Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana podsufitki A4 b6/B7 Avant bez szyberdachu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

1) jaki sposób w sedanie włożyć podsufitkę do wnętrza auta żeby jej nie załamać, nie pogiąć i nie zniszczyć? Mechanik powiedział, że trzeba zdemontować szybę, radził, że lepiej przednią???

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/99984-all-b6-wymiana-podsufitki-w-a4-b6b7-sedan-bez-szyberdachu/- posty #6 - #8.

2) dlaczego zdjęcia z Twojego posta "s3ns"się nie wyświetlają, nie ładują?

najwidoczniej serwis na który ładowałem zdjęcia albo się zwinął lub coś innego go trafiło. Postaram się przeprowadzić jakiś update w weekend.

3) Tu nie pomogę :confused4:

:hi:

Edytowane przez s3ns

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

prośba o odswierzenie zdj :) i pytanie jak z demontazem słupków i jak pasy przez to przełożyc?

Opublikowano
  • Autor

Hey, wybaczcie, pamiętam że była już wcześniej prośba o zdjęcia, mam masę spraw rodzinnych na głowie, ale obiecuję zrobić update zdjęć w przeciągu paru dni.

:hi:

@dydek1 - słupki są przymocowane na klipsy i śruby, są one ukryte pod słupkiem i podsufitka je przysłania. Co do pasa to ja po wyjęciu słupka B odpinałem go z dołu przy fotelu (jest tam taka klamra z blokadą, którą można wyjąć i przewlec przez słupek i w drugą stronę przy montażu :)

Edytowane przez s3ns

Opublikowano

dzięki! zrób update :)

Opublikowano
  • Autor

Cześć,

update wykonany.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy i koleżanki czy ktoś z was wymieniał samodzielnie sam materiał. Wiem że jak oderwiemy materiał zostają resztki gąbki trzeba ją dokładnie zeskrobac oczyścić. A jak jest z przyklejeniem nowego materiału czy łatwo się poddaje na wytłoczeniach?

Opublikowano

Koledzy i koleżanki czy ktoś z was wymieniał samodzielnie sam materiał. Wiem że jak oderwiemy materiał zostają resztki gąbki trzeba ją dokładnie zeskrobac oczyścić. A jak jest z przyklejeniem nowego materiału czy łatwo się poddaje na wytłoczeniach?

musisz dokładnie oczyścić podsufitkę , najbardziej przyłożyć się na załamaniach i wgłębieniach dodatkowo oczyszczając drobnym papierem ściernym , później całość odtłuszczasz benzyną ekstrakcyjną.

Odnośnie klejenia - żadnych wynalazków w sprayu, mnie sprzedawca materiału zapewniał że to najlepszy sposób , i co ? Wpsikałem 2 spraye zgodnie z zaleceniem , pierwszy na podkład , 2 po dwóch godzinach położyłem materiał , wszystko super , rano patrzę wszystkie wgłębienia , załamania , część środka odklejona. Na szczęście tak słabo trzymało że oderwałem bez problemu. Nałożyłem wczoraj klej ,,Tapicer'' 16.90 zł , przykleiłem dziś brak przykrego zaskoczenia trzyma idealnie , niestty przez odrywanie w kilku miejscach materiał się delikatnie pomarszczył.

Jak dasz dobry klej - najlepszy podobno Bonaterm A+ przedtem dobrze wyczyścisz i odtłuścisz będzie trymać na załamaniach. Żadnych wynalazków w sprayu. U mnie spray stał się najdroższym podkładem - 92 zł w d#%e

pozdr

Opublikowano

Super opis. Tak powinien wyglądać poradnik, masa zdjęć i szczegółowy opis. Ja szukałem czegoś do elektryki foteli to oczywiście wątek miał 30 stron i jak znalazłem to tylko krótkie info, jakiś schemat elektryczny i komentarz że reszta prosta i każdy powinien sobie poradzić. nie każdy jest urodzonym elektrykiem czy mechanikiem. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

musisz dokładnie oczyścić podsufitkę , najbardziej przyłożyć się na załamaniach i wgłębieniach dodatkowo oczyszczając drobnym papierem ściernym , później całość odtłuszczasz benzyną ekstrakcyjną.

Odnośnie klejenia - żadnych wynalazków w sprayu, mnie sprzedawca materiału zapewniał że to najlepszy sposób , i co ? Wpsikałem 2 spraye zgodnie z zaleceniem , pierwszy na podkład , 2 po dwóch godzinach położyłem materiał , wszystko super , rano patrzę wszystkie wgłębienia , załamania , część środka odklejona. Na szczęście tak słabo trzymało że oderwałem bez problemu. Nałożyłem wczoraj klej ,,Tapicer'' 16.90 zł , przykleiłem dziś brak przykrego zaskoczenia trzyma idealnie , niestty przez odrywanie w kilku miejscach materiał się delikatnie pomarszczył.

Jak dasz dobry klej - najlepszy podobno Bonaterm A+ przedtem dobrze wyczyścisz i odtłuścisz będzie trymać na załamaniach. Żadnych wynalazków w sprayu. U mnie spray stał się najdroższym podkładem - 92 zł w d#%e

pozdr

Są kleje do materiału w 1l puszkach :) kup ze 2 :P ja z 2 lata temu wymieniałem materiał w Astra 2 kombi i półtorej puszki poszło.

Najpierw zerwałem stary materiał, następnie wziąłem uwaga - drucianą szczotę i zdrapałem z grubsza klej, kolejny etap to szczotka z twardymi włosami na drewnianej rękojmi (stara szczota co niegdyś babcia myła nią dywany) i ładnie wyczyściłem podsufitkę.

Materiał połóż na środku, pół na pół i zacznij od środka w jeden bok i kolejny lub rób po troszku w każdą stronę. Schody zaczną się przy załamaniach od światełek i uchwytów na ręce z pomocą przyszła teściowa :P dała mi maszynkę do podszywania materiały ręczną i co mogłem ładnie podszywałem ;D świetne rozwiązanie. Klej do wyschnięcia 24H w suchy i ciepły dzień ;)

http://www.materialytapicerskie.com.pl/pl/p/Klej-Bonaterm-AS-1L-do-tapicerki,-podsufitki-boczkow/139 - ja nakładałem pędzelkiem ;)

Edytowane przez Klawisz-84

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak ze skladanie wszystkiego,czeka mnie składanie po jakimś miesiącu od wyjęcia:)Zaczynamy chyba od tyłu auta i przesuwamy sie do przodu tak?Nie sciągałem słupków bo zmieniałem tylko materiał na podsufitce bo zaczął żyć swoim życiem i sie w paru miejscach odkleił:)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Słów mi brak żeby się odpowiednio nadziekowac za to fotostory.

Odkleja mi się materiał z sline i właśnie w 2h wywloklem podsufitkę.

Zabieram się za klejenie !

Dzięki !

<edit>

No i lipa. Odkleiło się wszystko kompletnie. Liczyłem się co prawda z tym bo starałem się przykleić stary materiał do starej gąbki i nie wyszło.

Pytanie - czy da się jakoś odratować stary materiał żeby pozostać w oryginale ? A jeśli nie to moze ktoś wie jaki dokładnie materiał i od kogo kupić aby był jak najbardziej zbliżony do oryginału? Podsufitka oczywiście S-line czarna.

Sprawa dość pilna bo za miesiąc w planach Węgry a już powoli mi podsufitka zaczyna wycierać łysine w resztkach włosów.

Pozdrawiam

<edit 2>

Mam nadzieję że moderator nie wywali mi linka :)

Który będzie najbardziej podobny do s-line z tej aukcji ? : http://allegro.pl/tkanina-samochodowa-na-podsufitke-17-kolorow-i6865269639.html

Edytowane przez xifedi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Również pomyślałem o zmianie podsufitki na czarna bo mój sline z początku produkcji ma jasną. Tyle że spróbuję pomalować ją lakierem .Podłokietnik załatwiłem  jasny trochę farby akrylowej oraz do skór i jest już ponad pół roku czarny i nie ściera się. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ma ktoś może namiary na materiał podobny do s line w b6  aby nie różnił się jakoś bardzo ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Odkopuję temat ;) Znalazłem ostatnio identyczny materiał czarny s line. W cenie 20 za 1m2. I teraz pytanie czy ktoś z was obszywał samemu sufit wraz ze słupkami? Nie wiem czy kleić na stary materiał, czy wszystko ździerać, a  raczej to ciężka robota by była. I jak to by się miało potem do spasowania elementów jeżeli przyszła by kolejna warstwa materiału? Myślałem, też nad obiciem alkantarą, która leży w garażu, ale raczej z tym już było by gorzej. 

Opublikowano

Podobno jeżeli stary materiał Ci nigdzie nie odłazi to można na niego kleić. Podlinkuj stronę z tym materiałem, który wygląda, jak ten na czarnej ori podsufitce :eusathink:

Opublikowano

Dzięki :thumbup1:

Opublikowano

https://hurtownietapicerskie.pl/90-dzianinowe

Tutaj też mają dużo materiałów. Z moich obliczeń na avanta wystarczy w zupełności wymiar 150x400 cm na wszystkie słupki i podsufitkę z szyberdachem. Materiał nigdzie mi nie odchodzi ale zastanawiam się jak to by się trzymało na starym materiale i jak ze spasowaniem elementów, bo jak przyjdzie druga warstwa to może być ciężko spasować wszystkie elementy idealnie. Koszt nie wielki bo z klejem wyszło by ok 180 zł. Fakt, że to cały dzień pracy od świtu do zmierzchu, ale myślę że było by warto. Lampki można było by pomalować na czarno z rączkami. Myślę nad takim rozwiązaniem, ponieważ nie ma dużo sufitów do szyberdachu, jak już jest to bez możliwości wysyłki na drugim końcu polski albo zniszczone, porysowane z odchodzącym materiałem lub cena powyżej tysiaka.

Jak ktoś wykonał takie coś u siebie to niech podrzuca fotki, myślę, że jakieś grono ludzi by sobie zrobiło taki czarny sufit ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 4.11.2017 o 18:33, Redus23 napisał:

Odkopuję temat ;) Znalazłem ostatnio identyczny materiał czarny s line. W cenie 20 za 1m2. I teraz pytanie czy ktoś z was obszywał samemu sufit wraz ze słupkami? Nie wiem czy kleić na stary materiał, czy wszystko ździerać, a  raczej to ciężka robota by była. I jak to by się miało potem do spasowania elementów jeżeli przyszła by kolejna warstwa materiału? Myślałem, też nad obiciem alkantarą, która leży w garażu, ale raczej z tym już było by gorzej. 

na stary material nic się nie przykleja musisz zedrzeć stary materiał pod nim jest gąbeczka która sparciała ją też trzeba zedrzeć całość pokryć klejem i przykleic nowy material na gąbce tak robił u mnie tapicer

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Czy da radę podkleić odklejającą się podsufitkę bez jej demontażu?

pozdrawiam