lukjar7 Opublikowano 17 Maja 2008 Opublikowano 17 Maja 2008 Panowie wymieniał mi klocki taki pseudomechanik i po tym zabiegu jest miekki pedał od hamulca, probowałem odpowietrzac koła ale to nic nie daje, co mogło sie stać ?? czyżby zapowietrzyla sie pompa abs a jesli tak to jak ja odpowietrzyc?
BRESLAUER Opublikowano 17 Maja 2008 Opublikowano 17 Maja 2008 Nic się nie stało według zaleceń producenta do 300 km hamulce się układają,póżniej wraca wszystko do normy,tez tak miałem,pozdro
lukaszek13ns Opublikowano 17 Maja 2008 Opublikowano 17 Maja 2008 Nic się nie stało według zaleceń producenta do 300 km hamulce się układają,póżniej wraca wszystko do normy,tez tak miałem,pozdro dokladnie klocki musza sie dotrzec do tarcz tak bedziesz mial przez jakis czas, puzniej wruci wszystko do normy. Ja tez tak mialem gdy pare lat temu po raz pierwszy wymienialem klocki, myslalem ze cos nie tak zrobilem odpowietrzalem ze 30 razy i nic dopiero po jakis 300 moze 400 km wszystko sie dotarlo i wrucilo do normy.
grabalaba Opublikowano 17 Maja 2008 Opublikowano 17 Maja 2008 Zgadza się, nie trzeba odpowietrzać układu - kilkaset kilosów i wsio wróci do normy
Musashi Opublikowano 17 Maja 2008 Opublikowano 17 Maja 2008 no chyba ze syfek z zaciskow cofnal sie do abs-u w trakcie cofania tloczkow :gwizdanie:
lukjar7 Opublikowano 18 Maja 2008 Autor Opublikowano 18 Maja 2008 ale chlopacy w takim ukladzie jak jest teraz nie ma hamulców, tzn są ale takie jakby ich wogole nie bylo co poradzicie ?
Jarek_b2 Opublikowano 19 Maja 2008 Opublikowano 19 Maja 2008 przez jakieś 300 km jeździj spokojnie a potem wszystko wróci do normy :th:
Kosa-00 Opublikowano 19 Maja 2008 Opublikowano 19 Maja 2008 moze tez trzeba było wymienic tarcze . po wymianie klocek układa sie do tarczy i wtedy wraca wszystko do normy.
lukjar7 Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Opublikowano 19 Maja 2008 ale sprawa wyglada jakby cały układ był zapowietrzony bo pedał nie trzyma cisnienia. moze pompa od absu sie zapowietrzyła, jak ja odpowietrzyc ?? bo przy zaciskach nie ma powietrza.
Jarek_b2 Opublikowano 19 Maja 2008 Opublikowano 19 Maja 2008 jeśli pompujesz pedałem i on cały czas rośnie to masz zapowietrzone. Ale jeśli naciskasz pedał i on nie rośnie a troszke spada po woli to raczej jest ok bo wtedy klocek bardzej sie dociska do tarczy. Przynajmniej ja tak miałem. tez może być przyczyna taka że mogłes mieć duże ranty na tarczach i klocek też bedzie sie dłużej dopasowywał.
pablo666 Opublikowano 20 Maja 2008 Opublikowano 20 Maja 2008 a może tłoczki Ci nie odbijają, przy wymianie "mechanik" mógł uszkodzić lub przy cofaniu tłoczków coś tam je przypchało? Jakos nie bardzo mi sie chce wierzyć żeby po wymianie klocków 300 km jeździć bez hamulców ja by m to jednak sprawdził, a wymieniałeś płyn hamulcowy przy okazji wymiany klocków?
lukjar7 Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Opublikowano 20 Maja 2008 dziękuję koledzy za rady, sprawdzę to w najblizszym czasie, w momencie gdy znikly hamulce pojawił sie błąd na fisie, musze zczytać co on oznaczał vagiem
lukaszek13ns Opublikowano 20 Maja 2008 Opublikowano 20 Maja 2008 wymien przy okazji plyn bo moze nadszedl jego koniec.
lukjar7 Opublikowano 24 Maja 2008 Autor Opublikowano 24 Maja 2008 temat rozwiazany, gość założył na odwrót spręzynki od zacisków
grabalaba Opublikowano 24 Maja 2008 Opublikowano 24 Maja 2008 gość założył na odwrót spręzynki od zacisków Radzę omijać tego Pana z daleka. Dobrze, że to sie tak skończyło.
lukaszek13ns Opublikowano 24 Maja 2008 Opublikowano 24 Maja 2008 temat rozwiazany, gość założył na odwrót spręzynki od zacisków jakie sprezynki tam o ile dobrze pamietam wystepuje tylko sprezyna mocujaca, czyz by onia chodzilo, nie sadze ze by ona robila taka robote ze bys nie mial hamulcow, jak sie myle to niech mnie ktos poprawi.
Tom-68- Opublikowano 24 Maja 2008 Opublikowano 24 Maja 2008 też mi się wydaje że nie mam to wpływu. zresztą na dniach wymieniałem klocki. I naprawde trzeba być dużym beztaleciem żeby coś tam sp.......ć. To co koledzy piszą jest prawdą, że ma się uczucie braku hamulców, ale ja jestem optymistą i wiem że po około 200 kilom. wraca wszystko do normy. zresztą w kazdym samochodzie po wymianie klocków zaleca się ostrożne hamowanie.
lexpar Opublikowano 25 Maja 2008 Opublikowano 25 Maja 2008 Pewnie wymieniał mu klocki młotkiem i łomem :polew: :polew:
pablo666 Opublikowano 26 Maja 2008 Opublikowano 26 Maja 2008 ok to wpisz w Serwisach samochodowych - zakład nie polecany i dlaczego, moze nikt z nas się na gościa nie natknie. Pozdro.
lukjar7 Opublikowano 26 Maja 2008 Autor Opublikowano 26 Maja 2008 na gościa się nie natkniecie bo to wieśniak, nie ma nawet zakładu.w zasadzie ten samochód to passat b5 fl 2002 rok kolegi, a spręzynke założył tak ze ona cały czas odpychała tłoczek tak ze nie mógł sie podsunąć pod klocki, naciskasz hamulec podchodzi troche, puszczasz a tu wraca przez sprezyne. nie mógł sie podsunąć tłoczek. za wszystkie wskazówki dziękuję i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi