku
cinu1.9tdi Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 witam po zakupie a4b5 avant znalazlem w bagazniku po lewej stronie glosnik i wzmacniacz ktore nie dziala po wyjeciu radia jakies sony, jest wolna kostka żółto-zielona wie i ida do niej kolory, 2 biale kabelki, fioletowy i żółty wie ktos ktory gdzie podpiac zeby zadzialalo? chodzi mi o to czy sie da na krotko do kostki od radia jvc czyli np ze zolty do zoltego itd wiem ze mozna kupic jakies przejscia ale narazie chce sprawdzic czy dziala, albo chociaz w trej malej zoltej kostce co oznacza kolor kabelka zolty, bialy, bialy, fioletowy, dziekowac
Tomek1979 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 Witam. Panowie mam problem, liczę, że pomożecie. Mam głośniki JBL t 595 decade. Niestety w jednym jest wyrwana membrana, a drugi harczy. Czy ktoś sie orientuje, czy jest możliwa naprawa czegoś takiego?Jeśli tak, to czy macie jakiś sprawdzony namiar na kogoś godnego polecenia? Z góry dziękuje za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi