Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Felerny imbusik - zabierak - pompy olejowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie tak już od miesiąca przed rozsypką napędu pompy olejowej było słychać jakieś chrupanie,lekkie stuki,i odgłos silnika dawał taką twardą pracę.Tego felernego dnia przed wybraniem się w podróż odpaliłem silnik i paliłem papierosa,(zawsze tak robię że jak silnik jest zimny to że by sobie popracował przez parę minut na wolnych obrotach) i słyszałem jak silnik twardo pracuję,jak nigdy lecz ja to zlekceważyłem.Po ruszeniu pojechałem.Zrobiłem coś 200 km i moje uszy usłyszały dzwięk na fisie ,a oczą ukazała się czerwona konewka na fisie.Pierwsza reakcja była taka że nie dowierzałem,a następnie szybka reakcja z mojej strony-zgasiłem silnik w czasie jazdy,awaryjne i na luzie wskoczyłem na pas awaryjny i koniec dalszej jazdy.ADAC przyjechało,furę pod dom podwiozło.Lecz chcę zrobić teraz kajstrację tego gówna kombinuje co dalej.Szukam lawetę która zabierze moją furę z De do Polski do Gdańska gdzie zostanie dokonana kajstracja.

Jak już będzie wszystko po kojstarcji to z chęcią opiszę efekty wywalenia tego zasranego napędu i zastosowanie normalnego.

Opublikowano

Taniej Ci chyba będzie wypożyczyć w Polsce autolawetę za 200 czy 250 zł za dobę i przewieź to auto samemu.

Opublikowano
drgania nie wpływają jakoś niekorzystnie na silnik?

A w 1.9 wplywaja zle na silnik? :>

Opublikowano

Moja furka już czeka na SWAP :evil: sam nie mogę się już doczekać :cool1:

Opublikowano

na co dokładnie w końcu się zdecydowałeś?

Opublikowano

Jeeeezuuuu! czytałem ponad godzinę cały temat i jestem normalnie załamany...

idę się przespać i podjąć decyzję co robić dalej bo mam jużnalatane 196kkm i na 100% nic nie było w nim robione...

za 4 kkm będe wymieniał rozrząd i chyba polecą inne części przy okazji.

[br]Dopisany: 28 Wrzesień 2011, 17:42_________________________________________________przespałem się i mam nowe pytania:

- czy ciśnienie w silniku spada stopniowo, aż do momentu, jak się wyświetli komunikat na FISie? (sądząc po wypowiedziach, że w misce olejowej jest spokój i jest równa linia na bagnecie to sądze, że tak, ale poproszę o odp)

- jeżeli ciśnienie spada stopniowo to czy alternatywą dla tych, którzy nie wiedzą, jak ich wałeczki z całymi wadliwymi dudami wyglądają i czy jest odpowiednie ciśnienie nie lepiej byłoby zamontować dodatkowy wskaźnik ciśnienia oleju niż z miejsca rozbierać i wymieniać. Jak widzimy przypadki były różne, niektórzy rozbierali i byli zaskoczeni dobrym stanem, a jeszcze inni załamani...

Ja mam 160 tys i też nic nie było robione, czytałem forum i ludzie piszą że przy mniejszych przebiegach zabierak się ścierał , Ty masz już nalatane prawie 200 tyś i śmiga dalej mam wozik z tego samego rocznika co Ty może w tych modelach już tak bardzo zabierak się nie wyciera ;) kto tam wie ja też myślałem żeby coś z tym zrobić ale....zostawienie wozu na parę dni u mechanika trochę mi nie na rękę poza tym to wiem że lepiej zapobiegać niż leczyć i to mnie dręczy trochę , a Ty jaką podejmiesz decyzję ? zaglądasz do tego szajsu i wymieniasz jak co czy jeździsz dalej ?

Opublikowano

Mam takie pytanko, bo czytam i czytam, czyli ja ze swoim mam się o nic nie martwić i nie mam problemu z tym nieszczęsnym zabierakiem? bo mam z 2007 roku? Mam teraz przebieg 90 000.

Opublikowano

Mam takie pytanko, bo czytam i czytam, czyli ja ze swoim mam się o nic nie martwić i nie mam problemu z tym nieszczęsnym zabierakiem? bo mam z 2007 roku? Mam teraz przebieg 90 000.

Też masz zabierak, wszystkie 2.0TDI w A4 mają zabierak :cool1:

Opublikowano

DLA WSZYSTKICH KTÓRZY POSIADAJĄ 2.0 TDI ROK PRODUKCJI OD 2005 ROK Z SYMBOLEM BLB BPW

NIE OSZUKUJCIE SIĘ ŻE WASZ ZBIERAK BĘDZIE TRZYMAŁ WIECZNIE!!!!! JA TEŻ MYŚLAŁEM ŻE MÓJ ZBIERAK JEST WIECZNY :thumbdown:

jEDNA RADA-TYLKO KAJSTARCJA POMOŻE :good: I ŚWIĘTY SPOKÓJ Z GŁOWY :evil:

Opublikowano

Trzeba przerobić całą tą chorą konstrukcję, wywalić imbusik czy jak kto go nazywa i problem raz na zawsze z głowy ;)

Przy okazji 1,5-2k z kieszeni ucieka ;D

Opublikowano

Audi fahren ,Audi zahlen ! jak mawiają Helmuty :>

Opublikowano

Trzeba przerobić całą tą chorą konstrukcję, wywalić imbusik czy jak kto go nazywa i problem raz na zawsze z głowy ;)

Przy okazji 1,5-2k z kieszeni ucieka ;D

kolego ale przerobisz i masz zajebistą B7 :good:

Opublikowano
kolego ale przerobisz i masz zajebistą B7

Dopuki nie zaczna sie problemy z DPF-em :>

Nie wszystkie b7 miały DPFa :gwizdanie: :wink4:

Opublikowano

DLA WSZYSTKICH KTÓRZY POSIADAJĄ 2.0 TDI ROK PRODUKCJI OD 2005 ROK Z SYMBOLEM BLB BPW

NIE OSZUKUJCIE SIĘ ŻE WASZ ZBIERAK BĘDZIE TRZYMAŁ WIECZNIE!!!!! JA TEŻ MYŚLAŁEM ŻE MÓJ ZBIERAK JEST WIECZNY :thumbdown:

jEDNA RADA-TYLKO KAJSTARCJA POMOŻE :good: I ŚWIĘTY SPOKÓJ Z GŁOWY :evil:

ok kolego ta kastracja polega na zmianie pompy z 1.9 czy trzeba cos mechanicznie przerabiac czy tylko wymienia sie naped na ten z 1.9 jak to jest

Opublikowano

imbusa można przerobić na szerszy i z dobrego materiału,a gniazdo poszerzyć.u nas robią to za ok.800zł i(mogę dać namiar)

Opublikowano

Dopuki nie zaczna sie problemy z DPF-em :>

Mi to tak szybko nie grozi,dużo latam po auto banach,więc DPF ma się gdzie wypalić.

A co innego jest jak bym miał latać tylko po mieście-to na pewno by się zapchał.

Opublikowano

rafcisz-oplacalo ci sie to wlec do Polski jak wszystko policzysz(szczerze :decayed:)?

Opublikowano

rafcisz-oplacalo ci sie to wlec do Polski jak wszystko policzysz(szczerze :decayed:)?

Kolego opłacało się,serwis za naprawę policzył mi 2200 euro,za nowy zestaw naprawczy + koszta za nowe turbo(jakieś 1200 euro) co daje razem wynik 3400 euro,jeden mechanik co to przerabia policzył mi 1800 euro + koszta za nowe turbo (jakieś 1200 euro) co daje wynik 3000 euro

A w Polsce za naprawę wyjdzie mnie to jakieś od 5000zl do 5500zl + laweta 2000zł za wszystko,czyli przerobienie tego zasranego napędu i nowe turbo,to na euro wyjdzie mnie to coś o koło 1300 euro.

Opublikowano

imbusa można przerobić na szerszy i z dobrego materiału,a gniazdo poszerzyć.u nas robią to za ok.800zł i(mogę dać namiar)

żaden mi to interes

i tak trzeba rozebrać silnik a jak już bym rozbierał to aby być spokojnym to odrazu bym wrzucił pompę z 1.9

Opublikowano

I tak Panowie wyiana rozrządu i przy okazii swap pompy oleju a,że nie posiadam DPFu to tylko się cieszyć z autka :>