Kamyk Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 powitał kompletnie obca mi osoba zwróciła się do mnie z prośbą o pożyczkę z racji że ma to być na bardzo obiecujący biznes (szczegóły zachowam dla siebie) i nie widzę opcji by wtopić jestem tym nawet zainteresowany nie widzę wielkich zagrożeń, a kasa też aż tak wielka w grę nie wchodzi niemniej jednak, jak się zabezpieczyć gdyby doszło do sytuacji - "pan tu nie stau i ja pana nie znam" co radzicie? notariusz czy jak? jakaś rozsądna umowa chyba też powinna do tego być, prawda? ktoś miał podobny przypadek i może podzielić się doświadczeniem?
Lorence Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 najgorzej pożyczyć pod spółkę zoo. W 100% nie do ściągnięcia kasa. Przy osobie prywatnej kiedyś był weksel, nie wiem czy nadal taka forma obowiązuję. Obecnie wszystko można obejść w taki lub inny sposób. Jak ktoś będzie chciał Cie oszukać to zrobi to bez problemów. Na każdy rodzaj umowy jest sposób...
aborygen Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 sam dobrze wiesz że : dobry zwyczaj nie pożyczaj od tego są banki itp notariusz nic Ci nie da jak osoba będzie niewypłacalna
Gość Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 Już 2 razy się przejechałem na pożyczaniu "Kumplom" a Ty chcesz obcemu dać siano ?
iwadrian Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 Mój kumpel kiedyś usłyszał: " Trzeba mi było nie pożyczać"
krzysiekvtec Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 zabezpieczyć sie to jedno a później w razie co ściągnąć z gościa który wykaże 0 dochodu to inna sprawa kiedyś zostałem oszukany na allego na 700zł goscia złapali i przyslali mi pismo ze jest nie wypłacalny
Tomeks Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 przeciez on nie pyta,czy ma pozyczyc,czy nie,tylko jak sie zabezpieczyc,skonczcie te bzdurne komentarze tak jak kolego wyzej napisal,zabezpieczenie,to jedno,kwestia wyegzekwowania,to drugie,zabezpieczysz sie bez problemu,najlepiej notariusz,ale czy potem bedziesz w stanie odzyskac...no ale skoro sie zastanawiasz,to pewnie w gre wchodzi spory procent,lub profit z biznesu,pewnie to drugie,skoro kwota nie taka duza ...skalkuluj ryzyko vs zysk i...
Gość Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 Gdyby był wypłacalny to pożyczyłby w banku i sam ciągnął profity z udanego biznesu ;-)
Kazik123 Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 jeśli to jest całkiem obca osoba, której nie znasz nawet z widzenia to jednak bym podarował sobie takie układy jeśli pomysł na biznes jest taki super to już bym sam stal w banku o pożyczkę i na własną rękę rozkręca interes druga sprawa to jeśli już masz zamiar pożyczać to pierwsze kroki do notariusza a i czy ta osoba coś posiada na własność auto, działkę lub mieszkanie rzecz która ewentualnie może zostać zajęta jeśli biznes nie wypali jako ostrzeżenie dodam że mój dobry znajomy miał umowę na wykonanie usługi z materiałem , poszedł do sądu i wygrał tylko problem w tym że dłużnik był na skraju bankructwa i wyraził chęć spłaty długu w ratach po 56 zł miesięcznie a dług ponad 160 tyś. zł
Dev Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 Umowa, weksel, a na nim dodatkowo dwoch żyrantow. Jezeli typ bedzie ok to wsio załatwi. Jak bedzie sciemniac no to juz wiesz...
garbi Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 zastaw, przewłaszczenie na zabezpieczenie.
Kamyk Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor Opublikowano 17 Lutego 2016 Im więcej o tym myślę i was czytam tym coraz bardziej wątpię w sens tej zabawy
rafi10612 Opublikowano 17 Lutego 2016 Opublikowano 17 Lutego 2016 Spróbuj z notariuszem. Dodatkowo zyranci albo coś pod zastaw. Wtedy wrazie co będzie z czego ściągnąć Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Robero321 Opublikowano 17 Lutego 2016 Opublikowano 17 Lutego 2016 Tomek każdą umowę można obejść więc zalecił bym Ci ostrożnośc
janusz_stg Opublikowano 18 Lutego 2016 Opublikowano 18 Lutego 2016 Taka pożyczka wygląda mi bardzo podejrzanie. Widzę obiecany zysk na końcu . AMBER -Gold też obiecywał krocie. Sprawa się toczy a ludzie nawet swoich wkładów nie mogą odzyskać a gdzie tu zakładany profit. Nikt manny nie rozdaje .... tylko patrzą jak tu kogoś rąbnąć w cztery litery .Jest takie powiedzenie "chcesz stracić przyjaciela - pożycz mu pieniądze" a dopiero pożyczać obcej osobie - na pewno "zyskasz wroga"
Miszka82 Opublikowano 19 Lutego 2016 Opublikowano 19 Lutego 2016 przykładowo jak chce pożyczyć 20k to niech daje zastaw np samochód oczywiście warty więcej, piszesz z nim umowę, że pożyczasz mu kasę tyle i tyle i ma Ci oddać do dnia .... jeśli nie wtedy zastaw staje się Twoją własnością (w przypadku auta niech ciśnie do urzędu i niech zrobi Cie współwłaścicielem) - skoro to taki pewny biznes to chyba nie będzie miał problemu coś zastawić i raczej gołodupcem nie jest
zybi81 Opublikowano 19 Lutego 2016 Opublikowano 19 Lutego 2016 Najlepiej to nie pożyczać, od tego są banki , lombardy i providenty. Jak to mówią " dobry zwyczaj nie pożyczaj" i tego trzeba się trzymać.
Miszka82 Opublikowano 19 Lutego 2016 Opublikowano 19 Lutego 2016 Najlepiej to nie pożyczać, od tego są banki , lombardy i providenty. Jak to mówią " dobry zwyczaj nie pożyczaj" i tego trzeba się trzymać. jeszcze lepszy nie oddawaj
Kamyk Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Opublikowano 19 Lutego 2016 Wycofałem się. Macie rację, za duże ryzyko. Dzięki za opinie i podpowiedzi.
Dev Opublikowano 19 Lutego 2016 Opublikowano 19 Lutego 2016 Dobra, jak sie juz wycofałeś to powiedz co to za biznes ?
Rekomendowane odpowiedzi