Dawid231 Opublikowano 14 Lutego 2015 Opublikowano 14 Lutego 2015 Wymienia się go normalnie bez żadnych magii czy trzeba rozłączać akumulator itd?
Away Opublikowano 2 Marca 2015 Opublikowano 2 Marca 2015 Pytanie, czy VAG na pewno zgłosi awarię takiego czujnika? Mam taki oto objaw, kiedy przyśpieszam, przy redukcji biegu obroty mi sie zwiększają- czytałem, że to objaw właśnie uszkodzonego czujnika położenia pedału sprzęgła.
Dawid231 Opublikowano 9 Marca 2015 Opublikowano 9 Marca 2015 VAG nie zgłosi awarii kolego. Na postoju musisz sprawdzić. Odpalasz VAG Odpalasz silnik (lub nie ale ja odpalałem) Wchodzisz w 01 Engine Wchodzisz w Meas Blocks (bloki pomiarowe) Wchodzisz w grupę 06 W pierwszym okienku są trzy cyfry(trzy zera), na postoju(czyli bez wciskania żadnego pedału) powinny byc same zera. Po wciśnieciu pedału hamulca dwa ostatnie zera powinny zmienic sie w jedynki, a po naciśnięciu pedału sprzęgła pierwsze zero powinno sie zamienic w jedynkę. Jeżeli bez wciskania któreś z zer od razu są jedynkami lub zera nie zmieniają sie w jedynki po naciśnięciu to znaczy ,że któryś z czuników jest zepsuty:)
Stichy Opublikowano 30 Maja 2015 Opublikowano 30 Maja 2015 Ja juz kilka razy reanimowalem czujniki sprzegla - montuje tempomat a tu czujnik walniety - jak mam zapas to wymieniam a jak nie mam to lutuje urwana blaszke i smiga Zagrazenia nie ma, a jak potrzeba na wczoraj to dziala bez problemu
Madol1 Opublikowano 30 Maja 2015 Opublikowano 30 Maja 2015 Ja juz kilka razy reanimowalem czujniki sprzegla - montuje tempomat a tu czujnik walniety - jak mam zapas to wymieniam a jak nie mam to lutuje urwana blaszke i smiga Zagrazenia nie ma, a jak potrzeba na wczoraj to dziala bez problemu Możesz podać więcej info na ten temat? Blaszka znajduje się w środku czujnika?
Stichy Opublikowano 31 Maja 2015 Opublikowano 31 Maja 2015 Psze http://a4-klub.pl/index.php?/topic/321815-reanimacja-czujnika-polozenia-pedalu-sprzegla-a4-b67/
Madol1 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Jakby ktoś chciał sprawdzić czy jego manetka na 100% procent jest sprawna można to zrobić w następujący sposób: 1. Wchodzimy w Steering Wheel - 16 2. Measuring blocks - 08 3. Wchodzimy w grupę 004 Oczywiście wszystko robimy na przekręconym zapłonie. W pierwszej kratce pojawi się info czy tempomat w danej chwili jest włączony czy nie. W trzeciej kratce będą zmieniać się poszczególne funkcje manetki które będziemy sprawdzać 1
sambo Opublikowano 20 Października 2015 Opublikowano 20 Października 2015 Mam pytanko, czeka mnie wymiana czujnika sprzęgła. Wymieniałem już czujnik hamulca wiec wydaje mi się, że sprawa wygląda podobnie. Jednak w Etce przeczytałem dla wersji BEX : "W przypadku kolejnej wersji: 6Q0 927 189 nie wolno wyciągać popychaczy" - czy na coś muszę dodatkowo uważać?
albert224 Opublikowano 13 Listopada 2015 Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Mi po jakichś 20 min (czasem różnie) zapala sie kontrolka ESP . Wiec to chyba bedzie tak jak piszecie, że problem leży po stronie czujnika świateł stopu. Jak wróce z wyjazdu to zakupie nowy i zobaczymy.Dodam że teraz jechałem po autostradzie i prawie nie wciskałem hamulca i kontrolka sie nie zaświeciła. Edytowane 13 Listopada 2015 przez albert224
W_I_T_E_K Opublikowano 4 Grudnia 2015 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Panowie a czy tan czujnik odpowiedzialny jest za rozruch auta? Tzn nie muszę wciskajc sprzęgła że by odpalić auto - tak jest u mnie. Oczywiście zawsze wciskam podczas rozruchu, ale przyjechał do mnie szwagier A3 i tam nie odpaliłem nie wciskając sprzęgła. Posiadam tempomat i wszystko jest ok. Po wciśnięciu sprzęgła natychmiast się dezaktywuje, czyli czujnik sprawny
holker Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2015 W B6 raczej ten czujnik nie ma nic bezpośrednio wspólnego z odpalaniem, tj. można odpalić auto bez wciskania sprzęgła na luzie - chociaż z biegiem nigdy nie próbowałem ale wątpie
Sedrak Dan Opublikowano 4 Stycznia 2016 Opublikowano 4 Stycznia 2016 U mnie ostatnio też wywaliło błąd czujnika sprzęgła i od czego on jest ? Wiem, że bez niego tempomat nie zadziała, ale od czego jeszcze ? 1
M@rcin Opublikowano 8 Stycznia 2016 Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) U mnie ostatnio też wywaliło błąd czujnika sprzęgła i od czego on jest ? Wiem, że bez niego tempomat nie zadziała, ale od czego jeszcze ? Jak masz zwalony czujnik i go wypniesz albo całkowicie wciśniesz ten bolec to nie dość ,że tempomat nie działa to przy każdej zmianie biegów(w międzyczasie)obroty nie spadają tylko są chwilę podtrzymywane. Edytowane 8 Stycznia 2016 przez xMarcin95x
Robero321 Opublikowano 10 Maja 2016 Opublikowano 10 Maja 2016 Czujnik hamulca jest taki sam dla wswystkich modeli czy są różne ?
314TeR Opublikowano 16 Czerwca 2016 Opublikowano 16 Czerwca 2016 (edytowane) Uzupełnię o numery, ponieważ sam się dziś wkopałem i kupiłem nie ten czujnik. Opracowane na podstawie ETKA on-line dla A4 B6 2004. Czujnik położenia pedału sprzęgła jest w dwóch wersjach: 7H0927189 - zastępuje starsze o numerach: 8E0927189B, 8E0927189, jest on instalowany w ALZ, AVB, AVF, AWX, ALT, AWA, AMM, BDV, AYM, BFC, BCZ, BDG, AKE, BAU, BDH, BBJ, ASN, AVK, BBK, BGW, BKE 6Q0927189 - zastępuje starsze numery 1J0927189F, jest on instalowany w AVJ, BFB, AMB, BEX Czujnik położenia pedału hamulca: 1K2945511RDW - zastępuje starsze o numerach: 1K2945511 - we wszystkich modelach silnika taki sam. Jeszcze jedna bardzo ważna uwaga - czujniki montuje się BEZ wciskania pedałów - muszą one pozostać w pozycji spoczynkowej. Próba montażu na wciśniętym pedale zakończy się najprawdopodobniej ułamaniem plastikowych elementów. Przy demontażu/montażu przekręca się czujnik o jakieś 45 stopni. Edytowane 25 Maja 2016 przez 314TeR 1
arturbp Opublikowano 18 Czerwca 2016 Opublikowano 18 Czerwca 2016 Jaka jest róznica miedzy czujnikami 6Q0927189 a 7H0927189 Czy róznia sie budowa czy poprostu szy rózne zaleznie od silnika. Bo mam problem z tym czujnikiem w audi a4 b6 silnik bfb a siedział u mnie czujnik nr 8e0927189B i nie działa. Auto kupiłem juz po przekładce z automatu na manual
314TeR Opublikowano 19 Czerwca 2016 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Sam czujnik to tylko zamknięcie/otwarcie obwodu, więc pod względem elektrycznym są takie same. Prawdopodobnie różnią się mechaniką mocowania - różne mechanizmy sprzęgła w zalezności od silnika. Jak miałeś 8e0927189B to ja bym kupił 7H0927189, widać ktoś założył pedały od tego co miał pod ręką.
black_edition Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Ten czujnik to jakaś masakra pod względem konstrukcyjnym . Tak komplikować to mogą tylko NIemcy. Jak rozebralem go i na jakiej zasadzie rozlacza styk to szkoda komentować. Jakby nie można normalnie dac trzpień z zakończonym stykiem i by rozlaczal z plytka.
Rekomendowane odpowiedzi