Opublikowano 15 Stycznia 20197 l Parafrazując klasyka na pytanie, czy może ciec, odpowiadam: Widocznie może, skoro cieknie... A na poważnie - oczywiście, ten okrągły element jest technologicznym zamknięciem cylindra sterującego z zaworem. A jak wiadomo "co człowiek złączył - da się rozłączyć"
Opublikowano 15 Stycznia 20197 l Jest jeszcze opcja bardziej prawdopodobna że cieknie z pod gniazda wtyczki na cewce.
Opublikowano 15 Stycznia 20197 l 8 godzin temu, Wylye napisał: Parafrazując klasyka na pytanie, czy może ciec, odpowiadam: Widocznie może, skoro cieknie... A na poważnie - oczywiście, ten okrągły element jest technologicznym zamknięciem cylindra sterującego z zaworem. A jak wiadomo "co człowiek złączył - da się rozłączyć" A jakby to miejsce dobrze odtłuścić i zakleić np silikonem do miski olejowej, bo akurat mi został ? 6 godzin temu, strazak93 napisał: Jest jeszcze opcja bardziej prawdopodobna że cieknie z pod gniazda wtyczki na cewce. To by kapało zaraz pod cewką a to daje sobie głowę uciąć że z tego miejsca co zaznaczyłem. Na wolnych obrotach próbowałem wyczaić jak to cieknie to nic nie widać,dopiero podczas jazdy ?
Opublikowano 15 Stycznia 20197 l Powiem tak. silikonem to ewentualnie wycieki gdzie ciśnienie jest nieznacznie wyższe od atmosferycznego (np spłuczkę sedesową - bez urazy staram się tłumaczyć obrazowo) Nie mylić "wlepienia" miski olejowej z cisnieniem w magistrali. CIsnienie na lustro oleju W MISCE OLEJOWEJ niewiele się różni od... ciśnienia wody wpływającej z impetem do muszli sedesowej... Cisnienie w magistrali olejowej zaś (czyli w napinaczu) może osiągać ponad 6bar - rozumiesz dlaczego jedynym wyjściem jest wymiana napinacza? Edytowane 15 Stycznia 20197 l przez Wylye
Opublikowano 15 Stycznia 20197 l https://www.ebay.co.uk/itm/Timing-Chain-Tensioner-VW-Audi-SEAT-Skoda-1-8T-20V-S3-058109088K-B-E-H-D-L-K/291049836228?epid=2230652332&hash=item43c3ec0ec4:g:H6sAAOxyiRlSb~nE Zdegustowany cenami w ASO natknąłem się na taką aukcję w UK. Jak myślicie, czy jest to Ori? Wychodzi bez przesyłki ok 1600PLN.
Opublikowano 16 Stycznia 20197 l TAK to wygląda na oryginalny napinacz. Jednak widziałem kiedyś banknot "oryginalne 20 USD" które w istocie był bardzo dobrym falsyfikatem. Do tego stopnia, że mylili się kasjerzy w bankach. Pewność, że cześć jest oryginalna a raczej wysokie prawdopodobieństwo że tak jest, możesz mieć tylko wtedy kiedy kupujesz w renomowanej sieci dystrybucyjnej. W każdym innym przypadku to prawdopodobieństwo spada.
Opublikowano 20 Stycznia 20197 l W dniu 13.11.2018 o 18:14, adamski123 napisał: Na szczescie tylko wymiana napinacza. Lancuch byl wystarczajaco napiety przy zerwaniu ze nie bylo kolizji. Kolego jaki objaw był tego zerwania? Ja miałem podobnie, zero błędów na budziku, 1-2s. warkot po odpaleniu. Ostatnio po dosyć dynamicznej jeździe, na drugi dzień odpalam i jest jednostajny warkot, który nie ustępuję.
Opublikowano 23 Stycznia 20197 l Panowie właśnie zakupiłem a4 b7 1.8t w quattro chciałem was zapytać bo napewno macie taką wiedzę ile może mnie skasować porządny mechanik za wymianę rozrządu + pompa wody w tym silniku ? Jaką firmę rozrządu polecacie z góry będę was wdzięczny nie chce tego robić po kosztach tylko wiedzieć ile powinna taka wymiana kosztować oczywiście już z należną robocizną. Druga sprawa olej ? Po przeczytaniu wielu postów prawie jestem zdecydowany na motul x-cess 5w40 pytanie do was czy robić płukankę co polecacie wymienić zaraz po zakupie, dodam że klocki i tarcze mam nowe, jest uszczelniona pokrywa zaworów, są nowe świece, jedyne co mnie czeka to konserwacja podwozia bo auto ze szwecji i jest powierzchowna rdza nie duza ale jest i lepiej to juz wczesniej zrobic
Opublikowano 23 Stycznia 20197 l 17 minut temu, matix608 napisał: chciałem was zapytać bo napewno macie taką wiedzę ile może mnie skasować porządny mechanik za wymianę rozrządu + pompa wody w tym silniku ? Jeśli chodzi o rozrząd paskowy to nie w tym temacie. Robocizna z częściami powinna Cię wynieść w granicach 1000zł ale zależy gdzie. Kiedyś z ciekawości pytałem w bosch serwis w lublinie i za same części ze średniej półki, jak to określił sprzedawca, chcieli 800-900zł więc to jakaś paranoja. Zestaw INA z pompą kupiłem za 450zł ale już iny więcej nie kupię. Części zakup we własnym zakresie, na pewno będzie taniej. Prócz tego warto zajrzeć do smoka olejowego, bo lubią zarastać nagarem w tych silnikach, miałem to w dwóch 1,8t zaraz po kupnie i potrafi napsuć nerwów czerwona olejarka na fisie ?
Opublikowano 23 Stycznia 20197 l 11 minut temu, przem8 napisał: ale już iny więcej nie kupię Dlaczego więcej tego nie kupisz ?
Opublikowano 23 Stycznia 20197 l W jednym zestawie uszkodzona rolka i w dwóch autach hałasujący pasek rozrządu, na co z resztą skarżą się również zagraniczni użytkownicy po wymianie na ten zestaw.
Opublikowano 23 Stycznia 20197 l 41 minut temu, matix608 napisał: zakupiłem a4 b7 1.8t w quattro Mam takie pytanie - bo często słyszę i czytam tę zbitkę w ogłoszeniach. Mówi więc rodak - o jakimś tam aucie "w benzynie, w gazie, w sedanie, w dieslu, czy w quattro"... Pytam często, "czy zdajesz sobie sprawę, że to totalnie błędna, choć jak Polska długa i szeroka - powszechna konstrukcja językowa"... Auto może być "w" wersji benzynowej, lub po prostu "benzynowe" itd nie może zaś być "w benzynie, w dieslu" itd. Ja rozumiem, że to kolokwializm, ale tak przecież mówią (i piszą) ludzie zdawałoby się elokwentni. A to psucie języka wg mnie.
Opublikowano 23 Stycznia 20197 l To tak jak ze wszystkim, jak się uda.. Ja u Siebie mam w aucie i już mam na tym zrobione 70k km i działa dalej
Opublikowano 23 Stycznia 20197 l Ja właśnie dzisiaj zamawiałem rozrząd do siebie CONTITECH CT909K10, w cenie 280zł,uważam że to całkiem dobry zestaw, z którym nie ma problemu.
Opublikowano 23 Stycznia 20197 l 1 minutę temu, strazak93 napisał: Ja właśnie dzisiaj zamawiałem rozrząd do siebie CONTITECH CT909K10, w cenie 280zł,uważam że to całkiem dobry zestaw, z którym nie ma problemu. To daj znać jak zrobisz na tym z 40k km czy to się dobrze sprawowało przez ten okres
Opublikowano 23 Stycznia 20197 l Co do INA i hałasu paska to się zgadzam. Też kiedyś kupiłem komplet i pasek hałasował. Wsadziłem Contitech i cisza. Ogólnie nie sądzę jednak by to wpływało na cokolwiek innego niż komfort audio
Opublikowano 23 Stycznia 20197 l 3 godziny temu, k232 napisał: To daj znać jak zrobisz na tym z 40k km czy to się dobrze sprawowało przez ten okres To daję znać, aktualnie zrobione na tym zestawie niecałe 100tyś km, nic złego się nie dzieje.
Opublikowano 23 Stycznia 20197 l no właśnie, ile można zrobić na rozrządzie? mechanik mi powiedzial ze ok 60tyskm
Opublikowano 23 Stycznia 20197 l 180 tys. mój drogi. To na forach panuje jakaś dziwna maniera zbyt częstej zmiany.
Opublikowano 23 Stycznia 20197 l 54 minuty temu, strazak93 napisał: To daję znać, aktualnie zrobione na tym zestawie niecałe 100tyś km, nic złego się nie dzieje. A to wynik spoko ?