Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Polecane opony letnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opony letnie 245 R18, co teraz warto kupić, w jakie marki i modele celować?

• Odpowiedzi 6.3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Co byście polecili w rozmiarze 225/50 R17 do jazdy wokół komina sporadycznie( 2/3 razy w roku) dłuższe trasy typu autostrada. Teraz mam jakieś 8 letnie Sailun Atrezzo ZSR bieżnik poniżej 4mm - może każde będą lepsze od nich? Warto zakładać do takiej jazdy Uniroyal Rainsport 5  - ponoć bardzo się ścierają jest nawet test na youtubie, że 1mm zszedł po 6000 km ?

Edytowane przez Berserker
Opublikowano
  W dniu 16.04.2025 o 17:02, Berserker napisał(a):

Co byście polecili w rozmiarze 225/50 R17

Rozwiń  

Firemax fm601. Niby budżetowy chińczyk ale szczerze mówiąc nie zauważyłem miażdzącej różnicy w porównaniu do marek premium. Są cichutkie, bardzo dobrze kleją na suchym i mokrym i kosztują śmieszne pieniądzę. Bez problemu się wyważają, nic nie bije itp. O wiele lepsze niż dębica presto uhp 2.

Opublikowano

Chińczyki mają lepszą gumę bo eko kaganiec ich nie trzyma.

Opublikowano (edytowane)

A jakbym się rzucił na cos lepszego niż chińczyka to z tych poniższych które wybrać?

1.Uniroyal RainSport 5
2. Falken Ziex ZE320
3.Kleber Dynaxer HP5
4.Barum Bravuris 5HM

Edytowane przez Berserker
Opublikowano (edytowane)

Wyszukaj sobie pojedynczo każdą oponę i opinie o nich:

WWW.TYREREVIEWS.COM

Read Unbias Tyre Reviews, Tyre Tests And Ratings At Tyre Reviews. The Leading Independant Source...

Edytowane przez Langista
Opublikowano
  W dniu 15.04.2025 o 20:09, Caporeira napisał(a):

Opony letnie 245 R18, co teraz warto kupić, w jakie marki i modele celować?

Rozwiń  

Jazda głównie po autostradach, trochę po mieście.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Siema

Ktoś brał 255 35 19 na lato i może coś polecić?

Hankook mi po 3cim sezonie popękał 

Opublikowano
  W dniu 11.05.2025 o 15:09, nerwos napisał(a):

Siema

Ktoś brał 255 35 19 na lato i może coś polecić?

Rozwiń  

Właśnie zamawiałem 19". W sumie trzeci komplet zamówiony tego modelu i naprawdę dobre oponki. 

Screenshot_20250511-172533.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 16.04.2025 o 17:02, Berserker napisał(a):

Co byście polecili w rozmiarze 225/50 R17 do jazdy wokół komina sporadycznie( 2/3 razy w roku) dłuższe trasy typu autostrada. Teraz mam jakieś 8 letnie Sailun Atrezzo ZSR bieżnik poniżej 4mm - może każde będą lepsze od nich? Warto zakładać do takiej jazdy Uniroyal Rainsport 5  - ponoć bardzo się ścierają jest nawet test na youtubie, że 1mm zszedł po 6000 km ?

Rozwiń  

Rainsporty miałem w e46, dużo deszczu w tamtym okresie, kilometrów i dociążone auto, ogolnie polecam bo w warunkach w/w spełniły się b. dobrze dla mnie. Na suchym jak scinasz, szalejesz to polecą te opony szybko.

W dniu 14.06.2024 o 21:21, Vexart napisał(a):

Założyłem hankooki to wydają się spoko trochę twardsza mieszanka jak continental ale to może i lepiej. Narazie pierwszy dzień ale czuję że będzie dobrze. Ciche opony kleją dobrze nawet wulkanizator powiedział że ładne opony że lepsze od tych droższych z premium. A nie pytałem co myśli o oponach. 

Rozwiń  

Mi osobiście nie leżą Hankooki/ Vredestein. Raz że szybko zeszły i nie miałem komfortu jazdy, jeździłem wcześniej na pilotach 4/5 i fakt że schodziły w lato przy predkosciach, ale kleiło jak trzeba.

Kumpel w 3.0d znowu zachwala że cicho H i V nie gnie ich i wytrzymują jego wymagania 😂

W dniu 24.03.2025 o 23:06, Langista napisał(a):

A jak ze zużyciem? Sporo osób w necie narzeka że bardzo szybko się zużywa bieżnik, zastanawiam się właśnie nad Verdestein Ultrac albo Nokian Powerproof

Rozwiń  

Nokiany ubijam w e91 mają chyba 5 lat, autostrada, czesto deszcz i dociążone auto, szybka jazda, kupiłbym drugi raz.

Dzięki @Lu-Gi i @greg2505 za feedback. Wcześniej miałem Rainsporty więc może wyolbrzymiam ale na prawdę pierwsze kilometry miałem wrażenie że jest gorzej niż na wiele węższych zimówkach... Na razie nie miałem więcej okazji do jazdy po mokrym ale będę to bacznie obserwował. I żeby nie było, na suchym nie mam się do czego przyczepić i na prawdę za te pieniądze to wydaje się być spoko opcja ale uważam, że warto wspomnieć o moich odczuciach bo po to właśnie jest ten wątek aby wyrazić swoją opinię o oponach :)

Z debicami tak jest, znam kilka przypadkow, ze one po prostu są na max 3/4!! lata i robi się z nich kupa gruzu.

Ogólnie kupujcie opony do aktualnych warunków, terenu w jakim się poruszacie, tonażu auta. Wyjazd 1/2 do roku na ryby "nad morze" nie bralbym wgle do głowy.

A4B9 quattro. 

Potrzebuje opinii ludzi ktorzy ciągną też czasem przyczepy, ogólnie dużo jeżdżą autostrada/ deszcz, bezdroża. Nie chcę opon typowo kierunkowych. Które znikną mi po 2 latach w oczach, wiem że tu trochę inaczej niż w bmw i potrzebuję kompletu.

*Szukam letnich opon, 225/45x17 Postanowiłem że zostaję przy felgach które mam, aczkolwiek kusi mnie również zapodać 18.

Zatem jeśli ktoś jest w stanie wypowiedzieć się w odniesieniu przebiegu rocznym 30/50tkm byłbym bardzo wdzięczny.

Edytowane przez Monk_00
dodatkowa myśl