Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Zaślepić EGR w 1.9 TDi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki, na forum ktos robil te flansze po 40zł, orientuje się ktoś kto to był?

Opublikowano

Przejrzyj ten temat to odnajdziesz człowieka który to robił :) Coś mi się kojarzy że ok 20-tej strony

Opublikowano

mam pytanie, czytałem tutaj ale jest 10 różnych opini, gdzie zaślepić egr nie wymieniam kolektora zostawiam stary AFN, na dole przy rurce i na górze przy kolektorze czy z dwóch stron rurkę zaślepić mam 2 zaślepki 4mm i 1,5mm

Opublikowano

Możesz zaślepić z dwóch stron, możesz tylko z jednej, obojętnie której bo z której strony nie zaślepisz to i tak odcinasz dopływ spalin ;) zaślepić musisz z obydwu stron tylko jeśli wywalacz całkiem z samochodu EGR i tą rurkę co idzie do kolektora wydechowego ;)

Opublikowano

Najrozsadniej przy kolektorze wydechowym spaliny nie będą walić do rurki EGRu.

Opublikowano

ok dałem przy kolektorze wydechowym i tą cieńszą przy EGR rurce, kiedyś się wymieni kolektor to poleci calkiem ;)

Opublikowano

Na zdjęciach widzę, że zostawiacie zawór egr po zaślepieniu - pytanie po co?

Opublikowano

aby na przeglądzie było ze wszystko ori ok,

Opublikowano (edytowane)

Czyli mogą się tego czepiać? Przecież aso sprzedaje zaślepki :> A z kolektorem AWX przechodzi bez egru? teoretycznie i tak sprawdzają spaliny co nie? Czy bardziej chodzi o inspekcję drogową jakby jakimś cudem wzięli pod lupę osobówkę?

Edytowane przez HatefulEvil
Opublikowano

Jedziesz na przeglad do normalnej stacji i nikt się do tego nie przyczepi, a jeszcze nie widziałem inspekcji z osobowka pod lupą

Opublikowano (edytowane)

Panowie tak patrze na zdjęcia niektórych waszych AFN-ów i niby takie same oznaczenia silnika a różnia się tą rurą a w dodatku nie mam czujnika zaznaczonego na zdjęciu. Ktoś może mi to wytłumaczyć?

1. Silnik u mnie2ns41gh.jpg

2. Silnik kolegi z forum

fc7gnq.jpg

Edytowane przez Szati 1991
Opublikowano

W starszym afn prosiej jest wsadzić kolektor awx bo tylko kupujesz dłuższą laczeniowke gumową, jeśli o to Ci chodzi, a czujnik jest zespolony z kompem

Opublikowano

Myślałem, że AFN nie miał żadnych liftingów aż do końca produkcji. Lifty produkowano od 98`r?

Opublikowano

AFN miał jednego lifta w Audi AVG :wink:

Opublikowano

no tak, ale dlaczego, już w 98` już ten szczegół jest inny? przeleciałem cały wątek i tylko jeden kolega może ma takie rozwiązanie jak u mnie :huh:

Opublikowano

no tak, ale dlaczego, już w 98` już ten szczegół jest inny? przeleciałem cały wątek i tylko jeden kolega może ma takie rozwiązanie jak u mnie :huh:

Mam takie same rozwiązanie jak u Ciebie , po prostu mamy starsze auta :decayed:

Opublikowano (edytowane)

AFNy przedliftowe(chyba do 98r) miały mapsensor w komputerze, przez co rura dolotu była jak na pierwszym zdjeciu. AFN montowany po 98r do 00 miał już dolot taki sam jak bliżniaczy AVG, mapsensor przeniesiono na rure dolotową. Po 99 w polifcie były na przemian montowane AFN/AVG i w zasadzie niczym sie nie różniły miedzy sobą. w 2000r zaprzestano montazu tego silnika, został juz tylko AVG. Kolektor na drugim zdjeciu fabrycznie nigdy nie był montowany w B5

Edytowane przez Kowi87
Opublikowano

Dzięki Kowi87 za wytłumaczenie :-)

Opublikowano

A ja mam takie pytanie.

Od zaworu EGR do zaworu N18 idzie gumowy wężyk.

Jak to zaślepić aby miało to sens ?

Opublikowano

wężyk sterujący ?

śruba m5 czy m6 i zacisnąć opaską