Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Napinacz i łańcuch rozrządu w Audi A4 B6/B7 1.8T BEX, AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Damianq napisał:

FEBI ;) Ja zakładałem komplet i na napinaczu jest zeszliwowany znaczek AUDI.

Febi? Myślałem, że robią tylko zamienniki. Długo już jeździsz na tym nowym napinaczu? 

Tak poza tematem napinacza, to wymieniałem ostatio termostat i też był zatarty znaczek. Ciekawi mnie, czy jakaś firma nie OEM'owa wpadnie kiedyś na pomysł, żeby odlewać znaczek AUDI i go szlifować, dla zwięszkenia sprzedaży. 

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 778,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Zrobiłem jakieś 3k dopiero więc jakoś szczególnie wypowiedzieć się nie mogę, ale w porównaniu do starego ori to niebo a ziemia :)

Opublikowano
13 godzin temu, Damianq napisał:

FEBI ;) Ja zakładałem komplet i na napinaczu jest zeszliwowany znaczek AUDI.

Chińczyk Ci zeszlifuje każdy znaczek jaki tylko chcesz :D 

Opublikowano

A co w tych napinaczach ulega zużyciu?, 

Opublikowano
6 godzin temu, soul87 napisał:

Chińczyk Ci zeszlifuje każdy znaczek jaki tylko chcesz :D 

Gadanie bez sensu :) Na allegro czy alieexpres kuppisz i "oryginalne" zestawy ze znaczkami, ale przecież to nie to to chodzi. Ja za FEBIego dałem 1300 i mam 2 letnia gwarancje. Robiłem w Jaśle u mechanika gregora i nawet z nim o tym rozmawiałem o tym i sam mówił, że znaczek jest zeszliwowany i najprawdopodobniej ten napinacz niczym się nie rożni od oryginału.

Opublikowano
51 minut temu, Damianq napisał:

Gadanie bez sensu :) Na allegro czy alieexpres kuppisz i "oryginalne" zestawy ze znaczkami, ale przecież to nie to to chodzi. Ja za FEBIego dałem 1300 i mam 2 letnia gwarancje. Robiłem w Jaśle u mechanika gregora i nawet z nim o tym rozmawiałem o tym i sam mówił, że znaczek jest zeszliwowany i najprawdopodobniej ten napinacz niczym się nie rożni od oryginału.

Jak Gregor Ci taki zamówił, to dla mnie jest to dodatkowy argument za.

A co do szlifowanych znaczków, to z mojej strony była to tylko luźna dygresja (przy okazji). Nie ma co z tego robić wielkiego tematu. Wątek i tak jest już dość mocno rozbudowany. 

Opublikowano
20 godzin temu, Lukasz_A4_T napisał:

Europarts? Nie znam takiej marki. Rozumiem, że to koncern, do którego należą różne marki? 

Pewnie to nie to:

https://www.europaparts.com/cam-chain-tensioner-058109088k.html ?

Nie wiem "czy to - to" po prostu zadzwoniłem do przedstawiciela AUDI w sowim mieście i zapytałem kto jest producentem OEM ich części - odpowiedział, że EUROPARTS - więc tak napisałem...

Mnie to nie bardzo zajmuje, osobiście, bo jak wiadomo - jeżdżę z napinaczem bez solenoidu. A.... szlifowanie znaczka to typowo chiński przekręt. Dobrze ktoś wyżej napisał... To pierwszorzędny patent na robienie wody z mózgu użytkownika. No bo jak to... to musi być "niemal ori" - skoro zrobili dla AUDI tylko "znaczek zeszlifowali" 100% przekręt "psychologiczny" wg mnie...

Edytowane przez Wylye

Opublikowano
36 minut temu, Lukasz_A4_T napisał:

Jak Gregor Ci taki zamówił, to dla mnie jest to dodatkowy argument za.

A co do szlifowanych znaczków, to z mojej strony była to tylko luźna dygresja (przy okazji). Nie ma co z tego robić wielkiego tematu. Wątek i tak jest już dość mocno rozbudowany. 

Nie Gregor tylko pewnie jego mechanik Maciek.

Opublikowano
47 minut temu, wampir napisał:

Nie Gregor tylko pewnie jego mechanik Maciek.

Zgadza się, robiłem u Maćka ;)

Opublikowano

Witam u mnie nie bylo zadnych oznak oprocz 1-2 secundowego tluczenia po nocy i zakonczylo sie to tak jak widac na zdjeciu

Messaging1541786084824.jpg

Edytowane przez adamski123
Literowka

Opublikowano

@adamski123 uuu. Straty oszacowane?

Opublikowano

Na szczescie tylko wymiana napinacza. Lancuch byl wystarczajaco napiety przy zerwaniu ze nie bylo kolizji. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 12.02.2017 o 10:53, wiciu1919 napisał:

Tutaj log pracy zmiennych faz w AWT

http://vaglog.pl/log-033_090_002_r5go6.html

Seryjny silnik pod odpięciu kostki traci bardzo na elastyczności (sprawdzałem ) , może ktos kto ma dmuchniete na 180 -200 km nie  odczuwa różnicy bo turbo nadrabia . Nie jest to tylko dla ekologi , seryjna 150 na codzień jest bardzo fajna ( pod warunkiem że jest sprawna ) nie każdy dmucha na 180 km bo turbo K03 sie do tego nie nadaj K03s to inna bajka , seryjne  150 po usunięciu fazatora traci na elastycznosci .

Witam. Właśnie jestem po pierwszych 100 km trasy 1.8t awt z odpietą wtyczką. Nie zauważyłem różnicy jeśli chodzi o elastyczność, dynamikę i spalanie. Zobaczymy jak nabiję trochę więcej km.

Opublikowano

A w rzadko spotykanym 1.8T 125kW USA tez można zrobić operację bez soneloida  i u tunera wyłączyć powiadomienie o błędzie ? nic nie stanie się głowicy itp ? po woli  zaczyna mi się temat odzywać i jak miał bym to robić to chciał bym podejść do tego tylko 1 raz, bo nie chciał bym  zbagatelizowanie tego i robić całego silnika bo jest zdrowy, jak brać to jaki SWAG FEBI ktoś ma ich nr albo tego org bez sonelioda wole wydać raz 1500zł niż 2 razy np po 800 za jakiś zmienik chyba że te z swag i febi sa ok ? 

Opublikowano

W jUSłeju robisz to samo co w EU. Nie zaluj kup ori

Edytowane przez Dev

Opublikowano
21 godzin temu, Tomasz_Stunt napisał:

A w rzadko spotykanym 1.8T 125kW USA tez można zrobić operację bez soneloida  i u tunera wyłączyć powiadomienie o błędzie ? nic nie stanie się głowicy itp ? po woli  zaczyna mi się temat odzywać i jak miał bym to robić to chciał bym podejść do tego tylko 1 raz, bo nie chciał bym  zbagatelizowanie tego i robić całego silnika bo jest zdrowy, jak brać to jaki SWAG FEBI ktoś ma ich nr albo tego org bez sonelioda wole wydać raz 1500zł niż 2 razy np po 800 za jakiś zmienik chyba że te z swag i febi sa ok ? 

Jak najbardziej możesz tak zrobić. Zamontuj sobie (wtedy nie żałuj OEM) napinacz w wersji BEZ SOLENOIDA. Absolutnie niczemu to nie zagraża.

Jak pisaliśmy wcześniej należy poprosić tunera by wyłączył obsługę "na switchach" dla systemu camshaft adjustment. Od tego momentu skończą się problemy z całym tym cyrkiem.

Pozdrawiam i wesołych Świąt...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie to, że bym coś komuś sugerował. Tak jak pisałem, wymieniłem napinacz w swoim A4 B6 cabrio w lato na oryginał kupiony w ASO (na nowym Febi który był wcześniej grzechotało przez 2 sekundy od początku). Samochód stał teraz ponad 2 miesiące nie odpalany w garażu. Po uruchomieniu, zero hałasowania, nawet bezpośrednio po rozruchu, silnik od początku chodzi cicho i bez dodatkowych efektów dźwiękowych, czyli ciśnienie trzyma ok.  

Opublikowano

A kto - jak to mówią "bogatemu zabroni" :) bardzo dobrze że zamieniłeś na ORI. My tu - uważasz - piszemy o tym jakby tu zrobić tak, aby silnik chodził poprawnie, bez żadnych problemów i by nie wydać zaraz ponad 2000 zł za napinacz ASO/ORI - tylko sporo mniej...

Mówimy tu więc, o stosowaniu napinacza w wersji bez solenoidu, jednak nie takiego kupionego na aldrogo za 300zł  tylko też ORI.

Jeden i drugi rozsypią się w takim samym dokładnie czasie - bo uroda ich taka... Jednak wychodzi duuużo taniej.

Piszemy tu też, że jak podaje słynne TSB Audi (Troubleshooting bulletin) Klekotanie łańcucha przez 2 do 3 sekundy "rano" nie jest absolutnie powodem do jakichkolwiek czynności technicznych wokół zespołu łańcuch napinacz. Wręcz Audi mówi wprost - nie wymieniać w takim przypadku (2 do 3 sekund hałasu) zespołu... 

Reasumując, silnik w którym rano nie słychać prze tę chwilę tego hałasu różni się od tego w którym słychać - tylko tym, że w tym drugim silniku już "to jest" a w tym  pierwszym "to" się zdarzy... (A że się zdarzy - możesz być pewien) :)

W obu przypadkach nie jest to żaden syndrom nienormalności wg konstruktorów. Są inne objawy, którymi już przejmować się trzeba i o nich też tu piszemy... Nie żebym zaraz coś tu sugerował ;)

Edytowane przez Wylye

Opublikowano

Kilka lat tu na forum przebywam i nadal nie rozumiem ludzi :D

Skoro macie to napisane, że 2-3 sekundy nie zagraża Waszym silnikom to po jaką k***ę wydajecie pieniądze na coś co i tak po jakimś czasie wróci do tych 2-3 sekund? :D

Opublikowano

Panowie mam pewien problem. Czy jest to możliwe żeby napinacz przeciekał dokładnie w tym miejscu zaznaczonym za zdjęciu. ??

1zx2tyu.jpg

Wymieniłem już uszczelkę pod pokrywą dwa razy, pod napinaczem też oraz oring pod cewką na napinaczu i dalej leje się olej. Skrzynia i wszystko wokół jest całe z oleju. Zostało jedyna możliwość że to miejsce zaznaczone na zdjęciu jest winowajcą tylko czy to jest fizycznie możliwe?