Opublikowano 24 Sierpnia 201313 l WitamJestem po wymianie oleju na Millers 5 w 30 504-507. Przed wymiana była płukanka tez millersa A efekt Ż A D E N ..... jak grzechotało tak grzechocze... Niestety u mnie półśrodki nie przyniosly efektu... 5 stówek wywalone w kibel. Olej nie jest rozwiązaniem na wszystko. Widocznie jest juz za późno. Napinacz jest juz uszkodzony. Musisz sie zastanowic nad wymianą.
Opublikowano 2 Września 201312 l Witam kolegów ja również miałem problem z grzechotaniem w silniku w BKN 3.0TDI. Tak jak u kolegów grzechotanie zmniejszało się po wymianie oleju ale jak znowu zaczęło to problem był gorszy ponieważ auto grzechotało już na biegu jałowym. Powiedzmy odpalam z nocy i bajka jak się nagrzał i stoi na jałowym to wyglądało to tak jakby wrzucić do silnika paczkę gwoździ . Nie przestawał aż dało się trochę gazu i było ok. Diagnoza była krótka i brutalna rozrząd. Po rozebraniu okazało się że wyciągneły się łańcuchy przynajmniej tak stwierdzili mechanicy koszta były nie małe ale przejechałem 15tkm i nic cisza kompletna i pozostaje radość z jazdy. Pozdrawiam wszystkich przyszłych i obecnych posiadaczy 3.0 TDI
Opublikowano 2 Września 201312 l Jak już było słychać na jałowym (pewnie szuranie) to miałeś szczęście, że się wyrobiłeś z wymianą na czas- mi się nie udało... Z tym, że u mnie kompletnie napinacz nie trzymał...
Opublikowano 2 Września 201312 l Powiem tak w ASO powiedzieli, że 2 z 4 łańcuchów miały znaczny luz. Nie będę się rozpisywał nad litanią gratów które wymienili. Grunt, że teraz śmiga jak należy.
Opublikowano 3 Września 201312 l Litanię znam. Do mnie doszedł jeszcze tłok i głowica... Miałeś szczęście
Opublikowano 14 Września 201312 l Witam Napinacze wymienione, az miło posłuchac jak silnik odpalam i na luzie jak cicho chodzi :-))) Koszt napinaczy 400+432 z Inter Parts, robocizna 450 plus szesciopak heinekena za dobrze zrobioną robote. Mechanik powiedzial, ze główna przyczyna problemu to cylinderki ktore nie trzymaja cisnienia oleju.... Pozdrawiam
Opublikowano 14 Września 201312 l WitamNapinacze wymienione, az miło posłuchac jak silnik odpalam i na luzie jak cicho chodzi :-))) Koszt napinaczy 400+432 z Inter Parts, robocizna 450 plus szesciopak heinekena za dobrze zrobioną robote. Mechanik powiedzial, ze główna przyczyna problemu to cylinderki ktore nie trzymaja cisnienia oleju.... Pozdrawiam A dolny w jakim stanie?
Opublikowano 15 Września 201312 l za wyjecie silnika by mnie tak delikatnie nie potraktowli.... 450 to za zabawe bez wyciagania.
Opublikowano 15 Września 201312 l no fakt . Poszukuję jakiegoś dobrego speca w okolicy Warszawy który by mi sprawdził czy u mnie też jest już czas czy nie bo szczerze mówiąc u mnie coś zazgrzyta tak po rozruchy jak silnik pochodzi z 2 sekundy i słychać trwa to dosłownie z pół sekundy. na tych filmikach co przesyłaliście to w niczym nie przypomina mi tego samego.
Opublikowano 15 Września 201312 l Niektórzy chwała MR motors na mineralnej lub taki warsztat na duchnickiej przy instytucie.
Opublikowano 28 Września 201411 l Witam, wreszcie się zebrałem i wyleczyłem swoją grzechotkę, wrzucam kilka fotek z przebiegu naprawy. Wymienione napinacze i jedna prowadnica, łańcuchy i koła zębate zostały. Wszyscy mechanicy twierdzą że w A4 trzeba wyciągać silnik do wymiany rozrządu - jest to nie prawda spokojnie da się to zrobić bez wyciągania i beż żadnej gimnastyki. Swoją drogą ciekawe ilu to mówi a ilu tak robi;) Przy okazji wymienione słabe kasowniki luzu zaworowego. Koszt: części- 3000zł, robocizna- bezcenne;)
Opublikowano 30 Września 201411 l Dziwne, że nie wymieniłeś łańcuchów koszta w sumie nie wielkie w stosunku do robocizny.
Opublikowano 30 Września 201411 l Koszt łańcuchów 1000zł, a po co wymieniać dobre łańcuchy? mam 185kkm. Z łańcuchami pasowałoby i koła zębate, a to następny 1000zł. A robocizna kosztowała mnie 0PLN
Opublikowano 1 Października 201411 l Ja robiłem rozrząd w ASO, koszt jednego łańcucha to coś ok 200,00 PLN. Mi rozrząd zaczął hałasować przy ok 160tkm. Dwa łańcuchy wykazywały już bardzo duże zużycie a reszta ok i tak zmieniłem wszystkie. Nie ma znaczenia ile auto ma przejechane tyko jak było eksploatowane. Styl jazdy co ile wymieniany był olej itd. Co do robocizny to chodziło mi o to że jak znowu zacznie hałasować przez zużyty łańcuch to od nowa rozbieranie auta etc. co będzie generować ponowne koszty.
Opublikowano 4 Października 201411 l Konkretnie jeżeli ktoś jeździ dosyć dynamicznie na słabym oleju albo na longlife i zmienia go co 15 - 20 tkm to nie wróżę rorzadowi długiej trwałości. Tyle.