Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6 Mingblau AVF'ant TDI by kamil-vag (Continued by kosik25)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dałbyś Kamil zdjęcie całej mordki a nie takie ćwiartkowe [emoji85]
co do modułu doswiatlania zakrętów to blade ma taki i teraz robi zapisy w dziale sprzedam w lepszej cenie [emoji6] 
Fakt ma taniej moduł, lecz to tylko doświetlanie zakrętów poza tym nie wie czy działa w B6. Moduł z Kamila linku ma wszystko czyli clh, drl i doświetlanie.
  • Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 241,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor
59 minut temu, Norbas napisał:

co do modułu doswiatlania zakrętów to blade ma taki i teraz robi zapisy w dziale sprzedam w lepszej cenie ;) 

Nie ma lepszego, bo tamten ma tylko doświetlanie zakrętów z tego co pytałem... ja właśnie szukałem takiego kombajna :)

Znalazłem nawet schemat:

Bez tytułu.png

I wygląda, że wystarczy MCE High, żeby to hulało... 

59 minut temu, Norbas napisał:

Dałbyś Kamil zdjęcie całej mordki a nie takie ćwiartkowe ?

Nie miałem jak, bo zaraz przed stoi drugie auto :P i obiektyw by mi nie objął... 

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano

Myślałem, ze clh tez tamten jest... 

ten co znalazłeś to faktycznie dobra opcja i fajna cena jak za trzy funkcje  ;)  

Opublikowano
5 godzin temu, kamil-vag napisał:

Znalazłem dzisiaj w końcu coś, co mi za***iście się podoba. Trochę straszy ceną, ale za takie funkcje chyba warto zapłacić :P

DRL + CLH + Doświetlanie zakrętów w jednym: http://www.c4.com.pl/produkty.php?id_produktu=407&id=236 

CHL i doświetlanie zakrętów spoko, ale dzienne z drogowych mogą dowód rejestracyjny zabrać :/ Inna sprawa że wielu tak jeździ. 

Opublikowano

W jaki sposób czyściles soczewki ? :)

Opublikowano
  • Autor

Normalnie :) Delikatna mikrofibra, trochę płynu do LCD czy okularów i lecisz, to jest twarde szkło, które raczej trudno porysować, bardziej trzeba zwrócić uwagę na to by nie zostawić pyłków itd... 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

W sumie nic się wielkiego nie dzieje, ale:

Mam już wszystko do zdesia S-line przód (kratki boczne + środkowa z A6) oraz kompletny tył z czujnikami i wiązką :P 

Audi teraz w pełni mobilne, bo daily Polo 1.4 TDI prawdopodobnie się zatarło :P Albo panewki główne na wale albo na korbowodach... także wydatek się szykuje, wszelkie plany z audi muszą zostać zawieszone... Nie sprawiało problemów i w końcu z grubej rury...

A tu jak ładnie odpala: 

https://drive.google.com/open?id=12TzPpoviLIQXE4bNWpiikCibAvO0AQ3a

Opublikowano

U mnie w A2 padł dwumas i go wymieniałem :/ Przy jakim przebiegu zatarł się Twój 1.4 tdi?

Opublikowano

To słabo troszkę z Polo :facepalm: Jednak coś jest nie tak z tymi silnikami w VW ...  Powodzonka w  akcji ratunkowej ;)    

Co do niewidzialnej wycieraczki powinieneś być zadowolony, chociaż czasami może denerwować bo wycieraczka lubi się ślizgać jak jest zużyta ;) 

Opublikowano
  • Autor

Przebieg raptem 165k km :/ Olej na czas, może z 5 tys na nim zrobiłem... Valvo 5W30. Nie jest rozrzedzony... Zagłębiłem temat i niestety w tych 1.4 TDI to dość częsty przypadek :/ Coś jak w silnikach BKC, BXE, BLS... Poprawione panewki zaczęli wkładać dopiero po 2009r... Nie mam kanału, nie mam jak tego sprawdzić... Tak to bym zrzucił michę i coś by się działało, a tak to jestem zmuszony oddać na warsztat. Pod koniec tygodnia ma podjechać mechanik i zabrać na lawetę... Ehhh jak ja nie lubię auta oddawać do mechanika :P No ale nie mam wyjścia... Ogólnie to nie wiem co wyjdzie, ale koszta mogą być spore jeśli wyjdzie, że porysowało i wał itd... bo opiłki mogły zrobić dalej robotę z gładziami cylindrów...  te silniki BWB i BMS 1.4 TDi chodzą w masakrycznej kasie... 

Opublikowano

Szczerze to nigdy nie czytalem na forum A2 by byly problemy z panewkami w 1.4 TDI. U mnie ATL (odmiana 90 konna, dlubnieta na 115KM i 280NM) ma nalatane 220 tys km i odpukac - jedynie dwumas sie wykrzaczyl jak do tej pory (nie liczac napinaczy paska wielorowkowego i kola sprezarki klimatyzacji).

Opublikowano

To zrobisz SWAP na 1.2 w benzynie i będziesz zadowolony. Nie znam się na kosztach ale myślę, że może wyjść taniej niż remont zatartego silnika.. 

Opublikowano
  • Autor
Szczerze to nigdy nie czytalem na forum A2 by byly problemy z panewkami w 1.4 TDI. U mnie ATL (odmiana 90 konna, dlubnieta na 115KM i 280NM) ma nalatane 220 tys km i odpukac - jedynie dwumas sie wykrzaczyl jak do tej pory (nie liczac napinaczy paska wielorowkowego i kola sprezarki klimatyzacji).
Tak, ale Ty masz ten 1.4 jeszcze pewnie z lepszej, starszej produkcji, bo ten mój 2007r to już z dpf, edc 17 itd... myślałem tez właśnie nad słupkiem z AMF, ATL ale podobno jakoś inaczej montowany jest czujnik wału...

Jeśli miałby być SWAP to na 1.9 TDI [emoji14]

Zobaczymy co wyjdzie po rozebraniu ;) dam znać [emoji14]
Opublikowano

Kiedys myslalem o swapie 1.9 TDI do A2 ale... wpadl wirus a pozniej jeszcze A4 1.9 TDI i w sumie nie ma sensu jak dla mnie ;-) Wczoraj na przegladzie A4'ka bylem to sie goscie smiali ze A4 rocznie pokonuje jedynie pare tys km i jak widac, istnieja jeszcze mityczne 15 letnie 1.9TDI z przebiegiem 200 tys km.

Opublikowano

Ja zakupiłem w Norwegii a4b6b avant z listopada 2003 od pani adwokat z Bergen z przebiegiem 137.000 udokumentowanym i papierami wszelkich wymian części i przeglądów. Fakt ,że szukałem kilka miesięcy takiej sztuki ale jest to jak widać możliwe.B)

Opublikowano
  • Autor

Ja na moje nieszczęście przekonałem się, że przebieg nie jest wcale wyznacznikiem stanu technicznego auta... Audi chodzi jak marzenie... a Polo po 168 tys się wysrało...i na pewno nie jest to wina mojego zaniedbania (możliwe, że poprzedniego właściciela)  A teraz do rzeczy, bo mechanik chyba nie chciał się w to babrać:

IMG_20180106_162947.thumb.jpg.a6bcd2e3fe34077be1f60cc1448d5b05.jpg

IMG_20180106_172319.thumb.jpg.055c6e5e6e74eac2fb6a6afcfc6c9750.jpgIMG_20180106_172323.thumb.jpg.0470209df8da9be7576d2adb3fdb5fcb.jpg

Po zdjęciu michy i tego co tam pływało wiedziałem, że już nie będzie dobrze. Dalej po demontażu pompy oleju rozkręciłem korbowód na 1 cylindrze i taki oto widok:

IMG_20180106_190938.thumb.jpg.b8a7a51520cdb17abfd6fe033965d26c.jpg

IMG_20180106_192336.thumb.jpg.25eb4913bd41ec08fb4ec4c9d09803f4.jpg

Panewki zjechane do 0 i już zaczęło brać stopy korbowodu :/ Także ręce mi opadły, bo remont silnika z wymianą korbowodu to już dodatkowe koszta, z wyjęciem tłoka, zdjęciem czapki i praktycznie robieniem wszystkiego.... 

Dziś muszę podjąć decyzję czy szukać silnika 1.9 TDI czy słupka z 1.4 TDI  :facepalm:

Chętnie poczytam wasze podpowiedzi...

Opublikowano

Kurcze taka sama akcja jak w golfach 5 :facepalm: 

Sprawdzałeś cenowo czy Ci się opłaca wpakować 1.9 ? 

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, Norbas napisał:

Sprawdzałeś cenowo czy Ci się opłaca wpakować 1.9 ? 

Na moje rozumowanie - wsadzenie słupka z 1.4 to koszta uszczelek kolektorów, wymiana oringów PD, regeneracja pompy oleju (napinacz, zębatki, łańcuch) i warto by wymienić panewki, nowy rozrząd... 

Czyli słupek ok 1000 zł, zestaw naprawczy pompy ok 500-600 zł, panewki korbowodu ok 60-70 zł sztuka, trzeba 6 - dajmy 400 zł, panewki główne wału kpl 180 zł, rozrząd z 500 zł i uszczelki... + olej, płyn itd... myślę, że z 3 tyski w całości...

Silnik mam namierzony u siebie w mieścinie,ATD 101KM chce 1800 za kpl z turbo kolektorami itd... musiałbym dokupić wiązkę, łapę krótszą do silnika, komputer, ale to są grosze w 200 zł by się zmieścił, no i rozrząd 500, ale dołu silnika nie muszę ruszać... ewentualnie o-ringi PD zrobić od razu. No i pewno wyjdzie kikla pierdół jak zmiana cześci wydechu itd... 

Z obecnego silnika opchnąłbym na pewno turbo i DPF... wałek rozrządu też jest w super stanie... jakieś tam czujniki... także coś by się zwróciło...

Obudowa skrzyni jest ta sama 02R w 1.9 czy w 1.4 więc myślę, że będzie P&P ewentualnie jakieś kombinacje z innym kołem zamachowym... Możliwe, że z G60 i sprzęgło VR6...

Suma sumarom 3 tys muszę wyrzygać co bym nie robił... A wsadzić 1.4 i jeździć z myślą, że znowu opierdzieli panewki ? Ehhh a ja chciałem tym kiedyś na DE lecieć... 100% powrót na lawecie :P gdzie audi już pół EU zwiedziło bez zająknięcia... 

Może się mylę, może da się coś zrobić inaczej, taniej... ale szczerze mówiąc to mój dziewiczy rejs w tej kwestii... Cały plus, że co bym nie robił, myślę, że ogarnę sam... 

Opublikowano

A czemu nie ladujesz 130konnego motoru?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka