panmaly Opublikowano 12 Października 2008 Opublikowano 12 Października 2008 Panowie, niedawno nabyłem a4 2.8 30v quattro automat, może mi ktoś podpowiedzieć ile takie auto powinno palić? Zainstalowałem sekwencję na Stagu 300 i ...: 20-22l miasto i 12-13 spokojnej trasy(100-120), czy to norma czy szukać usterki? Z góry serdecznie dziękuję.
Dev Opublikowano 12 Października 2008 Opublikowano 12 Października 2008 najpierw VAG trzeba tez sprawdzic spaliny na benzynie HC<75 ma być moze czujnik od wody juz kaputt, jak termostat? to jest duzy silnik, Quattro, automat to robi swoje
panmaly Opublikowano 13 Października 2008 Autor Opublikowano 13 Października 2008 Auto było czytane launchem x431, jakieś banały powychodziły ale nic co miałoby związek, wymieniłem termostat - był uszkodzony, sprawdzałem ciśnienie na cylindrach (13 na każdym), i brakuje mi pomysłów. Dzisiaj wymienię olej w skrzyni, ale nie wydaje mi się żeby to miało związek. Ciekawy jestem czy to norma dla tej konfiguracji napędu? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
samuray Opublikowano 13 Października 2008 Opublikowano 13 Października 2008 W automatycznej skrzyni biegów 5 biegowej nie trzeba w ogóle wymianiać oleju, nigdy. Jedyne przypadki wymiany, a raczej dolewania oleju mają miejsce, gdy układ jest rozszczelniony, np.: odjęcie chłodnicy od samochodu (chłodnica jest podzielona na chłodnicę wody i chłodnicę oleju skrzynki automatycznej). Mój 2.6 w automacie w trybie mieszanym (przewaga trasy) pali 12 litrów, także w mieście pali z 15litrów. Ostatnio podjechałem do pobliskiegio marketu, jakieś 3 km i mi się spieszyło, po powrocie wskazówka była już przesunięta o jedną podziałkę, myślałem, że mnie szlak trafi.
Dev Opublikowano 13 Października 2008 Opublikowano 13 Października 2008 Auto było czytane launchem x431, jakieś banały powychodziły ale nic co miałoby związek, wymieniłem termostat - był uszkodzony, sprawdzałem ciśnienie na cylindrach (13 na każdym), i brakuje mi pomysłów. Dzisiaj wymienię olej w skrzyni, ale nie wydaje mi się żeby to miało związek. Ciekawy jestem czy to norma dla tej konfiguracji napędu? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Kolego jestes pijany? pisałem co masz zrobić, podłacz auto do analizatora spalin i podaj wyniki
Toma Opublikowano 13 Października 2008 Opublikowano 13 Października 2008 u mnie spalanie na tej samej instalacji i też 2.8 q i tip ok 18-20 samo miasto i 13-15 trasa z dociskiem
zegarmistrz Opublikowano 16 Października 2008 Opublikowano 16 Października 2008 W automatycznej skrzyni biegów 5 biegowej nie trzeba w ogóle wymianiać oleju, nigdy. Jedyne przypadki wymiany, a raczej dolewania oleju mają miejsce, gdy układ jest rozszczelniony, np.: odjęcie chłodnicy od samochodu (chłodnica jest podzielona na chłodnicę wody i chłodnicę oleju skrzynki automatycznej). TO długo ten Twój automat nie pojeździ.. olej wymienia się.
seban111 Opublikowano 17 Października 2008 Opublikowano 17 Października 2008 MOja niunia pali do 16litrów w miescie i w trasie miedzy 11-14 to zalezy jak ja ciskam instalacje mam BRC SQ56 no i mam ja dopiero miesiac Mam jeszcze pytanko czy zauwazyliscie u sibie wieksze zuzycie oleju po zalozeniu instalacji lpg???? i czy wogole bierze wam olej jeslitak to ile na 1000km??????
Toma Opublikowano 17 Października 2008 Opublikowano 17 Października 2008 Był już taki wątek odnośnie oleju. Oleju po gazie u mnie zaczęło brać ok 0.5 do 1l na 1000km - normalna sprawa 30 zaworów.
Teodor Opublikowano 30 Października 2008 Opublikowano 30 Października 2008 U mnie jest instalacja Diego KME . Spalanie nie przekracza 16 l. Trasa jak jedziesz delikatnie to mysle że nawet poniżej 10 l da rade. Ogólnie nie narzekam na spalanie. Po założeniu instalacji obecnie przepala mi może nie 0,5 l oleju na 1000 km , ale chyba niewiele mniej . coś w tym przedziale. Jak mocniej jeżdże to wiadomo więcej .
Korzeń Opublikowano 31 Października 2008 Opublikowano 31 Października 2008 najmniej 11 litrow zaladowany 4 osoby w trasie najwiecej 16 litrow absolutnie samo miasto.
fryt Opublikowano 2 Listopada 2008 Opublikowano 2 Listopada 2008 ja mam 2,6 w automacie i gaz mam od 3 tygodni. spalanie w trasie 10 litrow z pelnym obciazeniem i do 120 na godzine. sam jak jade to kolo 8. w warszawie pod 20 podchodzi w godzinach szczytu tyle ze 50-ki nie przekraczam bo sie nie da. mam instalacje stag 300. mysle wiec ze to spalanie to normaka. apropo skrzyni buiegowej to bylem u kilku mechanikow i mnie wysmieli ze chcialem wymieniac olej. nie wymienia sie. ale oni tez mogli byc w bledzie
ojciecdyrektor Opublikowano 17 Listopada 2008 Opublikowano 17 Listopada 2008 Witam ,silnik mzm podobny tyle że AMX.Od roku mam instalke i nie zdażyło się żeby spalił po mieście mniej niż 18l.,a co do wymiany oleju ,to oczywiście że się wymienia. :polew:Ja mam tiotronic,przyglądałem się wmianie,bo to była pierwsza wymiana oleju od nowości po 160tyś.Poprostu ściekała smoła tak gęsta że mechanicy się dziwili że filtry się nie przypchały .Olej powinien ściec w nie zmienionej konsystencji.Zalecenie warsztatu co 30tyś
wiissnia Opublikowano 19 Listopada 2008 Opublikowano 19 Listopada 2008 Ja miałem ALG(2,8 30v) ośkę w manualu i nigdy nie przekroczyło mi 14L. Miałem właśnie staga-300 wtryski raila 1ohm(najwydajniejsze) i parownik do 340KM. Oleju pociągało ok. 0,5L na 2000km, po wymianie uszczelniaczy zaworowych ok 0,5L na 4000km zrobiłem tak ponad 70TK i wszystko grało. Przed wypadkiem miało 290000km przebiegu.
samuray Opublikowano 19 Listopada 2008 Opublikowano 19 Listopada 2008 Mam ABC w automacie. W tym modelu nie wymienia się oleju w skrzyni, w innych tak. Tylko w razie rozszczelnienia spowodowanego, np.: zdejmowaniem całego przodu przy wymianie rozrządu. Mimo to u mnie i tak nie musiałem dolać, bo oleju nie wyciekło za dużo, a jego stan był normalny. Żadna smoła. Przebieg 185tkm.
grzeczkm Opublikowano 31 Marca 2009 Opublikowano 31 Marca 2009 Mi ACK w automacie pali 15-16l w mieście 11-13l w trasie. Ale 28l/100km w mieście też potrafi zassać jak się postaram. Instalka jest na STAGu-300 plus żółte valteki. Pozdrawiam.
peresik20071 Opublikowano 31 Marca 2009 Opublikowano 31 Marca 2009 A ja jak sie postaram to na trasie tylko 9 litrow na miescie od 14 do.....co do oleju w skrzyni to poprzedni wlasciciel wymienial ale po co to nie wiem??Nie ma co sie zalamywac tylko lac do pelna i w droge
fend18 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Mam ABC w automacie. W tym modelu nie wymienia się oleju w skrzyni, w innych tak. Tylko w razie rozszczelnienia spowodowanego, np.: zdejmowaniem całego przodu przy wymianie rozrządu. Mimo to u mnie i tak nie musiałem dolać, bo oleju nie wyciekło za dużo, a jego stan był normalny. Żadna smoła. Przebieg 185tkm. a mozesz podac zrodlo tych informacji ze w Twoim automacie nie wymienia sie oleju i filtra?
juby_p Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 mnie pali średnio 14-15 czy miasto czy trasa bo trasa bywa ciężka;), Spalanie gazu zlaeży rownież od zalozonych pozespolów np wtryski nie tylko komp gazowy.
Rekomendowane odpowiedzi