badman18 Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Witam mam pytanie. Mam problem z ubywajacym olejem spod pokrywy zaworow. Nawet po wklejeniu uszczelki na silikon i skreceniu pokrywy wydmuc**je olej. Od wymiany oleju na 6tys dolany juz 1litr to troche duzo.... To juz zawory puszczaja??? Czy do kazdego AWX tyle dolewacie? Dodam ze turbo po regeneracji.
machina Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Norma w tych silnika to 1 litr ale na 15tys i też mało komu tyle spala.
sssV Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Olej wycieka czy jest spalany? Jesli jest spalany to -uszczelniacze -kompresja -turbo do sprawdzenia. Jesli wycieka to chyba wiadomo - trzeba uszczelnic. Co do uszczelki mozesz miec uszkodzona pokrywe zaworow. Mialem tak kierdys w innym aucie, przerobilem lacznie 3 uszczelki i dopiero wymiana pokrywy rozwiazala sprawe. Pamietaj, ze przy montazu nowej uszczelki trzeba ja posmarowac olejem i dokrecac sruby w odpowiedniej kolejnosci.
Hezen Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) Pokrywę może masz już pogiętą więc nie potrafisz jej niczym uszczelnić? Albo lichy silikon??, ja polecam masę uszczelniającą erlinga - jest dużo wydajniejsza od zwykłych silikonów, zwarta konsystencja a o przyleganiu do powierzchni nie trzeba dużo pisać... jak położysz to musisz ją czymś zetrzeć/zeskrobać (zwykły silikon odejdzie "sznurkiem/płatem" w zalezności co było uszczelniane) Pokrywę przykręca się jak głowicę, od środka do zewnątrz Nakrętki dokręcamy z siłą 10-15Nm Edytowane 17 Listopada 2015 przez Hezen
lukaszooo Opublikowano 18 Listopada 2015 Opublikowano 18 Listopada 2015 Gdy przyjeżdżają do mnie auta i widzę tony silikonu pod maską to łapie białej gorączki..... Według elsy silikon kładziemy tylko na stopkach łożysk a nie na całości. Pokrywa jest plastikowa wiec cięzko jest ją zniszczyć, kup nową uszczelkę kosztuje cos ok 130zł do tego czarny silikon, wyczyść i od tłuszcz pokrywe i głowice, posmaruj silikonem tylko na stopkach z przodu i z tyłu dokręc siłą 9nm i nie ma prawa nic cieknąć chyba ze gdzieś jest pęknięcie. Co do spalania oleju w naszych 1.9PD 1L na 15tys to dużo, według tego co mówią ludzie którzy do mnie przyjeżdżają to normalne spalania to 200-500ml.
Jarek882 Opublikowano 18 Listopada 2015 Opublikowano 18 Listopada 2015 Setka na tysiąc km jest w normie. Wysłane z mojej Sony Xperia z2 za pomocą Tapatalk.
Gregorski3 Opublikowano 18 Listopada 2015 Opublikowano 18 Listopada 2015 Gdy przyjeżdżają do mnie auta i widzę tony silikonu pod maską to łapie białej gorączki..... Według elsy silikon kładziemy tylko na stopkach łożysk a nie na całości. Pokrywa jest plastikowa wiec cięzko jest ją zniszczyć, kup nową uszczelkę kosztuje cos ok 130zł do tego czarny silikon, wyczyść i od tłuszcz pokrywe i głowice, posmaruj silikonem tylko na stopkach z przodu i z tyłu dokręc siłą 9nm i nie ma prawa nic cieknąć chyba ze gdzieś jest pęknięcie. Nic dodać nic ująć. Ostatnio tak u siebie robiłem dokładnie tak jak w opisie kolegi i nic nie cieknie.
piotrsob1 Opublikowano 19 Listopada 2015 Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) Podczas montażu krańcowych stopek panewek wałka rozrządu należy pamiętać o posmarowaniu płaszczyzny ich styku z głowicą jakimś środkiem uszczelniającym, jak się o tym nie pamięta, to przez to właśnie połączenie wycieka olej Co do uszczelki pokrywy, to jej konstrukcja absolutnie wyklucza konieczność stosowania jakichkolwiek mazideł, jeżeli tylko uszczelka jest w miarę dobrym stanie ( nie stwardniała i nie ma uszkodzeń mechanicznych) a i pokrywa też nie jest uszkodzona, to wystarczy jej powierzchnie leciutko zwilżyć olejem , do tego można wykonać parę okrężnych ruchów pokrywą po jej przyłapaniu śrubami i po przykręceniu nie powinno nic cieknąć Co więcej, konstrukcja uszczelki i pokrywy zapewnia wielokrotność jej użytku , a smarując ją silikonem pozbawiamy jej tej właściwości i naraża nas to na denerwujące i czasochłonne czyszczenie uszczelnianych powierzchni podczas następnej wizyty pod pokrywą Edytowane 19 Listopada 2015 przez piotrsob1
Jarol Opublikowano 23 Listopada 2015 Opublikowano 23 Listopada 2015 Miałem kiedyś ten sam problem. Pomogła tylko wymiana pokrywy na nową.
piotrsob1 Opublikowano 23 Listopada 2015 Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) Miałem kiedyś ten sam problem. Pomogła tylko wymiana pokrywy na nową. Ano bo śruby pokrywy wystarczy dokręcić wkrętakiem, jeżeli tylko będzie miał odpowiednią , pasującą końcówkę, a niektórzy ciągną je kluczem jakby to były śruby trzymające koła i efekt jest właśnie taki, pokrywa do wymiany Edytowane 23 Listopada 2015 przez piotrsob1
Jarol Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Jak co mam do sprzedania prawie nową pokrywę.
Rekomendowane odpowiedzi