Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do Audi A4 B6/B7 1.8T?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 15.02.2023 o 20:13, Dev napisał(a):

powietrze - 06C 133 843

kabina - 8E0 819 439

olej - 068 115 561 F

paliwo - 8E0 201 511 L

Ile jeszcze książkowo wchodzi tego oleju do tego silnika - nigdy się nad tym nie zastanawiałem tylko bańka 5L, ale chyba 4,1L?

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 750 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
18 minut temu, Nacek napisał(a):

Ile jeszcze książkowo wchodzi tego oleju do tego silnika - nigdy się nad tym nie zastanawiałem tylko bańka 5L, ale chyba 4,1L?

Od tego masz bagnet

Opublikowano
W dniu 15.02.2023 o 20:13, Dev napisał(a):

Jak wlejesz 4litrt to na bagnecie masz max stan 

Kupując bańkę 5 litrową masz na dolewkę. Każdy olej w pewnym stopniu odparowuje 

Opublikowano

No 4L wlałem jakieś i jest prawie na bagnecie full.

Opublikowano
2 minuty temu, Sajmon89 napisał(a):

Jak wlejesz 4litrt to na bagnecie masz max stan 

Chciałbyś, no chyba że przy najmniejszym filtrze jaki jest dostępny albo jak we wnętrzu miski oleju masz z pół litra syfu ?

U mnie przy filtrze Knecht OC470 wchodzi około 4,5 litra.

Opublikowano
2 minuty temu, pelonek1 napisał(a):

Chciałbyś, no chyba że przy najmniejszym filtrze jaki jest dostępny albo jak we wnętrzu miski oleju masz z pół litra syfu ?

U mnie przy filtrze Knecht OC470 wchodzi około 4,5 litra.n

Nie będę się sprzeczał może mam krótka miarkę oleju.

W książce która była dodana do auta o ile pamiętam to przed oczy mi minęło 3,8Lit albo 4,1 ? już nie pamiętam. W każdym bądź razie ja wlewam 4 litry i przed pierwszym odpaleniem mam ponad stan po odpaleniu jak się filtr napełni jest maks 

Opublikowano
22 minuty temu, Sajmon89 napisał(a):

Nie będę się sprzeczał może mam krótka miarkę oleju.

Możesz mieć za długą w takim przypadku, chociaż raczej nie.

U mnie tyle wchodzi, nie wymyślam, tylko jak spuszczam olej to najpierw z miski, później palcami zakręcam korek w misce, odkręcam filtr oleju i odkręcam korek z miski drugi raz i zawsze zleci (nie skapnie) jeszcze trochę oleju.

Opublikowano

No tak się przysłuc**je waszej rozmowie i coś może w tym być bo te bagnety się różnią długością w tych silnikach,, wie ktoś ile w silniku BFB 163km ten bagnet powinien mieć długości całkowitej?

Takie cudo znalazłem gdzieś od kolegów z forum to są prawidłowe wymiary ORG bagnetu? Tak czy inaczej różnica raczej w ilości ml oleju będzie nieduża bo te bagnety chyba się znacznie dużo nie różnią jak coś to proszę mnie poprawić. Aż sam jutro zmierzę jak się mój ma z wymiarami bo kij wie czy on jest org czy ktoś go już kiedyś nie podmieniał - poznać to raczej ciężko będzie..

Screenshots_2017-06-07-12-36-41.thumb.png.7be920cbf9fe64f08e661d4c7abc2d27.png

Edytowane przez FabianB

Opublikowano
2 godziny temu, pelonek1 napisał(a):

U mnie przy filtrze Knecht OC470 wchodzi około 4,5 litra.

u mnie na tym samym filtrze OC470 wlewam 4,2l do silnika i 0,3 w filtr więc wychodzi 4,5 l i jest też full. Więc chyba tak ma być :)

Opublikowano

A jeszcze takie pytanie po wlaniu świeżego oleju i pierwszym uruchomieniu silnika zaświeciła wam się kontrolka ciśnienia oleju? W niektórych autach wywala na parę sec na deskę, tutaj akurat w Audi właśnie nie, od czego to zależy? Filtr nie zalewałem, nie kręciłem na sucho ani nic. 

Edytowane przez Nacek

Opublikowano

nie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie ogólne... Odnośnie filtra powietrza.

Wymieniacie co każdą wymianę oleju ? Czy może filtr powietrza co 20 - 30tys km ?? 

Zdjęcia mojego filtra po przebiegu 20tys km 

IMG_20230307_090113944~2.jpg

IMG_20230307_090134604.jpg

IMG_20230307_090046208~2.jpg

Opublikowano

Ja co drugą wymianę oleju wymieniam tj. co około 20-25 k km.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. 

Wiem że temat wałkowany latami. W moim przypadku potrzebna porada kogoś kto miał podobnie. 

Jeżdżę A4B6 1.8T BFB 300k przelotu. Przy pierwszej zmianie oleju wlałem to samo co poprzedni właściciel Motula Xcess 5W40 - było ok cisza, silnik pracował cicho. Druga wymiana, z racji jazdy po mieście i ostro w trasie - Ravenol VST 5W40 poprzedzony płukanką TEC 2000. Od tej wymiany rano, na zimnym silniku gdy ciśnienie zejdzie z górnej magistrali - przez niespełna 1 sek słychać rzegot napinacza łańcucha. 

Na 10 000 km wypiła 350 ml (wliczając pocenie się z pod podstawy / chłodniczki filtra oleju). Zostawić jak jest pełen syntetyk na PAO czy przepłukać i wrócić na Motula (HC) ? Czy może inny syntetyk na którym napinacz przycichnie ? Prośba o poradę. 

Opublikowano
W dniu 7.03.2023 o 11:56, Sajmon89 napisał(a):

Mam pytanie ogólne... Odnośnie filtra powietrza.

Wymieniacie co każdą wymianę oleju ? Czy może filtr powietrza co 20 - 30tys km ?? 

Zdjęcia mojego filtra po przebiegu 20tys km 

IMG_20230307_090113944~2.jpg

IMG_20230307_090134604.jpg

IMG_20230307_090046208~2.jpg

Co wymiana. Koszt mały a silnik zawsze lżej oddycha. 

Opublikowano
23 godziny temu, jareq2020 napisał(a):

Witam. 

Wiem że temat wałkowany latami. W moim przypadku potrzebna porada kogoś kto miał podobnie. 

Jeżdżę A4B6 1.8T BFB 300k przelotu. Przy pierwszej zmianie oleju wlałem to samo co poprzedni właściciel Motula Xcess 5W40 - było ok cisza, silnik pracował cicho. Druga wymiana, z racji jazdy po mieście i ostro w trasie - Ravenol VST 5W40 poprzedzony płukanką TEC 2000. Od tej wymiany rano, na zimnym silniku gdy ciśnienie zejdzie z górnej magistrali - przez niespełna 1 sek słychać rzegot napinacza łańcucha. 

Na 10 000 km wypiła 350 ml (wliczając pocenie się z pod podstawy / chłodniczki filtra oleju). Zostawić jak jest pełen syntetyk na PAO czy przepłukać i wrócić na Motula (HC) ? Czy może inny syntetyk na którym napinacz przycichnie ? Prośba o poradę. 

Czy na prawdę nikt nie ma jakiegoś pomysłu czy rady ? 

Opublikowano

Wymien napinacz I łańcuch

Opublikowano
23 godziny temu, jareq2020 napisał(a):

Zostawić jak jest pełen syntetyk na PAO

Zostawić.

Opublikowano
Teraz, Dev napisał(a):

Wymien napinacz I łańcuch

Po co?

Koledze słychać tylko przez niecałą sekundę rano więc chyba nie ma to sensu. U siebie jak kupiłem był wlany jakiś 5W30, trochę na nim pojeździłem i nawet raz nie usłyszałem łańcucha. Sam leję od początku Ravenol VST 5w40 i tak od prawie 120000 km raz rano słychać łańcuch przez sekundę, następnego dnia nie słychać, czasem kilka dni nie słychać, jest to losowe i niech sobie chwilę pohałasuje, mnie to np. nie przeszkadza.

Opublikowano
38 minut temu, jareq2020 napisał(a):

Czy na prawdę nikt nie ma jakiegoś pomysłu czy rady ? 

Załóż napinacz bez fazatora to się pozbędziesz grzechotania. Nawet nowe ori z tą gownianą pseudo zmienną fazą hałasują?