Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6 Mingblau AVF'ant TDI by kamil-vag (Continued by kosik25)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Coś takiego: http://vaglog.pl/log_278145.html lub jeszcze starsze: http://vaglog.pl/log_276802.html

Nie podobała mi się korekcja 4 cylindra, dlatego zamienione zostały od razu pompki 2 i 4. No i poszły wyższe korekcje za pompką...

Tu dla przykładu log z dziś http://vaglog.pl/log_280805.html- widać bardzo dobrze jak w miarę rozgrzewania auta korekcje maleją do zadowalających mnie wyników ;)

Nie ma się co oszukiwać - myjka pomogła i widać to wyraźnie po logach ;) Na razie musi tak zostać, może kiedyś zdecyduje się na wymianę, ale po co ruszać jak na rozgrzanym jest nieźle.

Wymiar krzywek 61,70 mm na bank - nie mogło być inaczej bo fazki równomierne były na całej wysokości każdej krzywki...

Edytowane przez kamil-vag

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 243,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

witam,godne podziwu dbanie o fure,mam pytanko,jaki koszt całego zestawu do uszczelnienia pompek ? i gdzie kupowałeś?

Opublikowano
  • Autor

O-ringi ? Ceny są różne. Brałem od dzika z forum za 32 zł :P Na allegro idzie już kupić po 28 zł. Razem na 4 szt około 150 zł.

Opublikowano

Poza wylaniem i błędem jakie były u Ciebie wyczuwalne objawy poduszki silnika?

A wibracji żadnych przy ruszaniu nie miałeś zwłaszcza na zimnym silniku? Coś czuję, że u mnie pada już dwumas, a nie poduchy...

Opublikowano

Ja mam niby 225 tys km przebiegu wg otrzymanych TUV i poduszka silnika lewa czeka na wymianę. U mnie spore drgania od silnika przenoszą się na całe auto i tez coś stuka.

Opublikowano
  • Autor

A wibracji żadnych przy ruszaniu nie miałeś zwłaszcza na zimnym silniku? Coś czuję, że u mnie pada już dwumas, a nie poduchy...

Nie, raczej czegoś takiego nie miałem.

Ja mam niby 225 tys km przebiegu wg otrzymanych TUV i poduszka silnika lewa czeka na wymianę. U mnie spore drgania od silnika przenoszą się na całe auto i tez coś stuka.

ClNEK, powiem Ci tak, miałem 1.9 TDI w A3 8L i A4 B5 ale na pompie - tam z silnikiem i osprzętem nie działo się praktycznie nic i były dużooooo większe przebiegi... A tu w B6 są bolączki i wady fabryczne i niestety trzeba ponieść koszta z eksploatacją tego silnika :/

Jeszcze z głównych usterek to pewnie poleci kiedyś własnie dwumas :P Na szczęście ominie mnie temat wałka rozrządu, chyba :P Ale nie ma co ukrywać - gniazda pompek wybite i głowica kiedyś mogła by iść na tulejowanie i to chyba każde 1.9 TDI PD 8V ma ten sam problem... Przy takiej operacji warto by było wymienić szklanki i panewki... Głowa boli i żal d*pę ściska jak pomyśle :P A miało się takie porządne auta to się nowszego zachciało haha. Ale mimo wszystko lubię to auto, dobrze mi się nim jeździ... ale pochłania trochę czasu i $$$ :P Nie wyobrażam sobie tylko tego ile bym musiał jeszcze dopłacać jakbym jeździł do partaczy mechaników...

Opublikowano

Witam, może nie dwumas co sprzęgło na wykończeniu?

Co do autora wątka, niezły z Ciebie pedant :P (na duży +).

U mnie dobija do 340 tys :( i póki co uszczelniacze PD, termostat, rozrusznik i tyle jeśli chodzi o silnik :) Wymiana oleju co maks. 15tys km, nie katowanie na zimnym i w 2 lata 100tys km zrobione bez najmniejszych problemów.

Jedynie odwieczny problem z przednimi wycieraczkami;/

Pozdrawiam i życzę kolejnych kilometrów jak najmniejszym kosztem ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dziękuję Wam za te kilka prostych a jakże motywujących zdań :) Od razu człowiek wie, że jego praca nie idzie na marne ^^

Postanowiłem sobie zrobić log dynamiczny i wrzucić info na wykresy. Nie jest źle - układ doładowania sprawny i przepływka (MAF) też pokazuje swoje ;) Mogłem go tylko jeszcze trochę podciągnąć z obrotami :P

fp2nu2ws.jpg834v5k3e.jpg

29.10.2016

Dziś kolejna rzecz w usprawnianiu technicznym auta :P Najpierw ma być dobrze technicznie, wygląd schodzi na 2 plan...

Miałem dość spory luz wzdłużny (góra-dół) na drążku zmiany biegów, postanowiłem zamówić osadzenia jabłka drążka i odbojniki gumowe:

• 8D0711279 - Osadzenie jabłka drążka
  • 8D0711901A - 2 szt - Gumowe odbojniki osadzenia

Tu kilka zdjęć, jak osadzenie było już zmęczone, smar stwardniały, guma po części odkształcona i wykruszona...

uhenm2ay.jpg

47vb3uni.jpg

zmiixgvs.jpg

txhrp559.jpg

A tu filmiki przed i po:

Osadzenie przed wymianą: https://drive.google.com/open?id=0B6RAh-Kgiyrja01PNGJhdG4tOU0

Tu już po wymianie: https://drive.google.com/open?id=0B6RAh-KgiyrjdEp6Tmx0YW5iZ1k - praktycznie zero luzu

Różnica jest naprawdę ogromna i biegi nigdy nie wchodziły tak leciutko jak teraz... Także polecam ten zabieg jak najbardziej. Etka zaleca zastosowanie smaru polimocznikowego, ja użyłem papki z wazeliny technicznej i smaru do tłoczków, jest wtedy taka płynna i mniej podatna na stwardnienie ;) Oczywiście wszystko trzeba porządnie wyczyścić ze starego stwardniałego smaru...

Opublikowano

kolego jak będziesz sprzedawał to auto to chętnie kupie od ciebie ..pozdrawiam

Opublikowano

Przed montażem pompek z nowymi gumkami szlifowałeś lekko gniazda pompek papierkiem ściernym 2-2,5tys po to, aby zminimalizować uszkodzenie gumek?
Mam już cały zestaw i myślę nad wymianą, silnik zrobił się ciut hałaśliwy, lekko popadający w drgawki oraz zauważyłem wyższa korektę na 4cyl (zimny 0,5, nagrzany do 1,2). BIPy miedzy -5, a 10. Generalnie jak u Ciebie. Dynamika bdb, spalanie tez spoko.

...co ukrywać - gniazda pompek wybite i głowica kiedyś mogła by iść na tulejowanie i to chyba każde 1.9 TDI PD 8V ma ten sam problem...

Niekoniczne. Dziś widziałem gniazda w Outlanderze z silnikiem tdi 2,0 16V BSY (to samo BKD w VW/Audi)
Pomimo dwóch szpilek na pompkę gniazdo i tak jest brzydkie. Odciski na pompkach od głowicy tak samo jak w 8V.
Auto kupione w Polsce, jeden właściciel, przebieg 120tys km. Serwisowany bez LL.
Zaskoczyły mnie tylko dwie gumki na pompce i brak podkładki miedzianej przy końcówce.
Oringi były w bardzo ładnym stanie. :)

Edytowane przez chris1987

Opublikowano
  • Autor

U mnie tylko dolne oringi były nadpalone, górne jak nowe. Oczywiście gniazda pompek przeszlifowałem by pozbyć się ostrych krawędzi. Wszystko zrobione jak należy i zgodnie z serwisówką z ELSA ;) Wiem tylko tyle, że żaden mechanik nie zrobiłby tego dokładniej niż ja robię w swoim aucie. Swoją drogą to nie wiem jak to można tak spierdzielić, żeby po wymianie były wycieki ropy do głowicy... Albo montaż na odwal się - poskręcane oringi, niewyszlifowane ostre krawędzie, złe osadzenie - albo gniazda już tak wywalone, że tylko tulejowanie pomaga...

Opublikowano

Świetnie auto, gratuluje zapału i wykonanej pracy. Chciałbym podpytać jak czyściłeś pompki, opisał byś coś więcej o procesie ich czyszczenia?

Mam w domu myjkę ciśnieniową do biżuterii i zastanawiam się czy wystarczy wtryskiwacze zanurzyć w np L-M jet clean i włączyć na pół godziny :)

Stan pompek mam podobny do twojego, u mnie 0,8-1,2mg czwarta, i drga mi auto na jałowym biegu.

Pozdrawiam

Edytowane przez zeptersuperb

Opublikowano

Kamil jakiego dokładnie użyłeś smaru do tych siłowników i klapek nawiewów :) ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Do potencjometrów siłowników klap klimatyzacji użyłem: KONTAKT PR Preparat do regeneracji potencjometrów - działa w 100% bo do dziś zero błędów w module klimatyzacji ;)

Co do myjki ultradźwiękowej myślę, że LM powinien być OK, ogólnie ja postępowałem według serwisówki: https://drive.google.com/open?id=0B6RAh-KgiyrjSjIwdVdOa3ZtSG8, czyli 120 min w 70 stopniach. Ja używałem Tickopur r33.

17.11.2016r

Byłem dziś na przeglądzie - 246 tys km i nadal cała zawiecha z fabryki (amorki, sprężyny, wahacze) i jest super ;)

Z ciekawości przeglądałem dziś sobie wydruki z serwisu i znalazłem kilka ciekawych rzeczy:

• 8E0035411 - głośnik wymieniony w przednich drzwiach przy 23 tys. i kolejny raz przy 40 tys :P
  • 4B9867899 4PK - rygiel klapki trójkąta ostrzegawczego przy 92 tys i ponownie przy 126 tys.

Przy 97 tys taki większy przegląd:

• 038145209N - pompa vacum - tu na plus, że została już zmieniona na tą z ostatniego wypustu :)
  • 8E0951223 - syrena klaksonu
  • 4B0698151J - zestaw klocków przód + wymiana płynu hamulcowego
  • 038903137T - pasek klinowy
  • 038260849A - pasek klimy
  • 038198119A - zestaw rozrządu
  • G004000M2 - płyn wspomagania

Wymiany oleju:

5 tys > 15 tys > 32 tys LL > 40 tys LL > 64 tys LL > 97 tys LL > 132 tys LL > 158 tys LL > 183 tys LL > 217 LL > 230 tys w moich rękach i co około 8-10 tys :P

Przez rok zrobione ~ 16 tys km ;)

30.12.2016r

Dziś w końcu zebrałem się za wymianę uszczelnienia korka wlewu oleju :P Zawsze pokrywa była spocona wokół nakładki gumowej korka i mnie to wkurzało :P

• 038115315 - Uszczelka

Widać, że nowa uszczelka jest zrobiona z całkiem innej mieszanki gumy... Może teraz będzie spełniać swoją funkcję właściwie.

1ce8t8xjp7ms2.jpg

1ce8t8wdq7ltu.jpg

Kolejna sprawa - udało mi się, prawie, że bezinwazyjnie naprawić potencjometr regulacji głośności radia. Korzystając z tego tematu: https://a4-klub.pl/index.php?/topic/369854-wymianaczyszczenie-enkodera-audi-concert-ii-problem-z-regulacja-glosnosci-fotostory/?/topic/369854-wymianaczyszczenie-enkodera-audi-concert-ii-problem-z-regulacja-glosnosci-fotostory/ rozebrałem panel na części pierwsze i używając tego samego produktu co do potencjometrów siłowników klimatronika, psikałem owy potencjometr radia od góry, od boku w międzyczasie kilkukrotnie kręcąc nim z dociskiem i bez... po złożeniu szok - bezproblemowa regulacja głośności w radiu, czyli obyło się bez zakupu i wymiany na nowy potencjometr :)

Opublikowano

Cześć,

tak sobie czytam, oglądam zdjęcia i podziwiam :) Aż tu nagle dopiero na ostatniej stronie zauważyłem, że kolega też TOS ;)

Normalnie jak poczytałem o zabiegach na pompowtryskiwaczach to chętnie bym Ci swoje B6 oddał pod opiekę - przynajmniej bym wiedział, że wszystko by wyszło idealnie :)

Opublikowano

Piknie modzisz :decayed:

Duzo roboty z wyjeciem tego lewarka?

Opublikowano
  • Autor

Roboty dużo nie ma, ściągasz maskownicę lewarka, potem wyciągasz gąbkę i odkręcasz osłonę tłumiącą (2 śruby) i już widać cały mechanizm - do odkręcenia są 4 śrubki mocowania kasety i dwie śruby od mocowania cięgien od skrzyni. Potem mając już całą kasetę na warsztacie łatwo to ogarnąć :)

Takie małe info - po około 5 miesiącach żarówki H7 Tungsram Sportlight BLUish spaliły się jedna po drugiej, postojowe Philips White Vision nadal świecą ładnie na biało... teraz wleciały:

• H7 - Osram Ultralife

Zobaczymy, czy rzeczywiście mają taką wydłużoną żywotność :P

Opublikowano

Powiedz, jaki koszt czyszczenia pompowtrysków? Gdzie to robiłeś?

Opublikowano
  • Autor

Pompki czyściłem we własnym zakresie,była to jakaś zwykła myjka ultradźwiękowa ustawiona na 70 stopni i czas pracy 120 min z użyciem płynu Tickopur R33 i dolane trochę IPA.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

I jak uszcelka korka coś pomogła? Bo podobnie mi cieknie olej spod korka

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka