Langista Opublikowano 3 Marca 2023 Opublikowano 3 Marca 2023 Oni by wszędzie nowe śruby dawali, byle ASO zarobiło. Jaki tam masz moment dokręcenia tych podpór?
Skowrix Opublikowano 3 Marca 2023 Opublikowano 3 Marca 2023 Widzę, że do 1.8t idą te same, ja składałem na starych i wszystko działa
troleslaw Opublikowano 3 Marca 2023 Opublikowano 3 Marca 2023 Jeszcze nie wiem, robotę planuje dopiero na drugą połowę kwietnia, teraz zbieram części i informacje.
slawomir273 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca Mogę o propozycję rozrządu kompletnego do ALT.
AndrzejK. Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca NTN/SNR , był zakładany fabrycznie na pierwszy montaż (oczywiście logo paska zmienione na OOOO). Zakładałem ten zestaw osobiście i powiem, że porządny to produkt, jezdzi bezawaryjnie. Uprzedzając Twoje potencjalne następne pytanie pompę wody polecam Hepu.
Anelson Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca Wymieniałem kilkukrotnie rozrząd w ALT (auto ma 335 tys km, a mam je od 116 tys km)- 1 raz był Continental z hepu, reszta zawsze snr/ntn na pompie hepu. I powiem tak - za każdym razem po 60-70 tys km pasek wyglądał jak nowy, osprzęt też. Wszystko made in italy - gdy widziałem już paski Continental made in China. Odpowiedź nasuwa się sama w mojej ocenie - snr/ntn opiera się na rozwiązaniach dayco - przyznaje się do tego na swojej stronie internetowej. Do tego snr robi bardzo solidne poloski - w bardzo solidnej cenie. W przeciwieństwie do własnie skf chociażby który żąda dużo więcej. Snr/ntn klasa sama w sobie . Bardzo solidnie to wszystko wygląda. Oby nam się nie popsula ta cudna francusko-japonska firemka, która oferuje super jakościowe części w bardzo rozsądnych pieniądzach. Pozdrawiam
AndrzejK. Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca (edytowane) 4 minuty temu, Anelson napisał(a): opiera się na rozwiązaniach dayco Dokładnie, pasek w tym zestawie to Dayco, czyli solidny produkt często niedoceniany na rzecz innych bardziej "medialnych" firm z których jakością jest różnie, ale to każdy osobiście wybiera na co się decyduje. Edytowane 12 Czerwca przez AndrzejK.
AndrzejK. Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca (edytowane) Przykładowe namiary; allegro.pl ALLEGRO.PL allegro.pl ALLEGRO.PL Ja taki zestaw zakładałem i jestem zadowolony i polecam, jednak co Ty wybierzesz to już indywidualna Twoja decyzja. Edytowane 13 Czerwca przez AndrzejK.
Elendir Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Panowie zapominało mi się wymienić rozrząd a 10 lat minęło Teraz mechanik zaśpiewał 1600 z robocizną drogo nie drogo ?:) Wrocław .
przem8 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca No, przyjedź do lublina to za 900 zrobisz z częściami.
AndrzejK. Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca W dniu 15.07.2024 o 10:03, Elendir napisał(a): Panowie zapominało mi się wymienić rozrząd a 10 lat minęło Teraz mechanik zaśpiewał 1600 z robocizną drogo nie drogo ?:) Wrocław . Zestaw rozrządu NTN/SNR montowany na pierwszy montaż (oczywiście był wtedy z logo oooo ) z hydraulicznym napinaczem ( wg. mnie najlepsza opcja) koszt około 250zł za kompletny zestaw, pompa wody hepu ( jakość bdb) około 150zł i tyle z kosztów, no może jeszcze pasek osprzętu i nowy płyn do układu chłodzenia jak robisz sobie sam, a jak zlecasz taką usługę mechanikowi to sam oceń czy kwota zaproponowana przez mechanika jest godna uwagi.
Anelson Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca W 380 zl jakoś zestaw z pompą hepu. 400 zł robocizna albo nawet kapkę mniej u mnie. Jakoś tak to wychodziło. Nawet udało mi się w mniej niż 700 zl razem u znajomego mechanika u którego robię różne rzeczy zrobić ostatnio. Robiłem rozrząd w dwóch zaufanych miejscach 3/4 razy. 1600 wg mnie zdecydowanie za drogo. Myślę że za tyle byłbym w stanie zmienić też łańcuch z napinaczem, a może niewiele więcej dokładając z racji już rozebranego częściowo auta uszczelniacze zaworowe 😁. Kwestia komu zlecasz i jak mocno ręczysz za jego umiejętności - serwisu/mechanika oraz jak rozległa jest wasza znajomość, nasze ALT to konstrukcje tak znane, że jest coraz więcej ludzi którzy ogarniają i bardziej trudne rzeczy w tych silnikach. Trzymam się zaufanych miejsc i ludzi. I gdy gdzieś robię stosunkowo dużo rzeczy eksploatacyjnych to przy wymianie np. rozrządu w stawce robocizny jestem miło.zaskoczony
Rekomendowane odpowiedzi