Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do Audi A4 B6/B7 1.8T?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niech sobie syf leci. Ważne żeby opiłki nie świeciły.

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 750,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jak olej jest czarny to znaczy , że dobrze czyści. Ja z Motula jakiś czas temu zrezygnowałem. Są tańsze i lepsze oleje od niego np. Shell Helix Ultra 5W-40. Od paru wymian go stosuje i powoli sobie czyści motor. Xcess był kiedyś dobrym olejem teraz to przeciętniak.

Opublikowano

3 zezony - LM 5W40 LHT - dolewka ok 1 - 1,5 l między wymianami

teraz Motul x-cess 5W40 zalany koniec lipca - brak ubytku na bagnecie

robię ok 10tys rocznie głównie miasto

Opublikowano
2 godziny temu, imr_pl napisał:

od lipca ile km zrobiłeś? poczekaj może coś jeszcze łyknie.

Ja nie twierdze, że Motul to zły olej, ale w tej cenie są lepsze. X cess to mieszanina HC i PAO wiec też nie samo PAO jak większość twierdzi. Na ubytki ma też wpływ NOACK. 

Opublikowano
2 godziny temu, Stacyjny napisał:

Ja nie twierdze, że Motul to zły olej, ale w tej cenie są lepsze. 

Z czystej ciekawości - co jest w cenie Motula i jest lepsze od niego?

Opublikowano
5 godzin temu, imr_pl napisał:

Od zakupu a4 lałem LM 5W40, dwie ostatnie wymiany to motul x cess 5W40 i zdecydowanie mniej go ubywa. 90% trasy, wymiany dwa razy w roku lub co 10k. Co ludzi, to opinii a najlepiej sprawdzić samemu ;-)

Opublikowano
1 godzinę temu, Unf napisał:

Shell Helix Ultra 5W-40

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moją A4 bujam się od 6mcy, poprzedni właściciel lał totala 5w30 aż wspaniałomyślny mechanich po wymianie upg i głowicy postanowił bez konsultacji zalać 10w40

chcę wrócić znów do sysntetyków ale 5w40 stąd moje pytanie czy robić płukankę (na półsyntetyku zrobiłem 8k) i czy TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 5W40 czy VALVOLINE SYNPOWER 5W40 ?

Opublikowano
7 godzin temu, stalo napisał:

Moją A4 bujam się od 6mcy, poprzedni właściciel lał totala 5w30 aż wspaniałomyślny mechanich po wymianie upg i głowicy postanowił bez konsultacji zalać 10w40

chcę wrócić znów do sysntetyków ale 5w40 stąd moje pytanie czy robić płukankę (na półsyntetyku zrobiłem 8k) i czy TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 5W40 czy VALVOLINE SYNPOWER 5W40 ?

Nie odkrywaj ameryki na nowo. Lej płukankę i zalej albo LM albo Motul :)

Opublikowano

Właśnie nie odkrywam a dodatkowo sugeruję się testami olejów (min. ten http://www.wykop.pl/ramka/2367418/bardzo-ciekawy-test-olejow-silnikowych-zdjecia-mowia-same-za-siebie/ )

gdzie to valvoline jest bardzo wysoko oceniany

w linku który załączyłem widać jaki syf zostawia min motul, LM wypada super ale znów cena jest wysoka a valvoline wydaje mi się tu kompromisem

Opublikowano

LM jest przereklamowany i nie warty swojej ceny, zwłaszcza jak ktoś wymienia olej częściej niż raz do roku.

Opublikowano

Przebiegi robię sporawe bo jest to ok 2500-2800/mc więc teoretycznie co 4 miesiące wymieniam olej z filtrem. Pytanie czy płukanka jest niezbędna po przesiadce z 10W40, przebieg ok 8k a silnik przed wlaniem był czysty (wymianiana głowica, uszczelki, rozrząd z paskiem i łańcuchem, czyszczony smok itp)

Opublikowano

Nie zaszkodzi ale więcej powinno splynąć starego oleju z plukanką. 

Opublikowano

Ja przeszedłem po 60k km z 10W40 na 5W40 bez żadnej płukanki. Wlej sobie Valvoline Synpower 5W40 , polecam. ?

Opublikowano
2 godziny temu, przem8 napisał:

LM jest przereklamowany i nie warty swojej ceny, zwłaszcza jak ktoś wymienia olej częściej niż raz do roku.

Zgadzam sie, dotychczas zalewałem LM dwa razy w roku. Ostatnie dwie wymiany leje Motula i mimo, że LM niewiele dolewałem to Motula prawie wcale nie ubywa, a po emerycku nie jeżdże ? Co prawda jest niewiele tańszy od LM, ale do LM już nie wrócę. 

Opublikowano
W dniu 2.12.2018 o 14:46, Patryk94 napisał:

Może jest ktoś kto używał 5w50 liqui moil molygen w 1.8t przy stage 2 lub jeszcze mocniejszym stage, i może tu się wypowiedzieć. ?

Ja używałem w poprzednim samochodzie (A3 8L) z silnikiem 1.8T AGU (150KM) i powiem szczerze, że bardzo dobrze się sprawował, ogólnie chodzi o to, że ten olej działa lepiej w wyższych temperaturach, czyli jak dajesz mu po garach to on wtedy zachowuje filtr olejowy za to na niskich obrotach/spokojnej jeździe jest ciut większe tarcie. Moje zdanie warto wlać jak masz Stage 2 bo strzelam, że masz cięższą nogę ;)

Opublikowano
W dniu 11.02.2018 o 10:39, tajesi1003 napisał:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fbb9qtL-yWlzDPLzvxzpF01gRRtH8fKxeVtXt6HPpgg/htmlview

Panowie a co sadzicie o takim teście??

Z tego co w nim wynika to LM i Motul wypadaja slabo ?

bo to sredniaki od dawna, kiedys robily robote, ale robia konsumenta w balon. Ja latam teraz na Ravenolu ;)

Edytowane przez DivaynEays

Opublikowano
W dniu 14.01.2019 o 20:27, Unf napisał:

Ravenol VST np ;)

Opublikowano
Godzinę temu, passoro napisał:

Ja używałem w poprzednim samochodzie (A3 8L) z silnikiem 1.8T AGU (150KM) i powiem szczerze, że bardzo dobrze się sprawował, ogólnie chodzi o to, że ten olej działa lepiej w wyższych temperaturach, czyli jak dajesz mu po garach to on wtedy zachowuje filtr olejowy za to na niskich obrotach/spokojnej jeździe jest ciut większe tarcie. Moje zdanie warto wlać jak masz Stage 2 bo strzelam, że masz cięższą nogę ;)

Dzięki za odpowiedź, od tygodnia juz zalany 5w50 ale motula. 

Opublikowano

Motul 8100 X-CLEAN 5W40 brac z tym C3 ? czy ten x-cess ?  Brał ktoś może od użytkownika PunktOlejowy z allegro ?