feti Opublikowano 4 Grudnia 2014 Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Witam, Zamierzam w swoim audi A4 B7 2.0TDI BGW (swap z BPW) dołożyć drugi (prawy) intercooler. Do tej pory wymieniłem dwumasę, sprzęgło i turbo z BRD + program w R-Performance i wywaliłem DPF. Teraz mam ok. 190 KM i żeby uwolnić trochę kucyków potrzebuję drugiego intercoolera. Na allegro są intercoolery od 2.5 TDI z audi A4 B7. Czy mogę go wykorzystać? Znalazłem również taki schemat w necie, czy podobnie wygląda połączenie intercoolerów w BRD (obrazek poniżej)? Z tego co zauważyłem u mnie jest podobnie, od filtru powietrza idzie połączenie do turbiny, później do lewego intercoolera i gdzieś z tyłu wchodzi do silnika. Teoretycznie patrząc na ten schemat wystarczyłoby podpiąć wąż, który idzie do silnika, do drugiego intercoolera i od niego krótkie połączenie do silnika? Wydaje mi się, że wystarczy, żebym kupił prawy intercooler (150 - 200 zł) i wąż do połączenia do silnika. Dobrze myślę, czy się mylę? Pozdrawiam Edytowane 4 Grudnia 2014 przez feti 1
Adrian1982 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Czesc, Wlasnie jestem na etapie szukania podobnego rozwiazania. Czy udalo sie Tobie wszystko podlaczyc? Zastanawima sie co trzeba kupi oprocz intercoolera? Jezlei mozesz doradzic to daj znac. Pozdrawiam Adrian
feti Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2015 Czesc, Wlasnie jestem na etapie szukania podobnego rozwiazania. Czy udalo sie Tobie wszystko podlaczyc? Zastanawima sie co trzeba kupi oprocz intercoolera? Jezlei mozesz doradzic to daj znac. Pozdrawiam Adrian Okazało się, że używany intercooler razem z całym "orurowaniem" to koszt podobny do zainstalowania sobie nowego FMIC'a. Chciałem przeznaczyć na to małą kwotę na sam prawy intercooler, ale niestety dużo rzeczy dochodzi do tego. Na razie odłożyłem.
tommy24 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Opublikowano 25 Czerwca 2015 No tanio nie jest.Ciężko znaleźć prawy z orurowaniem a co dopiero w dobrej cenie . Tyle że przy centralnym też trzeba zmienić orurowanie więc cena będzie dwa razy większa. Tak przynajmniej wyszła wycena w moim przypadku.
tomekhxc Opublikowano 25 Czerwca 2015 Opublikowano 25 Czerwca 2015 z centralnym nie jest aż tak strasznie, ja się zmieściłem w kwocie ok 550 , fmic , pare kolanek , opaski, oczywiście robocizna samemu, no jeśli oddasz komuś to fakt za robote też pociągnie po kieszeni 1
elmer80 Opublikowano 2 Lipca 2015 Opublikowano 2 Lipca 2015 Obrazek pokazuje silnik poprzecznie. Rury w B7 są podobnie ale inaczej. Icki są podłączone równolegle a nie szeregowo. Co nie zmienia faktu że trochę kasiory trzeba wyłożyć. Pytanie co się lepiej sprawdzi? Czyt. bardziej schłodzi. Fmic czy dsmic? wysłane z Commodore 64
majkel1993 Opublikowano 19 Lipca 2015 Opublikowano 19 Lipca 2015 Witam ja również planuje taki mod u siebie (a4 b6 1.9tdi AVF) i pytanko czy ktoś już to robił na forum? Nie chcę pakować centralnego bo nie planuje większej mocy niż 170PS,a intercooler z a4 b7 3.0tdi można kupić do 100zł i dlatego pytanie czy taki ic zmieści się bez problemu?Dużo będzie rezania przy montażu? Z góry dzięki za pomoc
tomekhxc Opublikowano 24 Lipca 2015 Opublikowano 24 Lipca 2015 Witam ja również planuje taki mod u siebie (a4 b6 1.9tdi AVF) i pytanko czy ktoś już to robił na forum? Nie chcę pakować centralnego bo nie planuje większej mocy niż 170PS,a intercooler z a4 b7 3.0tdi można kupić do 100zł i dlatego pytanie czy taki ic zmieści się bez problemu?Dużo będzie rezania przy montażu? Z góry dzięki za pomoc na ori gratach na pewno mniej roboty jak przy centralnym, IC w b6 troszke ciężko zmieścić , mało miejsca z przodu itp a i czasami nawet trzeba belke przyciąć lub chłodnice klimy deko opuścić
-Mistrzu- Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Witam ja również planuje taki mod u siebie (a4 b6 1.9tdi AVF) i pytanko czy ktoś już to robił na forum? Nie chcę pakować centralnego bo nie planuje większej mocy niż 170PS,a intercooler z a4 b7 3.0tdi można kupić do 100zł i dlatego pytanie czy taki ic zmieści się bez problemu?Dużo będzie rezania przy montażu? Z góry dzięki za pomoc Przy tej mocy to gra będzie nie warta swieczki... ja bym odpuścił sobie ten temat i został przy ory. tak jak jest.
cocoo24 Opublikowano 25 Lutego 2016 Opublikowano 25 Lutego 2016 Panowie, ogarneliscie coś z tym prawym intercoolerem?
damian19886 Opublikowano 25 Lutego 2016 Opublikowano 25 Lutego 2016 Ja bede montowac w nie dlugim czasie intercooler z 2.0tfsi do a4 b7 blb.
damian19886 Opublikowano 26 Lutego 2016 Opublikowano 26 Lutego 2016 Nie pamietam juz ale bylo to miedzy 400 a 500zl za calosc.
Bart_poznan Opublikowano 26 Lutego 2016 Opublikowano 26 Lutego 2016 Ja montowałem jakoś w listopadzie , jeśli masz klime na osobnym pasku to nie jest różowo 2 dni wisiało auto na podnośniku i kombinowałem finalnie wyszło całkiem spoko
cocoo24 Opublikowano 26 Lutego 2016 Opublikowano 26 Lutego 2016 Ja montowałem jakoś w listopadzie , jeśli masz klime na osobnym pasku to nie jest różowo 2 dni wisiało auto na podnośniku i kombinowałem finalnie wyszło całkiem spoko Widze że z Poznania jesteś, samemu robiłeś? z jakiego auta masz graty?
Bart_poznan Opublikowano 29 Lutego 2016 Opublikowano 29 Lutego 2016 sam robiłem , graty miałem z 2.0 tfsi od Kolegi z forum + jakieś rury ze szrotu co by połączyć wszytko
Marcin974 Opublikowano 29 Lutego 2016 Opublikowano 29 Lutego 2016 Gdyby ktoś chciał się bawić to posiadam od 2.5 TDI intercooler, mocowanie i węże :-) Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
damian19886 Opublikowano 29 Lutego 2016 Opublikowano 29 Lutego 2016 W intercoolerze z 2.5tdi masz chyba 3 wyloty a tu sa potrzebne 2. Z bexa nie podejdzie?
tommy24 Opublikowano 29 Lutego 2016 Opublikowano 29 Lutego 2016 W intercoolerze z 2.5tdi masz chyba 3 wyloty a tu sa potrzebne 2. Z bexa nie podejdzie?Dokładnie tak jak piszesz, intercooler z 2.5tdi nie podchodzi do 2 litrów. send from my Atari 65xe
Pudlik Opublikowano 27 Marca 2016 Opublikowano 27 Marca 2016 W intercoolerze z 2.5tdi masz chyba 3 wyloty a tu sa potrzebne 2. Z bexa nie podejdzie? Prawy icek z a4 b5 2.5tdi ma wlot i wylot czy 2 wejscia . Montował już go ktoś do a4 b6 1.9tdi??
Rekomendowane odpowiedzi