Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Biało biało, czyli na co komu ... quattro :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:doh1: :doh1: :doh1: :doh1: :doh1: :doh1: :doh1: :doh1: :doh1: :doh1: :doh1:

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Wyświetleń 112,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No tak ale mówimy o kontroli i łatwości wyjścia z poślizgu a nie o zawodach driftu. Tam celowo mają tylny napęd, żeby te boki były jak najgłębsze i przy możliwie niskich prędkościach

Myślę, że powinieneś pojechać na zawody, abyś zrozumiał jak bardzo się mylisz.

Zapraszam do Poznania, jak będzie runda dam znać jeśli chcesz jechać :naughty: Serio :gwizdanie:

w rajdach WRC najskuteczniejszymi są auta 4x4 bez względu czy to będzie na śniegu, asfalcie czy szutrze

Nie bardzo. Na asfalcie S2000 jedzie tempem WRC. Szybki przejazd nie toleruje poślizgu :cool1:

sokolnh ma rację - poślizg RWD jest najprzyjemniejszy, a na przyczepnej nawierzchni ten napęd najłatwiej kontrolować.

4 łapy wymagają naprawdę dużej mocy, aby na suchym pojechać bokiem :gwizdanie:

Opublikowano

A w górach niechce padać. :confused4:

Opublikowano

Odgrzeję kotleta :) Q dla bab, FWD dla mięczaków, RWD bez kontroli trakcji dla FACETÓW :)

Jeździłem autami z każdym napędem i z obserwacji na drodze a w szczególności jak jest ślisko to FWD to cfaniaki do czasu jak nie muszą zachamować ew. odpuszczają gaz na zakręcie i heja do rowu, Q jest fajne przy przyspieszaniu a reszta jak RWD, w RWD musisz być non stop skoncentrowany i mieć pojęcie o technice jazdy i dlatego nie licząc złamasów w BMW nie mających pojęcia o fizyce to RWD ma statystycznie najmniej wypadków

Opublikowano
RWD ma statystycznie najmniej wypadków

bo jest ich mniej :wink4:

Opublikowano

Nie licząc Syrenek i Trabantów i kilku cytrynek to kiedyś były tylko RWD PB :)

Opublikowano

Czyli tak, mając do dyspozycji auta powiedzmy 300 konne, jedno jest z napędem Q, drugie RWD to chcesz powiedzieć adams, że w bardziej kontrolowanym poślizgu(łatwiej!) przejadę i z niego wyjdę, zakręt z tylnym napędem niż w Q? :mysli:

Opublikowano

raczej tak, bo w poślizgu jednak w q tracą przyczepnośc też przednie koła a w rwd przednie się dalej toczą

Opublikowano

Na suchej nawierzchni RWD a na mokrym pomoże Q jeżeli mówimy o normalnym kierowniku, profi poradzi sobie zajewiście z każdym napędem i nas zawstydzi jak turbodymomena :polew:

Opublikowano

Sorki Maniuś, ale dla mnie to kompletna bzdurka..., lepiej chyba zakończyć ten temat :):hi:

Opublikowano

kazdy temat o quattro powinien byc zamykany :polew: :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

Odgrzeję kotleta :) Q dla bab, FWD dla mięczaków, RWD bez kontroli trakcji dla FACETÓW :)

Jeździłem autami z każdym napędem i z obserwacji na drodze a w szczególności jak jest ślisko to FWD to cfaniaki do czasu jak nie muszą zachamować ew. odpuszczają gaz na zakręcie i heja do rowu, Q jest fajne przy przyspieszaniu a reszta jak RWD, w RWD musisz być non stop skoncentrowany i mieć pojęcie o technice jazdy i dlatego nie licząc złamasów w BMW nie mających pojęcia o fizyce to RWD ma statystycznie najmniej wypadków

Z Q się zgadzam, z RWD też, co do FWD - prawdziwy facet, jak to nazwałeś, łapie ręczny a nie odpuszcza gaz. I jeszcze coś może zdziałać. W RWD jak za szybko wejdziesz (mówimy o mokrym/ośnieżonym) to nawet pińcet koni pod maską nie pomoże.

Podsumowując, w niedalekim czasie mam zamiar posiadać każdy z tych napedów :decayed: i czerpać pełnym garściamy w zależności od warunków.

Opublikowano

Nie chce polemizować na temat quattro bo mam tylko jedno zdanie. Po tej zimie i wogóle nie zmienie zdania i każde nastepne auto jakie kupie to będzie to Audi i obowiazkowo quattro, sam mam i go nie pacham:) jak bez obrazy dzisiaj rzesza ludzi-lanserów:) ktora wozi w bagażniku łopaty mercedesami, BMW i innymi autkami z klasą:) lub pchają auta całą rodziną albo sił szukają u kolegów. Moja niunia jest stworzona do zimy :) KOCHAM JĄ:) i nigdy mnie nie zawiodła, nawet dzisiaj porzy wjeździe do garażu gdzie śnieg sięgal mi do kierunkowskazów :) Full Power. Polecam

Opublikowano
http://fishki.net/comment.php?id=64165 :decayed: tu by nawet Q nie pomogło :)
Opublikowano

ALE URWAŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁ :kox: :kox: :kox:

Opublikowano

Panowie, w tym roku Q ewidętnie się przydaję, tylko pozazdrościć kierowniką z Q.

Mnie jazda ośką w tą zimę juz pare razy dobiła, kilka krotne zakopanie-czas wykopywanie ponad godzine, urwana osłona silnika

jak w następnych latach będą takie zimy, to trzeba kupić cos lepszego od Q, wyższego i z blokadami napędów

pozdro

Opublikowano

no ja dzis ujechalem az 50 metrow od domu i brat musial swoim jeepem mnie wyciagac..

tesknie za quattro... tylko czemu te b7 3.0 tdi sline sa takie drogie i tak ich malo.

gdybym mial kase, gonil bym beemke i szukal wlasnie znowu audi w quattro,bo teraz nawet z domu wyjechac nie moge :wallbash:

Opublikowano

a ja mam Q i nie zamieniłabym go na żadne inne no chyba że na allroad-a:)

Opublikowano

Czyli tak, mając do dyspozycji auta powiedzmy 300 konne, jedno jest z napędem Q, drugie RWD to chcesz powiedzieć adams, że w bardziej kontrolowanym poślizgu(łatwiej!) przejadę i z niego wyjdę, zakręt z tylnym napędem niż w Q? :mysli:

Zacznijmy od tego, że 300KM na 4 łapy to trochę mało, aby można się ślizgać - no chyba że na mokrym. A na suche to tylko Subaryna/Misza :cool1: Nie Q, które daje za dużo na przód i utrudnia poślizg.

Wypada zaznaczyć, że na śliskiej nawierzchni (zima) nie trzeba szczególnych umiejętności do kontrolowania auta. A mimo to 95% kierowców nie umie tego nawet na śniegu.

Sztuka zaczyna się na przyczepnej, wystarczy mokro, a nie mówiąc o suchym :gwizdanie:

Opublikowano

Podsumowując, w niedalekim czasie mam zamiar posiadać każdy z tych napędów :decayed: i czerpać pełnym garściami w zależności od warunków.

ja na dzień dzisiejszy mam dostęp w rodzinie do każdego napędu, brat ma Golfa V i dziś go prawie godzinę wyciągaliśmy bo tak sie zakopał, skończyło sie że swoją A4 musiałem go z zaspy wyciągać, znów moja genialna mamusia kupiła sobie BMW 320i, od tygodnia stoi w garażu bo mieszka poza miastem i tutejsze drogi ani pługa ani soli nie widzaiły.

Pozostaje na czołówce listy stoi moja A4 3.0 Q, no dobra moja jest na drugim miejscu, pierwsze autko w rodzince to VW TOUAREG 5.0 tdi mojego starszego,

to auto zimy sie nie boi