Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Naprawa tylniej wycieraczki avant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale w którym miejscu masz wyciek pod autem...?

Opublikowano

na wysokosci lewego przedniego koła

Opublikowano

no to tylko wężyk na łączeniu puścił, w okolicach elektryki. Było wcześniej...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

u mnie ta złączka jest w błotniku/nadkolu od strony kierowcy... bez zdejomowania osłony nadkola sie nieobejdzie.

ps. a co jesli wewnetrzna rurka w silniczku pekła dokladnie posrodku.. tylko rozwiercanie i zestaw naprawczy?

bo wyjąc nieda sie jej za choleree

Opublikowano

ona jest łączona na wcisk z 2 części. Rzadko pęka, najczęściej się rozłącza. (ten w nadkolu)

Co do rureczki przy silniczku, to ja zrobiłem tak, że od strony spryskiwacza delikatnie rozwierciłem, a od strony przeciwnej nabiłem rurkę na gwóźdź i wyciągnąłem.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Ostatnio zauważyłem że spryskiwacz tylnej szyby kreci się wraz z wycieraczką a ta dziwnie skrzypi przy obracaniu. Byłem u mechanika przy okazji wymiany hamulcy powiedziałem mu o wycieraczce. On stwierdził że się zaciera i że jest to nierozbieralne. Posty o tym juz były, po których przeczytaniu zabrałem się do demolki. Efekt był taki że rurka faktycznie się zaczynała zacierać wewnątrz mechanizmu. Udało mi się ja wyciągnąć, wyczyściłem wszytko a następnie przesmarowałem i wycieraczka śmiga jak nowa. Wniosek; jak komuś zaczyna dziwnie chodzić spryskiwacz tylnej szyby lub wycieraczka to nie czekajcie tylko trzeba dobrać się do silnika i wyciągnąć rurkę od spryskiwacza zanim się ukręci, wyczyścić i przesmarować.

Opublikowano

mam pytanie. zjechaly mi sie szczotki w silniku wycieraczki. sa do kupienia czy caly silnik gdzeis szukac?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam mam problem z tylnom wycieracz wracając dzieli na trzy pomocy

Opublikowano

musisz rozkrecic i nasmarowac porzadnie towotem

Opublikowano

mam pytanie. zjechaly mi sie szczotki w silniku wycieraczki. sa do kupienia czy caly silnik gdzeis szukac?

szczotki można podpasywać od czegoś innego, kiedyś znajomemu w A3 sie wytarły to kupił o podobnej wielkości i miękkości w jakimś sklepie z częściami AGD, trochę się je podszlifowalo i śmigają do dzisiaj

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie czy można zastosować jakąś inną końcówkę spryskiwacza? ,moja ori się ułamała ,czy tylko instaluje się ori?jakie to koszty?

Opublikowano

ciezki sprawa. zapytaj w ASO . to nie musi byc droga rzecz

Opublikowano

czyli jak rozumiem samą końcówke spryskiwacza w serwisie można kupić?

Opublikowano

ja sie dzis zabralem za moj niedzialajacy spryskiwacz i po przejrzeniu wszystkiego dokładnie zauwazylem ze sama ta koncoweczka z dziurka ktora psika jest jakby zardzewiala zasniedziala wiec sprobowalem ja wyczyscic ale ulamal sie i odpadl sam ten koncowy dzyndzelek dł. jakies 5mm tak jakby byl przegnity :( jedyny plus ze spryskiwacz zaczal psikac z tym ze teraz pryska prosto w ta plastykowa zaslepke i na szybe trafia tylko niewielka czesc mgielki :confused4:

Jest jakas opcja na naprawienie tego poza wymiana calego mechanizmu?? Wiadomo, chodzi o jak najmniejszy koszt... Poza tym to nie byl chyba moj dzien na jakiekolwiek naprawy bo nijak nie chcialy puscic gorne zatrzaski okladziny klapy i popekaly mi plastyki przy szybie ;( Odechcialo mi sie juz jakichkolwiek napraw przy tym aucie.... :confused4:

Opublikowano

ja sie dzis zabralem za moj niedzialajacy spryskiwacz i po przejrzeniu wszystkiego dokładnie zauwazylem ze sama ta koncoweczka z dziurka ktora psika jest jakby zardzewiala zasniedziala wiec sprobowalem ja wyczyscic ale ulamal sie i odpadl sam ten koncowy dzyndzelek dł. jakies 5mm tak jakby byl przegnity :( jedyny plus ze spryskiwacz zaczal psikac z tym ze teraz pryska prosto w ta plastykowa zaslepke i na szybe trafia tylko niewielka czesc mgielki :confused4:

Jest jakas opcja na naprawienie tego poza wymiana calego mechanizmu?? Wiadomo, chodzi o jak najmniejszy koszt... Poza tym to nie byl chyba moj dzien na jakiekolwiek naprawy bo nijak nie chcialy puscic gorne zatrzaski okladziny klapy i popekaly mi plastyki przy szybie ;( Odechcialo mi sie juz jakichkolwiek napraw przy tym aucie.... :confused4:

Na pocieszenie Tobie powiem, że mi też popękały plastiki zatrzasków..., ten typ tak ma :decayed:

ta końcówka z dziurką jest z tworzywa sztucznego, wchodzi na dobrze spasowany wcisk w tuleję spryskiwacza ( w tuleję wewnętrzną - dzięki czemu prawidłowo działający spryskiwacz nie tańczy z wycieraczką tylko stoi i psiuka w miejscu )

Takiego małego piz*ryka chyba nie kupisz, pozostaje tylko szukanie na szrocie.

Opublikowano
Na pocieszenie Tobie powiem, że mi też popękały plastiki zatrzasków..., ten typ tak ma

ta końcówka z dziurką jest z tworzywa sztucznego, wchodzi na dobrze spasowany wcisk w tuleję spryskiwacza ( w tuleję wewnętrzną - dzięki czemu prawidłowo działający spryskiwacz nie tańczy z wycieraczką tylko stoi i psiuka w miejscu )

Takiego małego piz*ryka chyba nie kupisz, pozostaje tylko szukanie na szrocie.

Czyli spryskiwacz powinien stać w miejscu,a wycieraczka śmiga?Bo u mnie śmiga razem z wycieraczką myślałem,że tak ma być :(

Opublikowano

Byłeś w błedzie :wink4:

częsta przypadłość w tym rozwiązaniu technicznym,

wewnętrzna tuleja jest dyszą spryskiwacza, przez nią płynie płyn,

zewnętrzna jest solidną obudową i jednocześnie króćcem łączącym część napędzaną przez silnik z wycieraczką,

odległość między tymi tulejami jest bardzo mała , dodatkowo często dostaje się tam płyn w wyniku nieszczelności,

jeżeli dodamy do tego lata eksploatacji, to między tymi tulejami zbiera się rdza i syf,

efekt:

kręcąca się razem z wycieraczką dysza spryskiwacza, w konsekwencji ukręcenie się wewnętrznej tulei i mokro w bagażniku :decayed: