Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Autostrada ile jechać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :)

Mam pytanie ile mogę jechać długi odcinek km/h na autostradzie żeby nic się nie stało z silnikiem ? mam silnik 1.6 demon prędkości nie jest ale ile mogę bezpiecznie jechać np 600 km na tempomacie ? Autostrada oczywiście otwarta , 3 osoby na pokładzie. np: przy 140km/h mam 4 tys obr..

Edytowane przez ROBUŚ24

Opublikowano

Ja jadac do francji 5 osob bagaz adrem 130-150 non stop srednio chyba caly czas 140km/h nie schodzilo co postuj nie gasilem odrazu tylko moment odczekalem :)

Opublikowano

Co ma się stać... ew. nie gaś silnika na MOPie od razu tylko odczekaj 1-2 minuty

Chociaż w Twoim przypadku to też chyba trochę nie potrzebne, bo w końcu nie masz turba :)

Opublikowano

120 będzie na pewno bezpieczne. Możesz oczywiście więcej.

Opublikowano

Jeśli dbasz o olej i ogólny stan silnika to nie ma prawa sie nic stać :)

Opublikowano

Mam pytanie ile mogę jechać długi odcinek km/h na autostradzie żeby nic się nie stało z silnikiem ?

Jak nie będziesz jechał non stop z max.prędkością jaką można z tego czegoś wycisnąć to możesz i 600.000 km przejechać.

Opublikowano
  • Autor

Czyli 140km/h przy 4 tys obr, mogę jechać cały czas np 600km ? weźcie pod uwagę ze to tylko 1.6 z 5 biegami.

Ja jadac do francji 5 osob bagaz adrem 130-150 non stop srednio chyba caly czas 140km/h nie schodzilo co postuj nie gasilem odrazu tylko moment odczekalem :)

Tylko że kolega ma 2.4 a ja tylko 1.6...

Opublikowano

Czyli 140km/h przy 4 tys obr, mogę jechać cały czas np 600km ? weźcie pod uwagę ze to tylko 1.6 z 5 biegami.

Przecież napisał, że ADRem czyli 1.6 100km :)

Jedź spokojnie 150-160.

1.4 po 1000km w jedną non stop na autostradzie 160 a skrzynia kończyła przy 175 :)

Opublikowano

Robuś - stała dozwolona prędkość obrotowa silnika to taka, gdzie obrotomierz zazwyczaj wchodzi/zaczyna wchodzić na czerwone pole, dozwolona chwilowa maksymalna prędkość obrotowa silnika wyznaczana jest przez odcinkę. Jak to wygląda w praktyce? Spokojnie możesz jechać nawet na 5,5 rpm, ważne żeby korzystać z mocy dopiero po rozgrzaniu oleju (potrzeba na to z 15km), nie jechać na oleju z przekroczonym terminem wymiany itp. Dywagacje typu 145 km/h czy 150 nie mają sensu - możesz jechać ile chcesz i nic się nie stanie, jedyne co się szybciej zużyje w mierzalny sposób to paliwo... Jak ciśniesz to zwracaj tylko uwagę czy temperatura nie idzie w górę - przy sprawnym układzie chłodzenia na 99,99% nie pójdzie i tyle. Po zatrzymaniu np. na parkingu autostradowym auta bez turbo nie trzeba odczekiwać przed zgaszeniem.

Edytowane przez Jakoob

Opublikowano
  • Autor

Jak ciśniesz to zwracaj tylko uwagę czy temperatura nie idzie w górę - przy sprawnym układzie chłodzenia na 99,99% nie pójdzie i tyle.

A jak temperatura spada np pomiędzy 70 a 90st ?

Opublikowano

Jak ciśniesz to zwracaj tylko uwagę czy temperatura nie idzie w górę - przy sprawnym układzie chłodzenia na 99,99% nie pójdzie i tyle.

A jak temperatura spada np pomiędzy 70 a 90st ?

To trzeba termostat wymienić :D

Opublikowano
  • Autor

temperatura spada przy prędkości od 160km/h a np przy 140km/h temp jest cały czas 90st

Edytowane przez ROBUŚ24

Opublikowano

Witam wszystkich :)

Mam pytanie ile mogę jechać długi odcinek km/h na autostradzie żeby nic się nie stało z silnikiem ? mam silnik 1.6 demon prędkości nie jest ale ile mogę bezpiecznie jechać np 600 km na tempomacie ? Autostrada oczywiście otwarta , 3 osoby na pokładzie. np: przy 140km/h mam 4 tys obr..

ja kolego jeszcze nie dawno dosyć często bo ze 2 razy w miesiącu pokonywałem trasę około 500-550 km w jedną stronę własnie autostradą i mam też silnik 1.6 i taki odcinek pokonywałem bez gaszenia auta i starałem sie jechać ze stałą predkością 150 km/h i przy wyprzedaniu nawet cos około 170 km/h i powiem tak silnikowi nic do tej pory nie dolega po takich trasach a było ich kilka tylkow tak jak koledzy pisali o silnik trzeba dbać podstawa to dobry olej np. motul

Opublikowano

tempomat odpada, bo się zanudzisz

ale jedź ile Ci się chce

powiem więcej - zapierd..... czasami ile fabryka dała

po to jest autostrada by się nią cieszyć

i tyle w temacie

na parkingu niech ochłonie minutkę na wolnych i już

i baw się dobrze

co ma się stać? litr więcej na 100 km ?

a kogo to obchodzi ???

Opublikowano

Kolego zalej porządną oliwe a nie jakiegoś castrola i nic się nie stanie 4000obr/min to nie są jakieś ekstremalne obroty dla benzyny więc nie ma co panikować :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje za odpowiedzi :)

Opublikowano

Przecież napisał, że ADRem czyli 1.6 100km :)

Jedź spokojnie 150-160.

1.4 po 1000km w jedną non stop na autostradzie 160 a skrzynia kończyła przy 175 :)

ADR = 1.8 125km

Opublikowano

tempomat odpada, bo się zanudzisz

ale jedź ile Ci się chce

powiem więcej - zapierd..... czasami ile fabryka dała

po to jest autostrada by się nią cieszyć

i tyle w temacie

na parkingu niech ochłonie minutkę na wolnych i już

i baw się dobrze

co ma się stać? litr więcej na 100 km ?

a kogo to obchodzi ???

Dobre .swoja droga ostatnio z kudowy wracalem 200 km autostrada .minimum 150 .a przewaznie 180-200 i nic silnik ma sie dobrze .na parkingu turbo swiecilo az milo. Grzej ile fabryka dala oby .nie na czerwonym polu.jezeli bryka zdrowa. .to nic sie nie stanie
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Z tą minutą na mopie to przesada. Przecież zjeżdżając z autobana nie wpadasz na full gazie i gasisz auto tylko noga z gazu i wytracasz prędkość kilkaset metrów lub więcej. W tym czasie silnik nie spala paliwa więc nie produkuje ciepła. W benzynie zresztą nie ma turbo więc nie ma gdzie olej się usmażyć.

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

ok, to może doprecyzuję

o tymże fabryka dała, to pisałem mając na myśli jeżdżenie po DEU

pamiętam w zeszłym roku jechałem na południe i w okolicach Ingolstadt leciałem 223 na godzinę

w PL nigdy tego nie powtórzyłem - tym bardziej teraz, po wprowadzeniu słynnego przepisu, wiadomo o co kaman

a ta minutkę na parkingu, no staram się tego przestrzegać

rzeczywiście choć jest tak jak pisze Arek że dojazd do parkingu tez swoje trwa, czyli redukcje, wolniejsze obroty, zero zużycia itd - to dla dobra turbiny po jeździe staram się by trochę silnik pochodził przy całkowicie zatrzymanym aucie

i przyznam że nie patrzę na sekundnik :)