Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wskaźnik temperatury wody - nieduże wahania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hallo,

Podzielcie się proszę jakie macie wskazanie temp. cieczy chłodzącej na zegarach w Waszych 2.0 TFSI.

Generalnie moje auto szybko się nagrzewa. Zauważyłem natomiast, że przy spokojniej jeździe lub na trasie gdzie sporo się zjeżdża z góry na biegu bez gazu wskazówka opada tak ok. "2 mm" poniżej 90 st. Kiedy więcej i mocniej używam gazu to staje równo na 90.

Czy u Was też są takie nieduże wahania ? Pytam bo w poprzednim VW 1.9 TDI kiedy już złapał temp. 90 st. to nieważne od warunków na drodze wskazówka nawet nie drgnęła.

Opublikowano

U mine też to samo, wydaje się normalne.

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Możliwe, że termostat ma czasy świetności za sobą.

Opublikowano

U mnie jest to samo, nawet wątek też miałem zakładać żeby się zapytać czy to normalne.

Edytowane przez Bednar1991

Opublikowano

nagrzej go do 90 stopni a potem przejedź się stałą prędkością około 120 na godzinę... obserwuj wskazówkę co się z nią stanie. W moim przypadku opadała nieco w dół. Po wymianie termostatu stoi non stop na 90.

Opublikowano

Wymień termostat

Opublikowano

Może być powyżej 90 ale jeśli spada poniżej to raczej padł termostat. Sprawdź na kompie temperaturę i przy okazji błędy.

Opublikowano

Wskazówka ma stać na 90 stopni, miałem tak samo i po wymianie termostatu zapomniałem o problemie.

Opublikowano

Raczej czujnik wody uwalony.

Opublikowano

Potwierdzam - wymiana termostatu i wskazowka stoi na 90 stopniach

Opublikowano
  • Autor

nagrzej go do 90 stopni a potem przejedź się stałą prędkością około 120 na godzinę... obserwuj wskazówkę co się z nią stanie. W moim przypadku opadała nieco w dół. Po wymianie termostatu stoi non stop na 90.

Jechałem ok. 5 km z prędkością 120 na 6. biegu. Nie osiągnąłem temp. 90 st. Brakowało na zegarach obrazowo 1-2 mm. Kiedy natomiast stanąłem na światłach - po kilkunastu sekundach wskoczyło na 90. Późniejsza spokojna jazda znowu skutkowała minimalnym obniżeniem temp.

Może być powyżej 90 ale jeśli spada poniżej to raczej padł termostat. Sprawdź na kompie temperaturę i przy okazji błędy.

Po kilku minutach postoju podłączyłem kompa i włączyłem silnik - "coolant temparature" na biegu jałowym po kilku minutach wzrosła z 85 do 93 st. Żadnych błędów nie było.

Biorąc pod uwagę Wasze pozostałe posty wygląda jednak, że pasowałoby zmienić termostat dla świętego spokoju i zobaczyć jak będzie.

Skoro u Was po wymianie termostatu wskazówka ciągle wskazuje 90 to chyba tak powinno być. Może ktoś jeszcze ma jakieś inne doświadczenia ?

Wymienię termostat przy okazji olejówki jakoś w październiku to wtedy dam znać czy pomogło.

Opublikowano

na pewno pomoże

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

polecacie jakieś termostaty z intercarsu? mój chyba się popsuł, bo jadąc na biegu około 700m z góry, wskazówka spadła prawie do minimum, podczas jazdy podniosła się do pionu

Opublikowano
  • Autor

Dołączam się do prośby. Jaki termostat kupić w jakości oryginału. Nie mam po drodze do ASO a i marże na pewno mają tam większą.

Opublikowano

getem.pl

wbijasz nr części i zamawiasz. Sporo taniej niż w ASO.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Siemka! I co wymieniłeś termostat?? Mam również taki sam problem i właśnie czekam na opinie co robić. Jakie koszta wymiany? Dzieki :-)

Opublikowano
  • Autor

Niestety jeszcze nie zrobione z braku czasu :(

.....

Termostat wymieniony i przetestowany !

Teraz jeszcze szybciej łapie temperaturę. Kiedy już wejdzie pionowo na 90 st. to cały czas trzyma temp. niezależnie od warunków i sposobu jazdy.

Jeśli ktoś ma identyczne objawy jak ja miałem - wymieniać bez zastanowienia !!!

Moje koszty:

1. termostat WAHLER - 160 pln (widziałam w necie, że da się znaleźć taniej).

2. wymiana - 80 pln

Dzięki wszystkim za komentarze.

Edytowane przez michalsz

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Miałem podobne objawy. Wymiana termostatu i już jeżdzę 3 miechy i "ani widu ani słychu" problemu :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jaki numer togo termostatu ? 06D121111G ???

Opublikowano
  • Autor

Jeśli o mnie chodzi to niestety nie spisałem numerów bo kupowałem w sklepie przy warsztacie, w którym później wymieniałem.