Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy stoujecie jakieś domieszki do diesla w zimie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy stosujecie jakieś domieszki do diesla podczas zimy aby np bylo lepsze spalanie itp? No i czy można coś takiego stosować w silnikach 2.0tdi CR

Opublikowano

Temat wałkowany :szukaj:

Opublikowano

Poszukaj, ale tak na marginesie to polecam 8344 LM (Liqui Moly) Dodatek do oleju napęd. do -31 stopni.

Opublikowano

nic nie dolewam... tankuje na zwyklych stacja benzynowych, jezdzilem w tamtym roku przez gory do pepikow co tydzien i nieraz bywalo miejscami po -25 i nic nie sie dzialo

silnik 2,0tdi cr caga... podobnie robilem w 2.5v6tdi..lalem i jezdzilem

Opublikowano

Ja kiedyś zalałem na Shellu w Katowicach i stanąłem :/ wytargałem bak i się zrobiła galaretka na dole i zatkało smoka.. W duże mrozy na bak 80L do busa 2L benzyny+ 100ml mixolu. Rozruch ułatwiony i przez 6 lat żadnych problemów.

Opublikowano

ja leje dobrą ropkę i jest dobrze

Opublikowano

kolego ja rok temu zatankowałem rope na bp tą najlepsza i jakiś tam dodatek kupiłem bo u nas w bieszczadach zimno jest a i tak parafina się wytrąciła i filtr zatkało...

Opublikowano

ja tankuje vervę na orlenie na jednej stacji (podobno teraz mają przejściową do -10*C ale nigdy nie wiadomo jak to z nimi jest), do tego już drugą zimę będę lać dodatek Castrol TDA, w zeszłym roku przy -25*C nie miałem najmniejszych problemów.

Opublikowano

CASTROL TDA lejesz i masz spokój bo działa jako depresator i ma właściwości smarujące.I nie leje się tej "lepszej" bo na stacjach kontrolują tylko podstawowe paliwa:wink:

Opublikowano
Ja kiedyś zalałem na Shellu w Katowicach i stanąłem :/ wytargałem bak i się zrobiła galaretka na dole i zatkało smoka.. W duże mrozy na bak 80L do busa 2L benzyny+ 100ml mixolu. Rozruch ułatwiony i przez 6 lat żadnych problemów.

w zeszłą zime rzeczywiście coś było nie tak z ropą na shellu. kolega w żorach też wyjechał z shella i stanął.

Opublikowano

osobiście zimą dolewam dodatki do paliw przeciw wytrącaniu się parafiny (dostępne na stacjach, oczywiście przed tankowaniem) i zero problemów

teraz mam zalany środkiem do czyszczenia układu paliwowego-wtrysków MOTUL DIESEL SYSTEM CLEAN

Opublikowano

Ale czy środek do czyszczenia układu wtryskowego jest bezpieczny dla silnika CR?? Rozmawialem z goscie co zajmuje sie naprawa tylko pomp i wtryskow i odradzal takie srodki w tych jednostkach.

Co myslicie?

Opublikowano

a dlaczego nie, przecież to nadal wtryskiwacz tylko inaczej sterowany

a skąd on ( ten gość od pomp) może wiedzieć czy to dobre czy nie ?

Opublikowano
  • Autor

Właśnie kwestia czy takie specyfiki nie szkodzą silnikom CR..

Opublikowano

Drogie paliwa są przystosowane do zimy, przecież pan Henio na całą cysterne ON sypie szpadel dodatku i już jest super Verva za 6zł. Pyk i już. :wink:

Opublikowano

tak

---------- Post dopisany at 20:12 ---------- Poprzedni post napisany at 20:12 ----------

nie

Opublikowano

Tankuję głównie na samoobsługowej stacji NESTE i nigdy problemów nie miałem, silnik CAGA 143 km jak w A4 B8. Mrozy różne w Szczecinie ale do tej pory nie mogę na tę stację narzekać.

Opublikowano

Ja leje Verve i do -30 tej zimy nie było problemu z odpaleniem i jazdą,oczywiście filtr paliwa wymieniam na nowy przed zimą .

Opublikowano

Paliwo wszyscy lejemy to samo, nieważne czy tankujesz na BP, Shellu, Orlenie czy innym Neste. W bazie paliwowej wszyscy trzymają paliwo w jednym/kilku zbiornikach razem, tylko inne (a czasem nawet te same) cysterny je dowożą na stacje. W przypadku paliw "ulepszonych" dodatek jest dozowany podczas tankowania się takiej cysterny. Arktyczne paliwo, trzymane w osobnych zbiornikach, sprzedaje w Polsce Lotos (pod nazwą Lotos Dynamic zimą) i chyba Orlen. Statoil swojego słynnego zimowego golda też kupuje od Lotosu :wink: W zeszłym roku był problem ze zwykłym ON m.in. z powodu 5% dodatku bio, który w tym roku już wynosi 7%, więc może być jeszcze ciekawej przy temp. poniżej -25 stopni, wg polskich norm ma być wszystko ok do -22, poniżej tych temperatur to już loteria. Ja osobiście zimą tankuję na lotosie dynamica albo na statoilu golda i problemu nie mam, ale w przypadku zwykłego ON bez depresatora przy temp. rzędu -30 bym nie zaryzykował.

Opublikowano

przez te gowno co nam sprzedaja te silniki sie jeb...a tak jak kolega wczesniej napisal czy to schel czy bp idzie z jednego wiadra tylko pan henio walnie na szype dodatku na v powera pol szypy na dynamica i cwiartke na ultimite :polew: