Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Adaptacja akumulatora w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Janasekk napisał(a):

a5 8t 3.0 tdi 2008r manual bez start stop

To uzupełnij proszę poprawnie profil.

Bosch jest też zwykły. Wystarczy zmienić 2 ostatnie znaki numeru seryjnego, aby system zarządzania energią zarejestrował wymianę aku na nowy.

Edytowane przez Muskel1

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Zmieniłem akumulator ze "zwykłego" AKCEL-a 80Ah 740A na AGM MOLL-a 81080 80Ah 800A

miałem takie ustawienia w VCDS:

8K0915105D  MLA 120827RBIV

Niestety brak naklejki z kodem BEM powoduje, że nie wiem jak go zakodować. Jest ktoś w stanie pomóc?

20230424_105826.thumb.jpg.7996def7ef894c605a62be75ebd5569a.jpg

Edytowane przez KiVash

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam wymieniłem akumulator Varta AGM 95 ah 850 A czytając wszystkie posty zmieniłem ostatnie dwie liczby przyjał kodowanie nam ciągle 66A i nie doładowuje go zaznaczam że nie ładowałem nowego Aku od razu po zakupie ale dopiero w aucie i nie doładował się ciągle jest 66 Ah myślę że tyle miał po zakupie i takie wartości przyjał podczas kodowania a że moduł START STOP BMA steruje układem więc ładowanie w aucie nie powiodło się , nie wiem czy dobrze robię ale chcę wymontować Aku z auta i ładować bezpośrednio do słupków w Aku i na nowo wkodowac nowo naładowany aku. Podsyłam logi z ładowania w aucie.

IMG_20231008_154641.jpg

IMG_20231008_154707.jpg

IMG_20231008_155502.jpg

Opublikowano

Naładuj na aucie podłączając prostownik (odpowiedni dla akumulatorów AGM). Prostownik podłącz do wyznaczonych do tego punktów pod przednią maską. 

Opublikowano

Na prostowniku chodził 24 godz i był podłączany bezpośrednio do punku ładowania i nic ..na którymś z forum doczytałem że system BEM Start Stop ogranicza to ładowanie do wartości z jaką nowy Aku był adaptowany w aucie ... a mi od pierwszego założenia pokazuje tyle samo co przed ładowaniem w aucie...Ale po ładowaniu miałem dziwny objaw na wolnych i podczas jazdy miałem 12.00 V nawet spadało poniżej jak hamowałem to pokazywało się ładowanie za każdym razem kiedy użyłem hamulca tzw odzysk energii i to też mi gdzieś przemkneło na forum. Moduł sterujący Akumulatora tak działa .

Mam prostownik do AGM ów i myślę żeby zmienić Aku na stary a nowy podpiąć bezpośrednio pod Aku i przeładować.

Opublikowano

Ładuj na aucie.

Tylko nie bezpośrednio na aku, a na  wyznaczonych do tego punktach, w przeciwnym razie BEM nie zarejestruje procesu ładowania.

Opublikowano

Ok tak zrobię jednak sprawdziłem swój prostownik niby mikroprocesorowy Ale w opisie nie ma nic o AGM niby uniwersalny .

Opublikowano

Do AGM musi być prostownik przystosowany do AGM, bo innym nie doładuje.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jak by kogoś interesowała cena akumulatora Varta 4F0 915 105 E  12V 92Ah 520A DIN 680A EN/SAE/GS AGM  w ASO Wrocław to:

"....Podany numer akumulatora to koszt 1900 zł brutto na zamówienie.

Wymiana w okolicach 600 zł brutto...."

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry, 

obecnie mam zalozony akumulator Bosch S5 015 920A (EN) 110Ah 12V, kupiłem teraz nowy AKUMULATOR 12V 110AH 950A L6

Nie wiem tylko jak teraz zakodowac nowy. jak w przypadku VARTY jest to producent aku VA0 a jak to się ma do Continetala?

Z góry dziękuje za pomoc. 

Opublikowano

Producent nie jest tak ważny. Najważniejsze jest zakodowanie typu akumulatora. Jeżeli ten Bosch był AGM a ten nowy nie to należy to zmienić w kodowaniu. Czy oba aku są AGM?

Opublikowano
10 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Producent nie jest tak ważny. Najważniejsze jest zakodowanie typu akumulatora. Jeżeli ten Bosch był AGM a ten nowy nie to należy to zmienić w kodowaniu. Czy oba aku są AGM?

Obecny akumulato to Bosch 0 092 S50 150 więc chyba nie jest to AGM. W aucie nie mam również start-stop, chyba że coś zle rozumuje. Nowy został zakupiony Continental 2800012027280. Czy to będzie pasowało czy gdzies popełniłem gafę? 

Opublikowano

Nie są AGM. Wrzuć zdjęcie z kodowania jakie jest aktualnie zapisane w Gateway. 

Opublikowano
23 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Nie są AGM. Wrzuć zdjęcie z kodowania jakie jest aktualnie zapisane w Gateway. 

Screenshot_20231114_094544_Gallery.jpg

Opublikowano

Jest poprawny rodzaj aku zakodowany. Zmieņ ostatnie dwa znaki z numeru seryjnego na inne i będzie ok. Ja zawsze zmieniam 2 ostatnie znaki wpisując rok, w którym wymieniono aku, czyli w tym przypadku zamieniłbym TO na 23 :wink:

Opublikowano

Cześć, padł aku o nr. 8k0915105f start-stop system jest. Mogę zamówić Boscha 0 092 S50 150 (ew. Varte) lub Hertza 105Ah 12v 950A, który jest na miejscu. Brać jakiegokolwiek? Kodowanie rozumiem, że również trzeba będzie zrobić?

Opublikowano

Kup Boscha albo Varte o tej samej pojemności (110 Ah). Zakodować należy, żeby BEM uwzględnił wymianę Aku. 

Opublikowano
W dniu 16.11.2023 o 11:50, Muskel1 napisał(a):

Kup Boscha albo Varte o tej samej pojemności (110 Ah). Zakodować należy, żeby BEM uwzględnił wymianę Aku. 

Akumulator zmieniłem na Boscha. Czy takie kodowanie będzie dobre? Jeśli nie to jakie powinno być? 

IMG_20231118_001807.jpg

Opublikowano

Jest Ok.

Opublikowano
19 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Jest Ok.

Mówisz o "Nowej wartości" z VA0, że jest ok, zgadza się? 

Edytowane przez lisek70