Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opony letnie - jakie polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie pytanie raczej powinieneś zadać tu

bo ten temat jest bardziej o polecanych producentach opon.

• Odpowiedzi 6.3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
19 godzin temu, trzacha197444 napisał:

Dębica Presto UHP 2 235/45 R17 97 Y XL, FP...  Gdzieś mi się niedawno przewinęły za 260 zł/szt.

Debicy za darmo nie chce...

Opublikowano (edytowane)

No tak z 17 w dobrej kasie jest problem.:kwasny:Ja mam 16 i w zeszłym roku Wziąłem za 947 Nokiany Line.Są ok.Barumy może a jak nie to dołóż te 2-3 stówki na te Hankoki.Odnośnie opon to bym się wyjątkowo słuchał rad właścieli ośki a nie Q:hi:W moim odczuciu akurat jakość opony najlepiej widać przy napędzie na jedną oś:).A może Uniroyal od Spankiego tylko 225 2015 za 800?Tylko byś musiał się pofatygować a to chyba odpada?;)

Edytowane przez mirek31071977
Opublikowano
Jak dla mnie najlepsze kapcie na lato z tych co miałem, (a miałem ich sporo ) to HANKOOK VENTUS PRIME 3. Rewelacyjne trzymanie na zakrętach, ciche i bieżnik dość wytrzymały  a podczas deszczu jednym słowem jeżdzi się bajka [emoji3] Polecam ten produkt i model [emoji4]

Jesteś chyba jedynym zwolennikiem. Te opony zrywają mi trakcję, ESP szaleje.
Opublikowano

Hankooki są spoko. Jeździłem na nich fordem mondeo. Opony miały prawie 3 lata. Tjw. Dobrze na zakrętach. W miarę ciche. Stosunek jakość do ceny daje satysfakcję :)

Opublikowano

Tak, ale nie Ventus Prime 3.

Opublikowano

A to jakaś odmiana to nie wiedziałem nawet :)

Opublikowano

Nie odmiana a model.

Opublikowano

Teraz na oponeo jest chyba promocja na nokian zline w rozmiarze 245/40/18 506zl ciekawa cena. Zimowe mam nokian i jestem bardzo zadowolony ale na lato?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

na oponeo trzeba często zaglądać bo promocję są nie z tej ziemi. niedawno była promocja która trwała 10 minut

były to opony pierlli do r18 komplet 4 szt można było wyrwać za bodajże 1200zł :)

oczywiście nowe

Edytowane przez TomOskroba
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, TomOskroba napisał:

na oponeo trzeba często zaglądać bo promocję są nie z tej ziemi. niedawno była promocja która trwała 10 minut

były to opony pierlli do r18 komplet 4 szt można było wyrwać za bodajże 1200zł :)

oczywiście nowe

Może jakiś stary rocznik...?

23 godziny temu, mirek31071977 napisał:

No tak z 17 w dobrej kasie jest problem.:kwasny:Ja mam 16 i w zeszłym roku Wziąłem za 947 Nokiany Line.Są ok.Barumy może a jak nie to dołóż te 2-3 stówki na te Hankoki.Odnośnie opon to bym się wyjątkowo słuchał rad właścieli ośki a nie Q:hi:W moim odczuciu akurat jakość opony najlepiej widać przy napędzie na jedną oś:).A może Uniroyal od Spankiego tylko 225 2015 za 800?Tylko byś musiał się pofatygować a to chyba odpada?;)

Tak, widziałem jego ofertę. Gdyby to było 235 to pewnie wczoraj zabrałbym je, bo daleko nie mam. 225 nie do końca chcę, bo to jednak niższa guma, a jak rozważam nawet zejście do 16" dla zysku na komforcie, to kupno 225/45R17 to jednak pójście w przeciwnym kierunku.

Fakt, ludzie z oska cos więcej powiedzą, bo ja aktualnie dodzierałem stare chinole z 2010 roku, które dostałem z autem i jak dla mnie to wręcz genialne opony. Jeździłem na nich od wczesnej wiosny do połowy listopada i tak na suchym jak i na mokrym nie mogłem narzekać... aż czasami zastanawiam się czy nie pójść w chinole... ;D

Laufeny znalazłem w dobrej cenie, ale to dalej niewiadoma ;-) i chyba tylko Barumki zostają lub przejście na 16" - jedynie nie mam pomysłu na jakieś ładne alufelgi 16"... ;-)

Edytowane przez azure
Opublikowano
Dnia 18.02.2017 o 18:43, azure napisał:

Debicy za darmo nie chce...

To co pytasz? Kup chińskie i temat zamknięty...

Opublikowano

Jak byśmy tak nie brali pod uwagę ceny, to która marka u was wygrywa? Ja bym się wahał między Dunlop, a Goodyear

Opublikowano
4 godziny temu, TomOskroba napisał:

oczywiście nowe

W przypadku promocji zalecam daleko idącą ostrożność.  Po pierwsze tak,  jak napisał azure – opony są oferowane przez sklepy internetowe jako nowe, co nie znaczy, że dopiero co wyprodukowane. Najczęściej są to opony określane jako nie starsze niż 24 miesiące (polskie przepisy nie są precyzyjne w tej kwestii). Kupujesz w styczniu 2017 a daję sobie rękę uciąć, że może Ci się trafić opona np. z października 2015. Dalej, kupujesz dwie opony a jedna ma 6 miesięcy a druga 23. Niby wszystko ok. a jednak nie… I ostatnia kwestia. Kupowałem Pirelli ten sam typ po dwie. Pierwsze były made in Romania a drugie już pożądane Italy… Te same opony a jednak, mając już pewne doświadczenie w tej kwestii, normy jakościowe jakby inne.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, trzacha197444 napisał:

To co pytasz? Kup chińskie i temat zamknięty...

ehhh... nie chodzi o to kup chińskie i ch... Bardziej o wybranie kompromisu.

Kiedyś do innego auta kupiłem dębice, bo uznałem że lepsze nowe dębice niż używane średniej klasy.. i pierwszy rok były ok, ale w kolejnym były tak śliskie, że strach było po deszczu jeździć. Poza tym znikały w oczach.

Jakoś nie wierzę, żeby te były dużo lepsze.

Edytowane przez azure
Opublikowano
15 minut temu, azure napisał:

I po co ta durnowata docinka? Nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to nic nie mów.

A dlaczego uważasz, że „durnowata”? Skoro polskie opony Ci nie odpowiadają, to według twoich kryteriów, w tym przedziale cenowym i w tym rozmiarze to raczej tylko chińskie pozostają… Poza tym staram się, żeby moje wypowiedzi były jednak konstruktywne.

Opublikowano

Spoko. Kto pyta nie błądzi... niby :-)

Opublikowano

Myślę ze jak opona ma 2 lata to jeszcze nie najgorzej ale tak jak mówisz. 2x masę by Romania i tu się nasuwa pytanie czy nie sprawuja się tak samo jak chinczyki tylko ze z napisem Pirelli ;)

Jeżeli chodzi o mnie to pewnie przystane na jakichś nowych chinczykach.  Mój Tata do toyoty yaris jak wyjeżdżał z salonu dostał Gold yeary letnie. Jeździł na nich przez 11 lat a.bieżnik wciąż nienaganny. Zmienił bo ze względu na to ze były stare. Kupując kolejny raz good yeary mogę się załOżyć ze nie wytrzymaly by tyle co te które dostał na pierwszy montaż.

Na tym też kombinują

Dlatego Ja już dawno postanowiłem ze kupię chinola, albo polskie.

Jak już pisałem kolega używa 6 rok letnich i jedyne co to mówi ze bieżnik zużywa się szybciej. Nie ma problemów z wywazaniem.

Zawartość dodana 1 minute later

Zauważcie ze z wszystkim robi się podobnie. Temat wahaczy to też Wielka dyskusja apropo oryginałów i zamienników ;)

Opublikowano

Kto może polecić jakis sklep internetowy z oponami? Do tej pory kupowałem tylko na oponeo, ale może jest coś tańszego i też godnego polecenia

Opublikowano

Do mnie właśnie przyszły moje kapcie na lato, mam nadzieje że dobry zakup. Wole coś z Polski jak z Chin :D

16833541_1914386822129331_1449106672_o.jpg

16833707_1914386818795998_1412299437_o.jpg